Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Jajka zapiekane z łososiem

Jajka zapiekane z łososiem

Znakomity przepis na eleganckie śniadanie, które przygotujesz w ok. 20 minut. Składniki jajka - 6 sztuk przyprawa do spaghetti bolognese - 1 opakowanie świeży łosoś - 100 gramów cukinia - 1 sztuka seler naciowy - 1 sztuka papryka czerwona - 1 sztuka oliwa z oliwek - 1 łyżka otarta skórka…
Czytaj więcej
Omlet ziemniaczany

Omlet ziemniaczany

Szukasz pomysłu na oryginalne śniadanie lub drugie śniadanie? Omlet ziemniaczany z pomidorami rozwiąże wszystkie Twoje problemy. Składniki ziemniaki - 100 gramów przyprawa czosnkowa - 1 sztuka bekon - 100 gramów cebula dymka - 2 sztuki pomidory - 2 sztuki jajka - 6 sztuk mleko - 30 mililitrów pieprz czarny mielony…
Czytaj więcej
Placki warzywne

Placki warzywne

Zadbaj o znakomite śniadanie lub rewelacyjną kolację z tym prostym przepisem na placki warzywne. Składniki ziemniaki - 8 sztuk cukinia - 2 sztuki czerwona cebula - 1 sztuka marchew - 1 sztuka natka pietruszki - 0.5 pęczka mąka pszenna - 2 łyżki bułka tarta - 2 łyżki jajka - 2…
Czytaj więcej
Tosty bez chleba 

Tosty bez chleba 

Nazwa przepisu brzmi trochę zagadkowo, ale rzeczywiście tosty można zrobić bez używania mąki pszennej. Poza tym przygotujemy je ekspresowo i zrobimy to samodzielnie w domu.  Składniki:  100 g serka wiejskiego  50 g startego żółtego sera  3 plasterki ulubionej wędliny  2 jajka  2 łyżki posiekanego szczypiorku  sól, pieprz  Sposób przygotowania:  Przekładamy…
Czytaj więcej
Makaron z kozim serem i bazylią 

Makaron z kozim serem i bazylią 

Są dania, które łączą w sobie prostotę i wyrafinowany smak. Nie trzeba też być szefem kuchni, aby wyczarować potrawę, która będzie smakować wszystkim i to nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Tak właśnie smakuje makaron z bazylią i kozim serem.  Składniki:  pół opakowania makaronu świderki  150 g koziego sera  2 garści świeżych…
Czytaj więcej
Podpłomyk z bobem i szparagami 

Podpłomyk z bobem i szparagami 

Okazuje się, że można wykorzystać w swojej diecie zamienniki pizzy, a chodzi o podpłomyki. W tym przypadku danie na bazie ciasta chlebowego będzie wzbogacone szparagami, rukolą, bobem i serem pleśniowym.  Składniki:  150 g mąki orkiszowej jasnej  150 ml ciepłej wody  50 g mąki żytniej razowej  15 g drożdży  2 łyżki…
Czytaj więcej
Gotowana biała kapusta z zasmażką 

Gotowana biała kapusta z zasmażką 

Nawet z jednego warzywa jak się okazuje, można wyczarować całkiem przyzwoite danie. Wystarczy, że mamy białą kapustę i lubimy tradycyjne przepisy. Okazuje się, że dobrze znane smaki można odkrywać na nowo.  Składniki:  1 główka białej kapusty  2 białe cebule  3 ząbki czosnku  pęczek świeżego koperku  łyżka suszonego koperku  płaska łyżeczka…
Czytaj więcej
Tortilla na ciepło z serem i szynką 

Tortilla na ciepło z serem i szynką 

Jeżeli znudziły wam się naleśniki, to może warto wypróbować jakiś przepis tortillą? Ta receptura to gwarancja smakowitej gorącej przekąski. Chrupiące placki szynką i serem to danie sycące, a przygotujecie je w jedyne 5 minut.  Składniki:  2 pszenne tortille  4 plastry szynki  4 plastry żółtego sera  2 ogórki konserwowe  prażona cebulka …
Czytaj więcej
Nadziewany filet z kurczaka 

Nadziewany filet z kurczaka 

Mięso drobiowe jest z pewnością najbardziej popularne w Polsce. Jego uniwersalność to możliwość przygotowania najróżniejszych potraw i przystawek. Jeżeli chodzi o nadziewaną pierś z kurczaka, to idealnie będzie pasować do ziemniaków, sałatki albo ryżu.  Składniki  4 małe pojedyncze piersi z kurczaka  150 g serka śmietankowego  1 ząbek czosnku  pęczek natki…
Czytaj więcej
Kotlety z tostowego chleba 

Kotlety z tostowego chleba 

Czy można przygotować kotlety z chleba? Jest to możliwe. Będziemy potrzeba potrzebowali pieczywa tostowego. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a w efekcie otrzymujemy przekąskę bardzo smaczną i z chrupiącą skórką. Na pewno to będzie idealny poczęstunek dla gości.  Składniki:  12 kromek chleba tostowego  1 filet kurczaka  1 mała cebula  2…
Czytaj więcej
Makaron z parmezanem i masłem 

Makaron z parmezanem i masłem 

Każdy, kto zna kuchnię włoską, doskonale wie, że już nawet z kilku składników można wyczarować wspaniałe danie. Wystarczy, że mamy trochę makaronu i parmezanu. Obiad w zasadzie może być już gotowy i na pewno będzie smakować wszystkim.  Składniki:  500 g makaronu fettuccine  200 g masła  200 g startego parmezanu  sól,…
Czytaj więcej
Polenta 

Polenta 

Jeżeli uwielbiacie owsianki, to na pewno powinniście spróbować polentę. To włoska potrawa, która odznacza się konsystencją zbitą i gęstą. Jest bardzo podobna do owsianki i tak samo bardzo pożywna. Kiedyś była podstawą diety ubogich rolników, ale teraz można ją spotkać w najdroższych włoskich restauracjach.  Składniki:  1 l wody  250 ml…
Czytaj więcej
Kluski ruskie 

Kluski ruskie 

Kluski od wieków są przygotowywane pod każdą szerokością geograficzną. Są także niezwykle popularne w Polsce. Jednym z ciekawszych wariantów takiego dania są kluski ruskie. Wyglądają tak samo jak śląskie, ale sposób przygotowania jest jednak nieco inny.  Składniki:  700 g ugotowanych ziemniaków  500 g półtłustego sera białego  3 ząbki czosnku  1…
Czytaj więcej
Pizza sticks

Pizza sticks

Znakomita przekąska. Musisz jej spróbować. Od tej pory stanie się nieodłącznym elementem Twoich imprez. Składniki gotowe ciasto na pizzę przyprawa do spaghetti bolognese - 1 opakowanie Parmezan - 100 gramów Przygotowanie Rozrabiamy przyprawę z 200 ml wody w rondelku. Doprowadzamy sos do wrzenia, zdejmujemy go z ognia i zostawiamy do…
Czytaj więcej
Sos do warzyw z grilla

Sos do warzyw z grilla

Niezastąpiony przepis na sos do grillowanych warzyw. Składniki majonez - 6 łyżek ketchup - 6 łyżek chrzan - 1 łyżka cytryna - 0.5 sztuki Przygotowanie Wszystkie składniki łączymy i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Tak przygotowany sos podajemy do wszelkiego rodzaju warzyw z grilla. Doskonale będzie komponować się również…
Czytaj więcej
Kurczak w majonezie

Kurczak w majonezie

Prosty przepis kulinarny na kurczaka w majonezie. Składniki piersi z kurczaka - 2 sztuki przyprawa do mięsa - 1 opakowanie majonez - 4 łyżki Przygotowanie Przecinamy na pół (wzdłuż) pierś z kurczaka. Oba kawałki delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Majonez mieszamy z przyprawą i smarujemy nim kurczaka. Tak przygotowane mięso przekładamy na…
Czytaj więcej
Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Znakomite placki chrupiące, które możesz podawać z ulubionym dodatkiem. Cukier puder, gulasz, a może śmietana z cukrem? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Składniki gotowe składniki na placki ziemniaczane - 1 opakowanie zimna woda - 600 mililitrów jajko - 1 sztuka olej słonecznikowy - 150 mililitrów Przygotowanie W dużej misce mieszamy…
Czytaj więcej
Kurczak z patelni

Kurczak z patelni

Zapomnij o suchym i twardym mięsie. Przygotuj kurczaka, który będzie rozpływał się w ustach. Składniki pierś z kurczaka - 2 sztuki kostka rosołowa - 1 sztuka oliwa lub olej - 3 łyżki Przygotowanie Kostkę rosołową mieszamy z 3 łyżkami oliwy lub oleju. Nacieramy mieszanką pierś kurczaka. Teraz przekładamy mięso na…
Czytaj więcej
Wytrawne gofry

Wytrawne gofry

Gofry najczęściej spotyka się w wersji słodkiej. Szczególnie nad morzem, w górach czy w parkach zoologicznych. Znacznie lepsze jednak będą gofry wytrawne. Składniki jogurt gęsty - 300 gramów mleko - 150 mililitrów jajka - 2 sztuki mąka orkiszowa - 250 gramów proszek do pieczenia - 1 łyżeczka majonez - 50…
Czytaj więcej
Frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Odpowiednio przygotowane frytki belgijskie z sosem BBQ nie mają sobie równych. Przekonaj się o tym. Składniki ziemniaki do pieczenia - 1 kilogram sos BBQ - 5 łyżek olej - 500 mililitrów cukier - 2 łyżeczki kolendra świeża - 0.5 pęczka ząbek czosnku - 1 sztuka majonez - 2 łyżki chilli…
Czytaj więcej
Sałatka na grilla

Sałatka na grilla

Prosty przepis na sałatkę, która znakomicie będzie komponować się z niemal każdym daniem z grilla. Składniki sos czosnkowy - 5 łyżek sałata lodowa - 0.5 sztuki rukola - 0.5 opakowania pomidorki cherry - 0.5 opakowania czerwona cebula - 1 sztuka kiełki słonecznika - 0.5 szklanki Przygotowanie Porwaną sałatę mieszamy w…
Czytaj więcej
Pszenna tortilla z jajkami 

Pszenna tortilla z jajkami 

Znów chcesz przygotować kanapki na śniadanie? A może jednak skosztować czegoś innego? Na pewno świetnie będzie smakować pszenna tortilla, jeżeli tylko wykorzystasz odpowiednie dodatki. Ten przepis przewiduje kolorowe warzywa, żółty ser i jajka.  Składniki:  2 tortille  100 g startego żółtego sera  1 czerwona papryka  1 cebula  1 pomidor  2 jajka …
Czytaj więcej
Placki z białej rzodkwi 

Placki z białej rzodkwi 

Jak się okazuje, placki można zrobić chyba ze wszystkich warzyw. Można je bowiem przyrządzić także z białej rzodkwi. Będą idealnie chrupiące, a ten prosty przepis jest ceniony za to, że nie będzie zajmować zbyt dużo czasu.  Składniki:  800 g białej rzodkwi  30 g startego żółtego sera  1 cebula  6 łyżek…
Czytaj więcej
Farsz do naleśników 

Farsz do naleśników 

Ciasto naleśnikowe zawsze jest bardzo sycące no i co ważne dla smakoszy, niezwykle smakowite. Nie tylko jednak ono jest ważne, ale również sam farsz. A nie zawsze musi składać się z takich samych składników. Można wykorzystać na przykład żółty ser i cebulę. Dlaczego nie?  Składniki:  200 g startego żółtego sera …
Czytaj więcej
Kruche ciasteczka 

Kruche ciasteczka 

Czasami najprostsze przepisy są najlepsze. A jeżeli uwielbiamy ciasteczka, które w dodatku mają być kruche, to ta receptura jest jak znalazł. Wystarczy 90 minut, aby przygotować ten przysmak.  Składniki:  250 g masła  320 g mąki pszennej  100 g cukru pudru  1 jajko  łyżka pasty waniliowej  zimna woda  płatki migdałowe  Sposób…
Czytaj więcej
Frykadelki w sosie cebulowym 

Frykadelki w sosie cebulowym 

Wystarczy rzut oka na tak wspaniale prezentujące się klopsiki, aby nabrać ochoty i skorzystać z tego przepisu. Tym bardziej to warto zrobić, że przygotowanie mięsa nie zabiera dużo czasu. Frykadelki w sosie cebulowym to prosta droga do kulinarnego raju. Składniki: 50 gr mięsa mielonego wołowo wieprzowego  1 jajko  natka pietruszki  3…
Czytaj więcej
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce 

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce 

Kurczaka można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Mięso jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Dosyć oryginalną propozycją są filety w panierce parmezanowej.  Składniki:  1 podwójny filet kurczaka  3 łyżki masła  1 łyżka oliwy extra vergine  2/3 szklanki bułki tartej  1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)  2 większe…
Czytaj więcej
Tarta z kozim serem 

Tarta z kozim serem 

To przepis idealny dla wszystkich miłośników dań zapiekanych. Jest tu wszystko, czego trzeba, aby znaleźć się w siódmym niebie. Jest ciasto francuskie, mięciutki kozi ser i sardele. Tarta z kozim serem cię zachwyci Składniki:  200 g ciasta francuskiego  120 g miękkiego sera koziego pleśniowego  3-4 pomidory  6 filetów sardeli (anchois) w…
Czytaj więcej