Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Wyborne paluszki rybne w cieście kokosowym. Ryba biała w połączeniu z odpowiednią przyprawą i wiórkami kokosowymi jest zwyczajnie zniewalająca. To prosty przepis na obiad, do którego często będziesz wracać. Składniki Ryba biała o zwartym mięsie - 300 gramów Przyprawa do placków ziemniacznych - 1 opakowanie Woda - 450 mililitrów Jajko…
Czytaj więcej
Sałatka teksańska

Sałatka teksańska

Spróbuj sałatki teksańskiej prosto z rozgrzanej słońcem prerii. Wyrusz w kulinarną podróż, która zachwyci Twoje podniebienie. Prosty przepis kulinarny na doskonały posiłek. Sałatka przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania. Składniki Warzywa i owoce Sałata lodowa - 300 gramów Pomidor - 1 sztuka Czerwona cebula - 1 sztuka Awokado - 1 sztuka Pieczarki…
Czytaj więcej
Tort lodowy jogurtowo-karmelowy

Tort lodowy jogurtowo-karmelowy

Bardzo pracochłonny i wymagający deser. Tort zaczynamy przygotowywać 2 dni wcześniej. Po przygotowaniu musi się schłodzić przez noc w zamrażarce. Znacznie szybciej można przygotować taki tort, jeśli wykorzystamy gotowe lody zamiast domowych. Składniki Lody jogurtowe Jogurt grecki - 2 kg Śmietanka kremówka 30% - 300 ml Mleko kokosowe - 400…
Czytaj więcej
Seromakowiec

Seromakowiec

Ciasto, które zawsze wychodzi idealnie i smakuje wspaniale. Prosty przepis! Po ostudzeniu seromakowiec jest gotowy do podania. Składniki Spód Herbatniki - 250 g Masło - 100 g Masa makowa Masa makowa (domowa lub gotowa) - 850 g Jajko - 1 sztuka Kasza manna - 3 łyżki Mix bakalii - 150…
Czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem i ananasem

Sałatka z kurczakiem i ananasem

Pyszna sałatka z kurczakiem na słodko, która znakomicie sprawdzi się jako lekka kolacja lub drugie śniadanie. Ten prosty przepis kulinarny zabierze Cię w podróż przez niezbadane morza smaków i aromatów. Składniki Średniej wielkości filet z piersi kurczaka (bez skóry, surowy) - 500 gramów Kukurydza z puszki - 1 puszka Czerwona…
Czytaj więcej
Koktajl krewetkowy

Koktajl krewetkowy

Elegancki koktajl, który sprawdzi się przy każdej okazji. Zaserwuj wyśmienity napój z owocami morza. Składniki Krewetki w skorupce - 24 sztuki Sałata lodowa - 8 łyżek Średni ogórek zielony - 1 sztuka Nektarynka - 1 sztuka Masło - 1 łyżka Czosnek, ząbek - 1 sztuka Pieprz czarny - 1 szczypta…
Czytaj więcej
Kot z lodów – czekoladowy deser

Kot z lodów – czekoladowy deser

Pomysłowy sposób na przygotowanie deseru dla najmłodszych. Można też z dumą podać go starszym gościom, ponieważ uroczy i pyszny kotek z czekolady zachwyci każdego. Czekoladowy deser jest po prostu urzekający. Lody czekoladowe i karmelowe, bita śmietana, polewa czekoladowa - a to wszystko układające się w sympatycznego zwierzaka. Składniki Lody czekoladowe…
Czytaj więcej
Lodowa kanapka

Lodowa kanapka

Doskonały deser na każdą okazję. Kanapka z pysznymi lodami bakaliowymi. Czy może być lepszy pomysł na słodką przekąskę w ciepłe dni? Składniki Lody bakaliowe - 1 opakowanie Wafle - 8 sztuk Mięta - 1 szczypta Truskawki do ozdoby Przygotowanie Kulkę lodów nakładamy na wafel. Przykrywamy drugim waflem i dociskamy, a…
Czytaj więcej
Gorąca czekolada z chili i cynamonem

Gorąca czekolada z chili i cynamonem

Gorąca czekolada, która poprawia samopoczucie i podnosi poziom endorfin (hormon szczęścia). Ten prosty przepis warto przygotowywać nie tylko jesienią i zimą, ale też latem. Wbrew pozorom, jest to dobry pomysł na poprawę samopoczucia w upalne dni. Rozgrzany napojem organizm nie traci energii na próby uregulowania ciała poprzez pot, bo napój…
Czytaj więcej
Smoothie morelowe

Smoothie morelowe

Przygotuj idealne smoothie morelowe. Szklanka pełna witamin i orzeźwiający smak sprawią, że będziesz wracać do tego przepisu każdego lata (i nie tylko). Składniki Dojrzałe, miękkie morele - 300 g Banan - 1 sztuka Jogurt naturalny - 200 g Mleko - 1/3 szklanki Sok z pomarańczy - sok z 1 pomarańczy…
Czytaj więcej
Lody Bounty

Lody Bounty

Lody kokosowo-jogurtowe z kawałkami czekolady to doskonała propozycja na gorące dni. Jak zrobić domowe lody? Składniki Jogurt grecki - 400 g Mleko kokosowe - 400 g (1 puszka) Cukier puder - 5 łyżek Syrop klonowy - 4 łyżki Czekolada - 100 g Przygotowanie Mieszamy jogurt grecki z mlekiem kokosowym, cukrem…
Czytaj więcej
Szarlotka babuni

Szarlotka babuni

Jak zrobić szarlotkę? Domowa szarlotka w tradycyjnym wydaniu to ciasto, które zrobimy z łatwością. Potrzebujemy tylko odrobiny chęci i prostych składników. To doskonały deser na każdą okazję. Składniki Ciasto Mąka - 4 szklanki Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Cukier - 1 szklanka Cukier wanilinowy - 1 opakowanie Masło -…
Czytaj więcej
Kawa mrożona 

Kawa mrożona 

Kawa mrożona w upalne dni przywraca nas do życia. Orzeźwia jak nic innego i wcale nie musimy jej kupować w barze. Przygotowana w domu nabiera dodatkowego aromatu. A wystarczy do tego prosty przepis na ice coffee, nieco zimnego mleka i espresso. Składniki:  50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)  kilka kostek lodu …
Czytaj więcej
Indyjski pudding ryżowy 

Indyjski pudding ryżowy 

Ten przepis pochodzący z kuchni indyjskiej to w zasadzie proste połączenie ryżu, mleka i orzechów. Kheer to kwintesencja indyjskich smaków i na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi kuchnię orientalną. Składniki:  3 szklanki mleka krowiego lub kokosowego  60 g ryżu basmati  1 łyżka orzechów (nerkowce, pistacje, migdały)  1 łyżka…
Czytaj więcej
Zupa rumpuć

Zupa rumpuć

Jeżeli szukacie przepisu na pożywny obiad, najlepsza będzie zupa rumpuć. Występuje również pod nazwą ajntopf i jest to tradycyjne danie wielkopolskie. Wołowina, wieprzowina, boczek i warzywa sprawiają, że ten obiad jest aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju. Składniki: wołowina - 500 gramów łopatka wieprzowa - 500 gramów boczek wędzony -…
Czytaj więcej
Roladki z boczkiem i mozzarellą 

Roladki z boczkiem i mozzarellą 

Roladki uwielbiamy za to, że są bardzo uniwersalną potrawą. Mogą być składnikiem tradycyjnego obiadu, ale także smakowitą przekąską lub przystawką. A te wykonane zgodnie z poniższym przepisem z mozzarellą i boczkiem po prostu zachwycają.  Składniki:  500 g mięsa mielonego drobiowego  200 g sera mozzarella  200 g wędzonego boczku  100 g…
Czytaj więcej
Fit muffinki 

Fit muffinki 

Te babeczki to chyba najlepsza propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają muffinki, ale jednocześnie muszą dbać o linię. Są dietetyczne i przyrządza się je szybko. A z dodatkiem borówek amerykańskich będzie to świetny deser do popołudniowej kawy.  Składniki:  60 jogurtu greckiego  25 g błonnika bambusowego  10 g odżywki białkowej  2 jajka …
Czytaj więcej
Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Zupa pieczarkowa to przepis, który każdy Polak powinien znać. To pyszny i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich gości. Składniki: cebula - 1 sztuka masło - 2 łyżki oliwa - 1 łyżka włoszczyzna (marchewka, kawałek pora, pietruszka) - obrana ziemniaki - 400 g liść laurowy - 1 sztuka ziele angielskie -…
Czytaj więcej
Racuchy z żółtym serem 

Racuchy z żółtym serem 

Tradycyjny przepis na racuchy z pewnością ma swoje zalety. Nie trzeba jednak ściśle się go trzymać. W kuchni czasem warto eksperymentować. Przykładem są racuchy z żółtym serem. Ten prosty przepis sprawi, że przygotujesz puszyste i aromatyczne danie dla całej rodziny. Składniki:  2 szklanki mąki  1 szklanka mleka  1/2 szklanki wody…
Czytaj więcej
Francuska mizeria

Francuska mizeria

Zielone ogórki z dodatkiem śmietany bardzo często są dodatkiem do kotleta schabowego. Mizeria może być jednak przyrządzona także w stylu francuskim. A to doskonała okazja, aby nieco odświeżyć swoją dietę i wzbogacić książkę kucharską. Składniki: 2 świeże, zielone ogórki 100 ml śmietany 18% tłuszczu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól i…
Czytaj więcej
Mimoza z cydrem i cynamonem 

Mimoza z cydrem i cynamonem 

Jeżeli przygotujesz ten koktajl alkoholowy, to zrobisz duże wrażenie na gościach niezależnie od tego, czy to jakieś kameralne spotkanie, czy też większa impreza. Przepis to gwarancja delikatnego smaku jabłek połączonego z aromatem cynamonu i rześkim winem musującym.  Składniki:  250 ml cydru jabłkowego  mielony cynamon  2 łyżki cukru wymieszanego z cynamonem …
Czytaj więcej
Kukurydza z chili

Kukurydza z chili

Przygotuj prostą przekąskę, która urozmaici każde spotkanie towarzyskie czy seans filmowy. Składniki Kolba kukurydzy - 2 sztuki Przyprawa wędzona papryka z chili - 1 łyżka Czerwona papryczka chili - 1 sztuka Masło - 2 łyżki Olej z pestek winogron - 2 łyżki Cytryna - 1 sztuka Natka kolendry lub pietruszki…
Czytaj więcej
Halibut na parze

Halibut na parze

Halibut jest wyborną rybą, po którą zaskakująco rzadko się sięga. A przecież jej przygotowanie jest proste i przyjemne! Z kolei efekt jest naprawdę zachwycający. Czerwona papryka, kostka rosołowa i kilka prostych składników. Z ich połączenia powstanie pyszny obiad, a przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych. Składniki Halibut filet -…
Czytaj więcej
Kalafior z bułką tartą

Kalafior z bułką tartą

Gotowany kalafior w różyczkach, polany gorącym masłem smażonym z bułką tartą. Tradycyjny polski przepis - prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Składniki: kalafior - 1 mały masło - 50 g bułka tarta - 3 łyżki koperek (opcjonalnie) Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy je do lekko osolonego wrzątku i…
Czytaj więcej
Łosoś Wellington

Łosoś Wellington

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami. Oryginalny pomysł na smaczną rybę w angielskim stylu. Składniki: Łosoś: polędwica łososia bez skóry - 1 kg (lub zwykły filet) musztarda (np. miodowa) - 2 łyżeczki ciasto francuskie - 2 opakowania (ok. 460 g razem) jajko - 1 sztuka Szpinak: świeży szpinak…
Czytaj więcej
Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zdrowy obiad, którego koniecznie musisz spróbować. Zupa kalafiorowa to przepis, którego warto wypróbować. Składniki: oliwa - 2 łyżki masło - 1 łyżka cebula - 1 sztuka marchewki - 2 sztuki ziemniaki - 5 sztuk kalafior (świeży lub mrożony) - 500 g bulion drobiowy lub rosół - 1,5 litra posiekany koperek…
Czytaj więcej
Kanapka z szarpanym łososiem

Kanapka z szarpanym łososiem

Znakomite śniadanie lub kolacja. Delikatne mięso podane ze świeżym pieczywem potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Kanapka z szarpanym łososiem to przekąska, której nie powstydzi się żadna restauracja. Składniki Filet z łososia - 200 gramów Oliwa - 2 łyżki Przyprawa do ryb - 1 łyżka Dojrzałe awokado - 1 sztuka Przyprawa chili…
Czytaj więcej