Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa z awokado 

zupa w talerzu

Kiedyś awokado w ogóle niedostępne w polskich sklepach, teraz już na dobre zadomowiło się na naszych stołach. Można z niego przyrządzić wiele zdrowych potraw, a jedną z nich jest pikantna zupa, która jest prawdziwym przysmakiem kuchni meksykańskiej. 

Składniki: 

  • 3 dojrzałe awokado 
  • kawałek ostrego sera żółtego 
  • 1/2 l wywaru warzywnego 
  • łyżka gęstej śmietany 
  • 1 limonka 
  • 1 papryczka chili 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 cebulki dymki 
  • 2 pomidory 
  • pęczek kolendry 
  • łyżka oliwy 
  • nachos serowe 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności musimy pozbyć się pestki z awokado. Przecinamy je na pół i przekręcamy połówki w przeciwne strony. Łyżeczką wyjmujemy pestkę. Miąższ natomiast rozgniatamy widelcem, po czym skrapiamy sokiem z limonki. 

Teraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. 

Papryczki chili myjemy, a następnie musimy je oczyścić z pestek. Kroimy na cienkie paseczki. 

Natomiast czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem z papryczką na oliwie. 

Teraz czosnek, papryczki i cebulkę wrzucamy do garnka i dodajemy awokado. Następnie zalewamy gorącym wywarem i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy też solą i pieprzem. 

Bierzemy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na nieduże kawałki. 

Potrzebna będzie miseczka, do której wkładamy kilka kawałków pomidora, które zalewamy zupą. Układamy nachos i posypujemy startym serem. 

Następnie wstawiamy na moment do kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu ser się roztopi. 

Zupa pięknie będzie się prezentować z posiekaną kolendrą.

Powiązane posty