Stek tomahawk to niezwykle proste i popularne danie z grilla, z którym naprawdę każdy będzie w stanie sobie poradzić. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad pozwalających na osiągnięcie idealnego smaku oraz konsystencji.
Składniki:
– Antrykot wołowy z kością (1 sztuka)
– Przyprawa do steków z grilla (2 łyżki)
– Oliwa (2 łyżki)
Przygotowanie:
Na początek stek należy ułożyć na blacie, żeby osiągnął temperaturę pokojową. W tym czasie rozgrzewamy grilla do temperatury ok. 260 oC. Następnie na przygotowanych stekach równomiernie rozprowadzamy oliwę i przyprawę w proszku. Musimy przy tym pamiętać, że przyprawa powinna być gruboziarnista, dzięki czemu nie spali się podczas grillowania.
Steki smażymy po ok. 5 minut z każdej strony. Na koniec odkładamy je na bok na talerzach, żeby przestygły przez kolejne 5 minut. W tym czasie wszystkie soki rozprowadzą się po mięsie. Dzięki temu nie wypłyną podczas krojenia, a stek tomahawk będzie wyjątkowo smaczny. Zachowa przy tym idealną konsystencję i zaspokoi gusta nawet największych smakoszy.