Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z makaronu sojowego

Sałatka z makaronu sojowego

Wyborna sałatka podawana w towarzystwie pikantnych klopsików z mielonego mięsa. Jeśli chcesz poczuć się jak w Kraju Kwitnącej Wiśni, to z tym przepisem będzie to możliwe.

Składniki

  • Cebula – 1 sztuka
  • Papryczka chili czerwona – 1 sztuka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Olej – 3 łyżki
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Sól – 1 szczypta
  • Makaron sojowy – 100 g
  • Kolendra świeża – 2 g
  • Limonka – 0,5 sztuki
  • Sos Tabasco – 1 łyżeczka
  • Przyprawa chińska 5 smaków – 1 łyżeczka
  • Ząbek czosnku – 1 sztuka
  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 350 g
  • Kiełki soi – 100 g

Przygotowanie

Papryczkę chili siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa zagniatamy z solą, mięsem i przyprawą chińską 5 smaków. Następnie formujemy z nich dowolnej wielkości (ale nie za duże) klopsiki, które podsmażamy na patelni z każdej strony przez łącznie ok. 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy makaron. Wystarczy przełożyć go do miski i zalać wrzącą wodą. Odstawiamy na bok na 5 minut, żeby spęczniał. Umyte kiełki również zalewamy wrzącą wodą w osobnej misce – ale tylko na ok. 1 minutę. Odsączamy kiełki i kroimy paprykę w drobną kostkę.

Teraz siekamy czosnek i łączymy go z sosem sojowym, sosem chili oraz sokiem z limonki. Teraz odsączamy makaron i przecinamy go nożyczkami na mniejsze kawałki. Mieszamy go z pozostałymi składnikami. Na koniec wystarczy przełożyć makaron z dodatkami na talerze i udekorować go klopsikami oraz listkami kolendry.

Powiązane posty