Chrupiąca ciecierzyca na słodko jest po prostu doskonałą przekąską na różne okazje, takie jak Sylwester, imieniny czy urodziny. Jest łatwa do przygotowania, nie wymaga wielu składników i szybko się szykuje – a jeszcze szybciej znika ze stołów, przy czym goście domagają się dokładki.
Składniki
- Ciecierzyca konserwowa (360 g)
- Kumin (1 łyżeczka)
- Syrop z agawy (1 łyżka)
- Papryka mielona słodka (szczypta)
- Cynamon (szczypta)
Przygotowanie
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Następnie przechodzimy nieśpiesznie do drugiego kroku. Papierem do pieczenia wykładamy blachę, w której równomiernie rozkładamy ciecierzycę. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy w taki sposób, żeby znalazły się na całej ciecierzycy (ale w bardzo niewielkich ilościach). Teraz wystarczy włożyć blachę do piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie znakomita przekąska na imprezę będzie gotowa. Znakomicie smakuje na ciepło, jak i po przestygnięciu.