Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśnikowy sernik tiramisu 

Naleśnikowy sernik tiramisu 

Jeżeli uwielbiacie naleśniki i serniki i nie możecie się zdecydować co lepsze, to ten przepis jest dla Was. To hybryda tych dwóch wspaniałych smakowitych potraw. Naleśnikowy sernik tiramisu przygotowuje się bez pieczenia, a niesamowite przeżycia smakowe będą gwarantowane. 

Składniki: 

  • 20 sztuk naleśników przygotowanych według przepisu: naleśniki z maślanki 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 5 żółtek 
  • 50 ml likieru amaretto lub 5 kropli aromatu migdałowego 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 szczypta soli 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 

Sposób przygotowania: 

Na pierwszy ogień idzie kogel-mogel. Ważne, aby był puszysty. Oddzielamy więc żółtka i ucieramy z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy serek mascarpone , ale porcjami. Jednocześnie miksujemy, aby powstała jednolita masa. 

Na koniec dodajemy do serowej masy likier amaretto. Ponownie wszystko razem mieszamy. 

Teraz kawę rozpuszczalną musimy wymieszać ze sproszkowanym kakao. 

Po usmażeniu naleśników układamy je warstwami, a przekładamy je kremem. Stosujemy więc następujący schemat. Najpierw kładziemy naleśnik, a potem smarujemy go kremem mascarpone. Teraz krem oprószamy mieszanką kawy i kakao. Następnie znów kładziemy naleśnik i ponownie smarujemy go kremem i oprószamy kakao. Postępujemy tak, aż wyczerpią się wszystkie składniki. 

Do rękawa cukierniczego przekładamy krem, który nam pozostał. Wierzch ciasta dekorujemy resztą kremu i oprószamy posypką złożoną z kawy i kakao. 

Powiązane posty