Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa rumpuć

zupa

Jeżeli szukacie przepisu na pożywny obiad, najlepsza będzie zupa rumpuć. Występuje również pod nazwą ajntopf i jest to tradycyjne danie wielkopolskie. Wołowina, wieprzowina, boczek i warzywa sprawiają, że ten obiad jest aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju.

Składniki:

  • wołowina – 500 gramów
  • łopatka wieprzowa – 500 gramów
  • boczek wędzony – 300 gramów
  • kapusta kiszona – 500 gramów
  • kapusta włoska – 0.25 sztuki
  • ziemniaki – 500 gramów
  • cebula – 2 sztuki
  • marchew – 3 sztuki
  • masło 82% – 150 gramów
  • jabłka kwaśne – 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy – 190 gramów
  • liść laurowy suszony – 2 sztuki
  • ziele angielskie całe – 3 sztuki
  • kminek – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną wołowinę. Następnie dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy.

Po podgrzaniu na patelni oleju smażymy pokrojoną wcześniej w kostkę łopatkę wieprzową razem z wędzonym boczkiem i cebulą.

Teraz usmażone składniki przenosimy do garnka. Dodajemy również do wywaru, czyli rozdrobnioną kapustę kiszoną, poszatkowaną białą kapustę, pokrojoną marchew i ziemniaki.

Pod sam koniec gotowania całość wzbogacamy jeszcze przecierem pomidorowym i kawałkami kwaśnego jabłka.

Zupa wymaga jeszcze doprawienia solą, pieprzem i kminkiem. Teraz gotujemy całość, aż mięso i warzywa osiągną odpowiednią miękkość.

Powiązane posty