Zupa krem jest delikatna i wykwintna. Kremowa konsystencja i piękny pomarańczowy kolor to gwarancja, że danie obiadowe będzie się wspaniale prezentować na stole. Wszyscy smakosze z pewnością zapamiętają oryginalne połączenie smaków.
Składniki:
- 6 marchewek
- 2 nieduże cebule
- czosnek
- mleko kokosowe
- chili
- mięta
- olej sezamowy
- kminek
- kolendra
- curry
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności musimy pokroić marchewkę w plastry. Cebulę natomiast siekamy. Chili należy pokroić, a następnie usunąć pestki i również posiekać. Czosnek także siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i dodajemy czosnek oraz cebulę. Dorzucamy jeszcze chili i łyżeczkę curry. Całość smażymy przez 4 minuty.
Marchewkę natomiast wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym. Dokładamy jeszcze usmażoną cebulę z przyprawami. Teraz gotujemy przez 20 minut do momentu, aż marchewki zmiękną.
Po tym czasie miksujemy zupę, aby powstał krem. Należy jeszcze doprawić kolendrą, kminkiem, solą i pieprzem.