Awokado to warzywo niezwykle zdrowe i pożywne, choć niestety wciąż jeszcze pomijane w Polsce. Tymczasem dodane do sałatki razem z wędzoną rybą, rukolą i sosem chrzanowym będzie smakować wspaniale i dosyć dobrze napełni żołądek.
Składniki:
- awokado
- rukola
- czerwona cebula
- makrela wędzona
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- koperek
- sos chrzanowy
Sposób przygotowania:
Wyciśnij z połówki cytryny sok. Rozpuść w nim sól, a następnie dodaj oliwę i wszystko wymieszaj. Awokado powinno być pokrojone w plastry. Ważne, aby skropić je sokiem z cytryny, ponieważ wtedy nie będzie ciemnieć i złamiemy trochę mdły smak. Jeżeli natomiast nie przepadamy za makrelą, można ją zamienić na wędzonego pstrąga.
Na garści rukoli w misce lub głębokim talerzu kładziemy plastry awokado oraz wędzonej ryby. Dodajemy piórka czerwonej cebuli, a całość polewamy odrobiną winegretu. Kawałki ryby natomiast polejemy sosem chrzanowym.
Taką sałatkę na koniec przyprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i dekorujemy koperkiem. Zamiast niego można też dodać szczypiorku.