Letni przepis na wyborny i lekki obiad. Idealny dodatek do ryb i mięsa z grilla.
Składniki
- szalotka – 4 szt.
- ocet winny, biały – 150 ml
- cukier – 6 łyżek
- bazylia świeża – 2 gałązki
- gruszka – 1 szt.
- pieprz czarny – 2 szczypty
- musztarda francuska – 2 łyżki
- pomidor truskawkowy – 250 g
Sos z oliwą
- szczypiorek – 100 g
- szpinak świeży – 50 g
- oliwa z oliwek – 150 ml
- maślanka – 150 ml
Przygotowanie
Blendujemy szpinak i szczypiorek, stopniowo dolewając oliwy. Przelewamy mieszankę do rondelka i podgrzewamy przez kilka minut. Miksturę przelewamy przez sitko wyłożone gazą do miski zanurzonej w wodzie z lodem. Następnie mieszamy oliwę szczypiorkowo-szpinakową z maślanką.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy ocet i dodajemy do niego cukier. W tym czasie szalotkę siekamy i dodajemy do octu po jego zagotowaniu. Po ok. 2 minutach dosypujemy bazylię wraz z pokrojoną w drobną kostkę gruszką. Gotujemy wywar do momentu zeszklenia się cebuli. Wyjmujemy liście bazylii, a pozostałe składniki z patelni przekładamy do miski.
Odcedzamy część syropu po marynowaniu, a całość doprawiamy musztardą francuską i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół pomidory mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy odrobinę sosu, na którym układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Całość ozdabiamy świeżą bazylią.