Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Koktajl z brokułem 

Koktajl z brokułem 

Czy można przygotować napój z brokułem? Jak najbardziej tak, a nawet należy, ponieważ jest to warzywo bardzo zdrowe. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić. Dlatego poniżej przedstawiamy krok po kroku przepis na wspaniały zdrowy napój.  Składniki:  1 łyżkę uniwersalnej przyprawy  4 różyczki brokuła  1 marchewka  1 pęczek szpinaku  1 jabłko …
Czytaj więcej
Placek z galaretką 

Placek z galaretką 

Ciasto z galaretką to idealna propozycja, jeżeli chcemy urozmaicić jakoś kulinarnie spotkanie w rodzinnym gronie. Ten placek nie tylko będzie wybornie smakować, ale zachwyca także swoją kolorystyką. Wszystko dzięki dużej ilości owoców.  Składniki:  1 opakowanie galaretki  2 jajka  90 g cukru  60 ml jogurtu naturalnego  50 ml oleju  120 g…
Czytaj więcej
Jajka po turecku

Jajka po turecku

Jajka po turecku są wyśmienitym pomysłem na sycące śniadanie. Dużą zaletą tej potrawy, obok doskonałego smaku, jest prostota wykonania. Jajka po turecku można przygotować nawet w czasie pełnego obowiązków poranka, dzięki czemu dzień rozpocznie się idealnie. Składniki:- Jajka (2 sztuki)- Jogurt grecki (80 g)- Ocet spirytusowy 10% (1 łyżeczka)- Świeżo…
Czytaj więcej
Mrożony jogurt czekoladowy

Mrożony jogurt czekoladowy

Wyborny jogurt czekoladowy z dodatkiem truskawek, czyli rozpływające się w ustach arcydzieło kulinarne. Składniki Cukier - 90 g Cukier wanilinowy - 1 paczka Jogurt grecki - 600 g Kakao - 50 g Truskawki - 500 g Ciastka czekoladowe Neo - 90 g Przygotowanie Jogurt miksujemy dokładnie z kakao, cukrem i…
Czytaj więcej
Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku

Śniadanie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Wypróbuj przepis będący gwarancją kulinarnego sukcesu. Składniki Chleb tostowy - 80 g Pieprz czarny - 1 szczypta Jajko - 8 sztuk Masło - 3 łyżki Rzeżucha - 10 g Skórka cytryny tarta - 2 łyżki Sól - 1 szczypta Śmietana 30% - 2…
Czytaj więcej
Bowl z grejpfrutem

Bowl z grejpfrutem

Prosty przepis na miskę pełną wybornych smaków i witamin. Składniki Banan - 1 sztuka Cynamon - 0,5 łyżeczki Granat - 1 łyżka Grejpfrut - 0,5 sztuki Migdały - 2 łyżki Płatki owsiane - 200 g Napój migdałowy - 400 ml Przygotowanie Migdały prażymy na suchej patelni, a po przestudzeniu rozdrabniamy…
Czytaj więcej
Kanapka z brokułem

Kanapka z brokułem

Wyborna zielona kanapka z brokułem i serem - na dobry początek dnia. Składniki Brokuł - 0,5 sztuki Chleb wiejski - 90 g Ząbek czosnku - 1 sztuka Oliwa z oliwek - 20 ml Ser provolone - 60 g Przygotowanie Podzielony na różyczki brokuł blanszujemy w osolonej wodzie. Kromki chleba skrapiamy…
Czytaj więcej
Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie są znakomitym pomysłem na proste i pożywne śniadanie. Skutecznie pobudzają już samym zapachem, a ich smak idealnie sprawdziłby się nie tylko w domu, ale również w wykwintnej restauracji. Dużą zaletą przepisu na tosty francuskie jest to, że można go szybko przygotować, a także spersonalizować pod kątem własnych preferencji.…
Czytaj więcej
Filety rybne w ziołach

Filety rybne w ziołach

Jest to idealne danie na sezon wakacyjny. Szczególnie w klimatach nadmorskich. Jest to przyjemna alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Filety rybne w panierce ziołowej idealnie pasują do ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty. Składniki:- Filety rybne (3 sztuki)- Bułka tarta (¾ szklanki)- Suszone oregano (2 łyżki)- Suszona bazylia (2 łyżki)-…
Czytaj więcej
Pieczony schab w dżemowej glazurze 

Pieczony schab w dżemowej glazurze 

Połączenie mięsa i dżemu wciąż jeszcze wśród polskich konsumentów traktowane sceptycznie daje jednak niebywałe efekty degustacyjne. Przykładem jest właśnie ten przepis na pieczeń ze schabu z glazurą z dżemu morelowego z dodatkiem cebuli i jabłka. Takie mięso po prostu rozpływa się w ustach.  Składniki:  1.5 kg schabu środkowego  1 kwaśne…
Czytaj więcej
Wianek serowo-bekonowy 

Wianek serowo-bekonowy 

Po takie przysmaki zawsze warto sięgnąć. Dzięki delikatności ciasto francuskiego taki deser będzie smakować wspaniale. A całość przygotujemy w pół godziny - na pewno warto spróbować. Ciasto jest kruche, a dodatkowo można je przechowywać w zamrażarce. Poza tym wygląda bajecznie.  Składniki:  2 opakowania ciasta francuskiego  1-2 łyżki sosu żurawinowego  1…
Czytaj więcej
Koktajl z pomarańczy 

Koktajl z pomarańczy 

Tego rodzaju koktajle powinniśmy pić właściwie codziennie. Zrobiony z pomarańczy z dodatkiem migdałów i miodu to świetna propozycja dla tych osób, które szukają trunków ze sporą porcją witamin. Napój doda nam energii i jest bardzo zdrowy.  Składniki:  szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  8-10 migdałów  pół szklanki wody mineralnej  pół…
Czytaj więcej
Babka migdałowa 

Babka migdałowa 

To przepis, który powinien zadowolić wszystkie osoby poszukujące receptur na ciasta wilgotne i delikatne. Migdałowy wyjątkowy aromat będzie dodatkowym atutem degustacyjnym. Taka babka z pewnością nieraz zagości na waszych stołach i to nie tylko w okresie wielkanocnym.  Składniki:  Ciasto migdałowe: 400 g mąki migdałowej  4 jajka  180 g cukru  1…
Czytaj więcej
Pizza z mortadelą i pesto pistacjowym

Pizza z mortadelą i pesto pistacjowym

Pizza w iście włoskim stylu. Wprowadź do swojego domu odrobinę słońca dzięki temu wyjątkowemu przepisowi. Nietypowy smak, oryginalna dekoracja i wspaniała burrata dekorująca pizzę zachwyci wyglądem i aromatem. Składniki Spód do pizzy (1 sztuka) Burrata (1 sztuka) Mortadela (5 plastrów) Mozzarella (1 sztuka) Pesto pistacjowe Przygotowanie Mozzarellę rozrywamy na drobne…
Czytaj więcej
Lody mascarpone

Lody mascarpone

Domowe lody mascarpone - prosty przepis na zaledwie 3 składniki. Proste wykonanie, doskonała zabawa i wyjątkowy smak, który osłodzi każdy cieplejszy dzień. Składniki Mleko skondensowane słodzone (150 ml) Śmietanka 30% (1 szklanka) Serek mascarpone (250 g) Przygotowanie Opakowanie serka mascarpone przekładamy do dużej misy. Dodajemy tam również mleko skondensowane. Całość…
Czytaj więcej
Pinsa z kiełbasą nduja

Pinsa z kiełbasą nduja

Lekko pikantny przepis na wyborną kolację lub imprezową przekąskę. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę włoskiego klimatu! Składniki Kiełbasa nduja (80 g) Oliwa z oliwek (3 łyżki) Cukinia (1 szt.) Sok z cytryny (1 łyżeczka) Sól (1 szczypta) Pieprz czarny (1 szczypta) Pinsa (1 szt.) Burrata (1 szt.) Pistacje (25 g)…
Czytaj więcej
Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem zachwyci każdego smakosza. Jest słodkie, delikatne i kruche, a przy tym proste do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako deser po wytrawnym obiedzie, a także wieczorna przekąska. Można mieć przy tym pewność, że kruche ciasto z rabarbarem zniknie z blachy w ciągu jednego dnia. Składniki:- Mąka pszenna…
Czytaj więcej
Sałatka turecka 

Sałatka turecka 

Miłośnicy sałatek lubią degustować także te, które pochodzą z innych zakątków świata. Jeżeli masz już dosyć tradycyjnej polskiej warzywnej sałatki, to może wypróbujesz turecką? Składniki potrzebne do jej zrobienia na pewno znajdziesz w swoim domu.  Składniki: 5 gotowanych ziemniaków  200 g posiekanych orzechów włoskich 2 jabłka  2 jajka ugotowane na…
Czytaj więcej
Makaron ze szparagami i boczkiem 

Makaron ze szparagami i boczkiem 

Makaron pasować będzie w zasadzie do wszystkiego. Wspaniałe danie można przygotować, jeżeli dodamy do niego szparagi i boczek. Potrawa nabierze cech świeżości, a dzięki odrobinie czosnku zyska wspaniały smak.  Składniki:  500 g suchego makaronu, np. rurek  1 duży pęczek szparagów  150 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki  80 g startego…
Czytaj więcej
Kruche rożki z dżemem 

Kruche rożki z dżemem 

Ciasteczka wypełnione nadzieniem to smakołyk, którego czasem trudno sobie odmówić. Do przygotowania tych kruchych rożków wystarczy przysłowiowa minuta. To może być wymarzony poobiedni deser lub słodka przekąska.  Składniki:  350 g mąki pszennej  120 g zimnego masła  100 g kwaśnej śmietany  50 g cukru  1 jajko  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  szczypta…
Czytaj więcej
Sałatka z młodej kapusty 

Sałatka z młodej kapusty 

Prawdziwy domowy obiad nie może się obyć bez surówki lub sałatki. A, że sezon na warzywa się rozpoczyna, to najlepiej zrobić taką z młodej kapusty. Będzie idealnym uzupełnieniem ziemniaków, kaszy i mięs lub ryb.  Składniki:  1/2 młodej kapusty ok. 400 g  4 kiszone ogórki  czerwona cebula  3 łyżki posiekanego koperku …
Czytaj więcej
Kanapka drwala

Kanapka drwala

Niezrównana kanapka, która zapewni dobry początek każdego dnia. Prosta, szybka i bajecznie smaczna. Składniki Chleb drwalski - 1 sztuka Musztarda Dijon - 2 łyżeczki Sok z cytryny - 50 ml Bazylia świeża - 5 g Pieprz czarny - 1 szczypta Sól - 1 szczypta Oliwa z oliwek - 4 łyżki…
Czytaj więcej
Sałatka z pomidorami i twarogiem

Sałatka z pomidorami i twarogiem

Niezastąpiony przepis na letnią sałatkę. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć prawdziwe arcydzieło. Składniki Czarnuszka - 2 łyżeczki Miód - 1 łyżeczka Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka Oliwa z oliwek - 3 łyżki Pomidory malinowe - 4 sztuki Sól himalajska - 1 szczypta Bazylia świeża - 5 g Twaróg wędzony -…
Czytaj więcej
Sałatka z truskawkami

Sałatka z truskawkami

Pełnia zdrowia na jednym talerzu. Orzeźwiająca i zachęcająca do prowadzenia zdrowego stylu życia. Składniki Orzech pekan - 30 g Ocet balsamiczny - 1 łyżka Oliwa z oliwek - 125 ml Sól - 1 szczypta Szpinak Baby - 100 g Truskawki - 140 g Twaróg wędzony - 125 g Przygotowanie Szpinak…
Czytaj więcej
Sałatka z kukurydzą

Sałatka z kukurydzą

Przepis na tradycyjną sałatkę z kukurydzą - idealny dodatek do każdego obiadu. Składniki Cebula czerwona - 1 sztuka Papryka czerwona - 1 sztuka Cebula dymka - 1 sztuka Kukurydza konserwowa - 400 g Składniki dressing'u: Ząbek czosnku - 1 sztuka Jogurt grecki - 125 g Majonez - 200 g Pieprz…
Czytaj więcej
Kulki ryżowe z tuńczykiem 

Kulki ryżowe z tuńczykiem 

Kulki to idealna przekąska, po którą najchętniej sięgają goście przyjęć dużych i małych, a także bardziej lub mniej oficjalnych. Jeżeli chcesz zorganizować nieduży catering, to nie znajdziesz lepszego przepisu. Ryżowe kulki aż się proszą o to, aby je skonsumować.  Składniki:  2 szklanki ugotowanego ryżu  zestaw przypraw do spaghetti Napoli  2…
Czytaj więcej