Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Stek tomahawk z grilla

Stek tomahawk z grilla

Stek tomahawk to niezwykle proste i popularne danie z grilla, z którym naprawdę każdy będzie w stanie sobie poradzić. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad pozwalających na osiągnięcie idealnego smaku oraz konsystencji.

Składniki:
– Antrykot wołowy z kością (1 sztuka)
– Przyprawa do steków z grilla (2 łyżki)
– Oliwa (2 łyżki)

Przygotowanie:
Na początek stek należy ułożyć na blacie, żeby osiągnął temperaturę pokojową. W tym czasie rozgrzewamy grilla do temperatury ok. 260 oC. Następnie na przygotowanych stekach równomiernie rozprowadzamy oliwę i przyprawę w proszku. Musimy przy tym pamiętać, że przyprawa powinna być gruboziarnista, dzięki czemu nie spali się podczas grillowania.

Steki smażymy po ok. 5 minut z każdej strony. Na koniec odkładamy je na bok na talerzach, żeby przestygły przez kolejne 5 minut. W tym czasie wszystkie soki rozprowadzą się po mięsie. Dzięki temu nie wypłyną podczas krojenia, a stek tomahawk będzie wyjątkowo smaczny. Zachowa przy tym idealną konsystencję i zaspokoi gusta nawet największych smakoszy.

Powiązane posty