Szparagi to warzywa, po które coraz chętniej sięgamy. Niezwykle często są składnikiem dań wyjątkowo wykwintnych podawanych w ekskluzywnych restauracjach, choć nie tylko. Tymczasem zdrowe warzywa można przygotować w trochę inny sposób, dzięki czemu będą chrupiące.
Składniki:
- 200 g zielonych szparagów
- pół szklanki panierki panko
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki startego parmezanu
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- sól
- 1 główka upieczonego czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 150 ml majonezu
Sposób przygotowania:
Naturalnie szparagi bez względu na to, w jaki sposób się przygotowujemy, najpierw trzeba umyć. Następnie warzywa osuszamy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Robimy to, łamiąc po prostu szparaga przy jego końcu.
W jednej misce mąkę mieszamy z solą, a w drugiej jajko z mlekiem. W trzeciej musimy wymieszać panierkę panko z parmezanem.
W pierwszej kolejności szparagi obtaczamy w mące, a potem w jajku z mlekiem. Na sam koniec w panierce z parmezanem. Teraz układamy je w formie do zapiekania.
Do piekarnika, który powinien być nagrzany do 200°C, wkładamy formę, która powinna tam pozostać przez 15 minut.
Do takich szparagów przyda się sos. Czosnek rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy skórkę cytrynową i majonez. Wylewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Szparagi w towarzystwie takiego sosu mogą być podawane do dania głównego lub po prostu jako przekąska.