Prosty przepis na niezrównaną przekąskę. Delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach, a odpowiednio dobrane przyprawy pomagają wydobyć pełnię jego smaku.
Składniki
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie
- Mielone mięso z indyka – 400 gramów
- Por – 1 sztuka
- Papryczka chili – 1 sztuka
- Jajko – 3 sztuki
- Bułka tarta – 0.5 szklanki
- Ziarna sezamu – 3 łyżki
- Przyprawa do pikantnego kurczaka – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Curry – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 0.5 łyżeczki
Przygotowanie
Drobno siekamy papryczkę chili i pora, a następnie podsmażamy je na rozgrzanej na patelni oliwie. W tym czasie w osobnej misce układamy mięso wraz z curry, papryką, jajkami (2 sztuki), przyprawę i podsmażone składniki z patelni. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie przecinamy na 2 paski i smarujemy je 1 roztrzepanym jajkiem. Na dłuższym boku rozkładamy farsz i ciasno zwijamy ciasto. Tak przygotowaną roladę kroimy na równe kawałki o wielkości ok. 4 cm.
Pokrojone paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem i posypujemy sezamem. Na koniec pieczemy je przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 oC.