Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pomidory z marynowaną cebulą

Letni przepis na wyborny i lekki obiad. Idealny dodatek do ryb i mięsa z grilla.

Składniki

  • szalotka – 4 szt.
  • ocet winny, biały – 150 ml
  • cukier – 6 łyżek
  • bazylia świeża – 2 gałązki
  • gruszka – 1 szt.
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • musztarda francuska – 2 łyżki
  • pomidor truskawkowy – 250 g

Sos z oliwą

  • szczypiorek – 100 g
  • szpinak świeży – 50 g
  • oliwa z oliwek – 150 ml
  • maślanka – 150 ml

Przygotowanie

Blendujemy szpinak i szczypiorek, stopniowo dolewając oliwy. Przelewamy mieszankę do rondelka i podgrzewamy przez kilka minut. Miksturę przelewamy przez sitko wyłożone gazą do miski zanurzonej w wodzie z lodem. Następnie mieszamy oliwę szczypiorkowo-szpinakową z maślanką.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy ocet i dodajemy do niego cukier. W tym czasie szalotkę siekamy i dodajemy do octu po jego zagotowaniu. Po ok. 2 minutach dosypujemy bazylię wraz z pokrojoną w drobną kostkę gruszką. Gotujemy wywar do momentu zeszklenia się cebuli. Wyjmujemy liście bazylii, a pozostałe składniki z patelni przekładamy do miski.

Odcedzamy część syropu po marynowaniu, a całość doprawiamy musztardą francuską i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół pomidory mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy odrobinę sosu, na którym układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Całość ozdabiamy świeżą bazylią.

Powiązane posty