Jeżeli szukacie przepisu na pożywny obiad, najlepsza będzie zupa rumpuć. Występuje również pod nazwą ajntopf i jest to tradycyjne danie wielkopolskie. Wołowina, wieprzowina, boczek i warzywa sprawiają, że ten obiad jest aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju.
Składniki:
- wołowina – 500 gramów
- łopatka wieprzowa – 500 gramów
- boczek wędzony – 300 gramów
- kapusta kiszona – 500 gramów
- kapusta włoska – 0.25 sztuki
- ziemniaki – 500 gramów
- cebula – 2 sztuki
- marchew – 3 sztuki
- masło 82% – 150 gramów
- jabłka kwaśne – 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy – 190 gramów
- liść laurowy suszony – 2 sztuki
- ziele angielskie całe – 3 sztuki
- kminek – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną wołowinę. Następnie dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy.
Po podgrzaniu na patelni oleju smażymy pokrojoną wcześniej w kostkę łopatkę wieprzową razem z wędzonym boczkiem i cebulą.
Teraz usmażone składniki przenosimy do garnka. Dodajemy również do wywaru, czyli rozdrobnioną kapustę kiszoną, poszatkowaną białą kapustę, pokrojoną marchew i ziemniaki.
Pod sam koniec gotowania całość wzbogacamy jeszcze przecierem pomidorowym i kawałkami kwaśnego jabłka.
Zupa wymaga jeszcze doprawienia solą, pieprzem i kminkiem. Teraz gotujemy całość, aż mięso i warzywa osiągną odpowiednią miękkość.