Przepis na śledzie pod pierzynką z majonezu jest bardzo prosty, a mimo to, pozwala stworzyć wyjątkowo pyszne danie. W dodatku całość zajmuje do 15 minut, dzięki czemu jest to często wykorzystywany sposób na ratunek świątecznego obiadu w ostatniej chwili.
Składniki
- Śledzie w oleju (400 g)
- Jabłko (1 sztuka)
- Majonez (4 łyżki)
- Sos sałatkowo-czosnkowy (1 opakowanie)
- Cebula biała (1 sztuka)
Przygotowanie
Na początek śledzie odciskamy z nadmiaru oleju na kawałku ręcznika papierowego, a następnie kroimy je w nieco większe kawałki. Rybę układamy na półmisku, na którym zamierzamy podać pyszne danie.
Teraz obieramy jabłko i cebulę oraz kroimy je w drobną kostkę. Mieszamy je w osobnej misce z majonezem i sosem sałatkowo-czosnkowym. Na koniec, tak powstały kremowy sos, nakładamy na śledzie na półmisku. Staramy się przykryć je w miarę dokładnie.
Śledzie przygotowane w ten sposób będą najlepiej smakować, jeśli jakiś czas spędzą w lodówce i się schłodzą.