Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Schab w sosie własnym

Przepis na schab w sosie własnym

Prosty przepis na schab w sosie własnym. Przygotuj wyśmienity obiad, który rozpływa się w ustach i z łatwością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Najlepiej będzie smakować z frytkami lub ziemniakami oraz pyszną surówką.

Składniki:

– Schab bez kości (1 kg)
– Cebula (2 sztuki)
– Bulion (600 ml)
– Czosnek (2 ząbki)
– Przyprawa do mięs (szczypta)
– Liście laurowe (kilka sztuk)
– Ziele angielskie (kilka sztuk)
– Papryka słodka (1 łyżeczka)
– Mąka pszenna (2 łyżki)
– Papryka ostra (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem (lżej niż kotlety schabowe). W drugiej kolejności do osobnej miski przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, przyprawę do mięsa i 2 łyżki oleju. Całość dokładnie mieszamy, a tak powstałą marynatą nacieramy mięso, które odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę.

Po upływie tego czasu mięso posypujemy równomiernie mąką, a na nieco głębszej patelni rozgrzewamy olej. Schab przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na większym ogniu do momentu jego zarumienienia się z obu stron (ok. 2 minuty z każdej strony). Usmażone plastry schabu przekładamy na talerz.

Następnie obieramy cebule i kroimy je w grube pióra. Przekładamy na patelnię i smażymy na tym samym oleju, na którym smażyliśmy mięso. Po ok. 4 minutach do smażonej cebuli na patelni z powrotem nakładamy mięso i dokładnie mieszamy.

Teraz przechodzimy do przygotowania sosu. W tym celu na patelnię wlewamy ok. 500 ml bulionu, gdzie dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i paprykę ostrą. Całość ponownie mieszamy i przykrywamy. W ten sposób mięso dusimy przez ok. 1 godzinę na małym ogniu. Po tym czasie do osobnego kubka nalewamy 100 ml bulionu i mieszamy z 1 łyżką mąki pszennej. Wywar przelewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Patelnię ponownie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Co jakiś czas mieszamy mięso i na tym etapie można też doprawić je odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowany obiad jest gotowy do podania. Najlepiej sprawdzi się w połączeniu z frytkami i surówką z marchewki lub młodej kapusty.

Powiązane posty