Wyborna sałatka podawana w towarzystwie pikantnych klopsików z mielonego mięsa. Jeśli chcesz poczuć się jak w Kraju Kwitnącej Wiśni, to z tym przepisem będzie to możliwe.
Składniki
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka chili czerwona – 1 sztuka
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Olej – 3 łyżki
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Sól – 1 szczypta
- Makaron sojowy – 100 g
- Kolendra świeża – 2 g
- Limonka – 0,5 sztuki
- Sos Tabasco – 1 łyżeczka
- Przyprawa chińska 5 smaków – 1 łyżeczka
- Ząbek czosnku – 1 sztuka
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 350 g
- Kiełki soi – 100 g
Przygotowanie
Papryczkę chili siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa zagniatamy z solą, mięsem i przyprawą chińską 5 smaków. Następnie formujemy z nich dowolnej wielkości (ale nie za duże) klopsiki, które podsmażamy na patelni z każdej strony przez łącznie ok. 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy makaron. Wystarczy przełożyć go do miski i zalać wrzącą wodą. Odstawiamy na bok na 5 minut, żeby spęczniał. Umyte kiełki również zalewamy wrzącą wodą w osobnej misce – ale tylko na ok. 1 minutę. Odsączamy kiełki i kroimy paprykę w drobną kostkę.
Teraz siekamy czosnek i łączymy go z sosem sojowym, sosem chili oraz sokiem z limonki. Teraz odsączamy makaron i przecinamy go nożyczkami na mniejsze kawałki. Mieszamy go z pozostałymi składnikami. Na koniec wystarczy przełożyć makaron z dodatkami na talerze i udekorować go klopsikami oraz listkami kolendry.