Kiedyś awokado w ogóle niedostępne w polskich sklepach, teraz już na dobre zadomowiło się na naszych stołach. Można z niego przyrządzić wiele zdrowych potraw, a jedną z nich jest pikantna zupa, która jest prawdziwym przysmakiem kuchni meksykańskiej.
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado
- kawałek ostrego sera żółtego
- 1/2 l wywaru warzywnego
- łyżka gęstej śmietany
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebulki dymki
- 2 pomidory
- pęczek kolendry
- łyżka oliwy
- nachos serowe
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności musimy pozbyć się pestki z awokado. Przecinamy je na pół i przekręcamy połówki w przeciwne strony. Łyżeczką wyjmujemy pestkę. Miąższ natomiast rozgniatamy widelcem, po czym skrapiamy sokiem z limonki.
Teraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
Papryczki chili myjemy, a następnie musimy je oczyścić z pestek. Kroimy na cienkie paseczki.
Natomiast czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem z papryczką na oliwie.
Teraz czosnek, papryczki i cebulkę wrzucamy do garnka i dodajemy awokado. Następnie zalewamy gorącym wywarem i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy też solą i pieprzem.
Bierzemy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na nieduże kawałki.
Potrzebna będzie miseczka, do której wkładamy kilka kawałków pomidora, które zalewamy zupą. Układamy nachos i posypujemy startym serem.
Następnie wstawiamy na moment do kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu ser się roztopi.
Zupa pięknie będzie się prezentować z posiekaną kolendrą.