Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegetariańskie szaszłyki 

szaszłyki na grillu

Nie tylko mięsożercy jak się okazuje, uwielbiają szaszłyki. Tradycyjne danie przygotowane tylko na bazie warzyw może być nie mniej smaczne. Będzie to na pewno także świetna propozycja dla wszystkich miłośników wiosennego grillowania. 

Składniki: 

  • papryka żółta i czerwona 
  • pieczarki 
  • cukinia 
  • pomidory 
  • cebula 
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania: 

Podstawową kwestią, jeżeli chodzi o przygotowanie szaszłyków, jest proporcjonalne pokrojenie składników. Proporcje mają duże znaczenie. Ważne, aby wszystkie warzywa dobrze się trzymały na patyczkach. Najpierw trzeba więc wszystkie składniki pokroić na kawałki o zbliżonej wielkości. Następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki należy posypać ziołami prowansalskimi. 

Grill wcześniej powinien być dobrze rozgrzany. Dopiero wtedy rozpoczynamy pieczenie. Pieczemy tak długo, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione. Powinno to trwać mniej więcej 14 minut. 

Następnie zdejmujemy szaszłyki z grilla i dopiero wtedy na wierzch sypiemy sól i pieprz. To bardzo ważne, aby wykonać tę czynność po grillowaniu warzyw, a nie przed. W ten sposób nie będą wysuszone.

Powiązane posty