Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Tarta z kozim serem 

Tarta z kozim serem 

To przepis idealny dla wszystkich miłośników dań zapiekanych. Jest tu wszystko, czego trzeba, aby znaleźć się w siódmym niebie. Jest ciasto francuskie, mięciutki kozi ser i sardele. Tarta z kozim serem cię zachwyci Składniki:  200 g ciasta francuskiego  120 g miękkiego sera koziego pleśniowego  3-4 pomidory  6 filetów sardeli (anchois) w…
Czytaj więcej
Gratin ziemniaczane 

Gratin ziemniaczane 

Miłośnicy ziemniaków uwielbiają je w każdej postaci. Trudno jednak stwierdzić, że najbardziej smakują zapiekane. Dlatego ten przepis na gratin może stać się Waszym ulubionym, jeżeli przepadacie za tym warzywem.  Składniki:  1 kg ziemniaków  sól i pieprz  0,5 łyżeczki czosnku granulowanego  1 łyżka masła  80 g sera cheddar (np. w wersji…
Czytaj więcej
Rabarbar pod kruszonką 

Rabarbar pod kruszonką 

Jeżeli mamy dobry pomysł, to nawet z rabarbaru można wyczarować smakowite danie. Ten przepis jest idealny dla odkrywców nowych smaków i estetów. W końcu rabarbar pod kruszonką kusi samym wyglądem.  Składniki:  700 g (6 łodyg) rabarbaru  20 g masła  1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego  45 g cukru kryształu  1…
Czytaj więcej
Krem ze szparagów 

Krem ze szparagów 

Są takie warzywa, które powinny być na stałe włączone do diety. To z pewnością między innymi szparagi, które nie były zbyt popularne na polskich stołach, ale w ostatnim czasie bardzo się to zmieniło. Szczególnie ciekawą propozycją jest krem ze szparagów. To prosta w przygotowaniu zupa. Składniki:  1 duża cebula  2…
Czytaj więcej
Pasta meksykańska

Pasta meksykańska

Wyborna i pikantna pasta meksykańska. Rozpali Twoje zmysły i zapewni znakomity początek dnia. Składniki mięso z kurczaka - 250 gramów bulionetka drobiowa - 1 sztuka majonez - 3 łyżki ostra papryka - 1 sztuka ząbek czosnku - 1 sztuka winiak - 0.5 szklanki natka pietruszki - 1 pęczek Przygotowanie Mięso…
Czytaj więcej
Hoisin

Hoisin

Znakomity i lekko pikantny sos hoisin. Idealny do mięs i warzyw. Składniki sos sojowy ciemny - 4 łyżki przyprawa chińska - 1 opakowanie czosnek granulowany - 1 łyżeczka krem orzechowy - 2 łyżki ocet - 2 łyżeczki olej sezamowy - 2 łyżeczki śliwki suszone - 100 gramów chilli mielone -…
Czytaj więcej
Pasta z wędzonego bekonu

Pasta z wędzonego bekonu

Oryginalny pomysł na pastę mięsną. Znakomicie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz kiszonymi ogórkami. Pasta z wędzonego bekona to prosta receptura na niebanalny posiłek. Składniki ząbek czosnku - 1 sztuka majeranek - 0.25 łyżeczki sos sojowy - 1 łyżka mielona papryka - 0.25 łyżeczki pieprz ziołowy - 0.25 łyżeczki smalec…
Czytaj więcej
Dip serowo-bazyliowy

Dip serowo-bazyliowy

Znakomity dodatek do wielu rodzajów posiłków. Przygotuj dip serowo-bazyliowy w zaledwie kilka minut. Składniki feta - 100 gramów bazylia - 1 pęczek grecki sos sałatkowy - 1 opakowanie pomidor - 2 sztuki jogurt naturalny - 1.5 szklanki pieprz czarny mielony - 1 szczypta Przygotowanie Sparzone pomidory obieramy ze skórek i…
Czytaj więcej
Koktajl brokułowy

Koktajl brokułowy

Kielich pełen zdrowia. Przygotujesz go w kilka minut i z przyjemnością będziesz do niego powracać. Koktajl brokułowy jest tym, czego potrzebujesz. Składniki Brokułowy kwiat - 4 sztuki marchew - 1 sztuka szpinak - 1 pęczek jabłko - 1 sztuka pomarańcza - 2 sztuki sok z pomarańczy - 4 łyżki Przygotowanie…
Czytaj więcej
Zupa krem – czosnkowa

Zupa krem – czosnkowa

Prosty przepis na zniewalająco pyszny obiad. Zupa krem z czosnkiem to idealna propozycja dla każdego, kto ceni sobie doskonały aromat. Składniki główka czosnku - 3 sztuki cebula - 1 sztuka duży ziemniak - 1 sztuka tymianek suszony - 1 łyżka chili mielone - 0.5 łyżeczki grzanki z chleba - 50…
Czytaj więcej
Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Doskonały pomysł na proste i pożywne śniadanie. Do takiej pasty wystarczy dobrać świeże pieczywo, żeby zapewnić ucztę. Pasta z suszonych pomidorów urozmaici każde śniadanie. Składniki suszone pomidory w zalewie olejowej - 100 gramów duża cebula - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki strąk ostrej papryki (opcjonalnie) - 1 sztuka…
Czytaj więcej
Marynowane kurki

Marynowane kurki

Przygotuj znakomite marynowane kurki, które zachwycą każdego smakosza. Składniki Sól 100 g cukru 1 ząbek czosnku 1 szalotka 300 g kurek 500 ml wody 100 ml octu 6 ziarenek pieprzu czarnego 6 ziarenek ziela angielskiego 6 listków liścia laurowego Przygotowanie Kurki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do słoiczków.…
Czytaj więcej
Marynowana cukinia

Marynowana cukinia

Jak zamarynować cukinię? Odpowiedź jest prosta: szybko i przyjemnie. Zrobisz to w 30 minut. Składniki Cukinia - 4 sztuki Olej - 4 łyżki Ocet - 2 łyżki Pieprz czarny ziarnisty - 1 szczypta Ząbek czosnku - 2 sztuki Białe wino - 100 mililitrów Woda - 500 mililitrów Cukier - 1…
Czytaj więcej
Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Prosty tradycyjny przepis. Makaron z pieczarkami każdego roku pojawia się na stole niemal wszystkich Polaków. Składniki Filety z piersi kurczaka - 500 gramów Przyprawa do kurczaka - 1 opakowanie Makaron tagliatelle - 250 gramów Pieczarki - 500 gramów Mleko - 150 mililitrów Cebula - 1 sztuka Musztarda - 2 łyżki…
Czytaj więcej
Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym 

Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym 

Miłośnicy drobiu twierdzą, że kurczak smakuje dobrze ze wszystkim albo nawet sam - o ile tylko jest dobrze przygotowany. Jeśli jednak zastosujemy ten prosty przepis, to kurczak w sosie serowo-pieczarkowym stanie się esencją smaku i wybornym obiadem dla całej rodziny. Składniki:  400 g piersi z kurczaka  przyprawa do mięs  200…
Czytaj więcej
Szaszłyk wieprzowy z ananasem 

Szaszłyk wieprzowy z ananasem 

Do tradycyjnych przepisów kulinarnych możesz podchodzić trochę odważniej, jeżeli chcesz doświadczać nowych połączeń smakowych. Dlatego warto wypróbować szaszłyk z ananasem, który może urozmaicić każdego grilla.  Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa  2 łyżki przyprawy do mięs  Pół ananasa  2 łyżki sosu ostrygowego  1 małe kłącze imbiru  2 ząbki czosnku  pół szklanki sosu…
Czytaj więcej
Wrap z hummusem i dodatkami 

Wrap z hummusem i dodatkami 

Jeżeli znudziły wam się kanapki, a macie ochotę na jakąś smakowitą przekąskę, to warto wypróbować ten przepis. Wrap z hummusem i z warzywami nie tylko będzie wspaniale smakować, ale także wygląda efektownie. Składniki:  wrap (pszenny lub pełnoziarnisty)  trochę szpinaku  łyżka humusu  3 plasterki ogórka  2 plasterki pomidora  1 lub 2…
Czytaj więcej
Śledzie w miodzie 

Śledzie w miodzie 

Śledzie to idealna uniwersalna przystawka. Jest podstawą menu, jeżeli przygotowujemy poczęstunek na dużą lub małą uroczystość. A przepis uwzględniający miód to zaskakująco skuteczna receptura. Słodki smak perfekcyjnie niweluje słoność.  Składniki:  4 duże filety śledziowe solone  4 średnie cebule  2 łyżki przecieru pomidorowego  2 łyżki octu  2 łyżki miodu  pół szklanki…
Czytaj więcej
Pielmieni z mięsem wieprzowym 

Pielmieni z mięsem wieprzowym 

Pierożki to danie, któremu trudno się oprzeć, niezależnie od tego, jaki mamy gust kulinarny. Pierogi zresztą występują w bardzo różnych formach. Mogą być duże i małe, takie jak na przykład pielmieni. Te ostatnie szczególnie są smaczne z farszem wieprzowym.  Składniki:  ok 600 g mielonego mięsa wieprzowego u mnie karkówka  duża…
Czytaj więcej
Sałatka pieczarkowo-serowa 

Sałatka pieczarkowo-serowa 

Sałatki można przygotowywać z najróżniejszych składników. Czasami nawet pozornie niepasujące do siebie smaki mogą dawać bardzo interesujący efekt degustacyjny. Ciekawą koncepcją kulinarną jest sałatka z pieczarek marynowanych i sera. Na pewno sprawdzi się w sezonie grillowym.  Składniki: 4 ziemniaki  1 czerwona cebula  150 g marynowanych pieczarek  80 g żółtego sera …
Czytaj więcej
Jajka faszerowane na ostro

Jajka faszerowane na ostro

Jajka faszerowane nadzieniem z dodatkiem pikantnego sosu, np. tabasco lub sriracha. Ugotowane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka, które mieszamy z majonezem, musztardą, ostrym sosem, solą i pieprzem. Następnie nadziewamy białka farszem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Składniki jajka - 8 sztuk majonez - 4 płaskie łyżki musztarda -…
Czytaj więcej
Bajgiel z boczkiem i jajkiem sadzonym

Bajgiel z boczkiem i jajkiem sadzonym

Pożywne i proste śniadanie. Jajko sadzone, a do tego pyszny bajgiel z boczkiem to rewelacyjny przepis na poranny posiłek. Składniki boczek wędzony - 50 g (4 cienkie plasterki) masło - 1 łyżka jajka - 2 sztuki bajgle (domowe lub z piekarni) - 2 sztuki ser cheddar lub żółty - 2…
Czytaj więcej
Słonecznikowa pasta do kanapek 

Słonecznikowa pasta do kanapek 

Pastę można zrobić, jak się okazuje z najróżniejszych składników spożywczych. Do przygotowania smarowidła do pieczywa może posłużyć także słonecznik. To idealny dodatek do diety wegańskiej albo wegetariańskiej. Naturalnie dla mięsożerców także to może stanowić ciekawą odmianę i bardzo urozmaicić śniadanie.  Składniki  175 g łuskanych nasion słonecznika  100 ml mleka owsianego …
Czytaj więcej
Naleśniki z mielonym mięsem 

Naleśniki z mielonym mięsem 

Naleśniki często kojarzymy z deserem lub ze słodką potrawą wypełnioną dżemem czy słodkim twarogiem. Tymczasem w środku może się znaleźć mięsny farsz. To wykwintne danie zachwyci i nasyci. Naleśniki z mięsem to wariacja, której musisz spróbować. Składniki na ciasto naleśnikowe:  600 ml mleka  300 g mąki pszennej  3 całe jajka …
Czytaj więcej
Marynowana papryka z fetą 

Marynowana papryka z fetą 

Duża uroczystość, czy też nawet grill dla znajomych i rodziny nie może się obyć bez kolorowych i smakowitych przystawek. W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się marynowana papryka nafaszerowana serem feta. Trochę trzeba się napracować, ale warto, bo efekt jest pyszny.  Składniki:  1,5 - 2 kg papryki czereśniowej  320-350g słonego sera…
Czytaj więcej
Kofty z sosem jogurtowym 

Kofty z sosem jogurtowym 

Jeżeli lubicie grillować i lubicie mięso, to na pewno posmakują Wam kofty w sosie jogurtowym. Danie to jest na tyle popularne na całym świecie, że można je spotkać zarówno w kuchni południowo-azjatyckiej jak też północno-afrykańskiej lub bałkańskiej. Składniki: 500 g mięsa - najlepiej jeśli będzie to baranina  3 łyżki przyprawy…
Czytaj więcej
Drink Bacardi Coctail

Drink Bacardi Coctail

Mocny. Orzeźwiający. Przyciągający wzrok. Jeden z najpopularniejszych drinków, który zamawiany jest przez miliony ludzi na całym świecie. I nic dziwnego. Ten drink Cię oczaruje. Składniki Biały rum - 55 ml Sok z limonki - 30 ml Grenadyna - 10-15 ml Kostki lodu Przygotowanie Sporą ilość kostek lodu wrzucamy do shakera…
Czytaj więcej