Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Sałatka amerykańska

Sałatka amerykańska

Tradycyjny przepis na sałatkę amerykańską. Składniki Piersi z kurczaka - 2 sztuki Sól - 2 szczypty Pieprz czarny mielony - 2 szczypty Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżka Kapusta pekińska - 1 sztuka Pomidory - 2 sztuki Cebula czerwona - 1 sztuka Ogórki świeże - 3 sztuki Puszka…
Czytaj więcej
Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Wyborna sałatka wzbogacona o niepowtarzalny smak pleśniowego sera. Składniki Kapusta pekińska - 1 sztuka Sos sałatkowy - 1 opakowanie Majonez - 3 łyżki Ketchup - 3 łyżki Orzechy włoskie - 3 łyżki Rodzynki - 2 łyżki Ser z niebieską pleśnią - 120 gramów Natka pietruszki - 0.5 pęczka Jogurt -…
Czytaj więcej
Tradycyjna sałata

Tradycyjna sałata

Prosty przepis na wyborną sałatę z kapustą pekińską. Przygotujesz ją w kilka chwil, a osiągnięcie znakomitego efektu jest gwarantowane. Składniki Kapusta pekińska - 1 sztuka Sos sałatkowy - 1 opakowanie Majonez - 3 łyżki Ketchup - 3 łyżki Ogórek konserwowy - 5 sztuk Kukurydza - 1 opakowanie Papryka czerwona -…
Czytaj więcej
Śledzie po japońsku 

Śledzie po japońsku 

Śledzie to ryba popularna na całym świecie, również w Azji. Wyjątkowo smakuje potrawa przygotowana ze śledzi w wersji japońskiej. Wcale też nie będziemy potrzebować żadnych egzotycznych składników.  Składniki:  400 g śledzi w oleju  2 łyżki majonezu  2 łyżki śmietany 12%  jedna czerwona cebula  2 jajka  puszka groszku konserwowego  80 g…
Czytaj więcej
Smażone pory z cebulą i parmezanem 

Smażone pory z cebulą i parmezanem 

Francuska kuchnia czasami rzeczywiście zaskakuje. Z pewnością Twoim zdaniem kolacja musi wyglądać tradycyjnie, a więc powinna przewidywać pieczywo i wędlinę. Tymczasem Francuzi jadają jednak inaczej. Przykładem są smażone pory z cebulą i parmezanem.  Składniki:  6 dużych świeżych porów (części białe, 2-5 cm zielonych)  3 duże czerwone cebule, obrane i pokrojone…
Czytaj więcej
Indyjskie szaszłyki z kurczaka 

Indyjskie szaszłyki z kurczaka 

Szaszłyki można przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale o tym wie każdy, kto lubi grilować. Ciekawą propozycją jest przepis indyjski, a nie trzeba dodawać, że przecież receptury z tamtej części świata budzą coraz większe zainteresowanie polskich smakoszy, szczególnie z uwagi na wspaniałe przyprawy.  Składniki:  1 kg piersi z kurczaka  150…
Czytaj więcej
Szynka w galarecie 

Szynka w galarecie 

Spośród przystawek tę na pewno warto wybrać. Idealnie będzie pasować do chleba, ale może być skonsumowana samodzielnie. Czas przygotowania jest szybki, a składniki dobrane w ten sposób, aby receptura gwarantowała wyjątkowy kompleks smakowy.  Składniki:  6 rzeczek żelatyny  20 plastrów szynki gotowanej  2 łyżeczki chrzanu  natka pietruszki  5 jajek  0,7 l…
Czytaj więcej
Zupa rybna 

Zupa rybna 

Jeżeli mamy ochotę na zupę, to tradycyjnie wyobrażamy sobie talerz z krupnikiem albo rosołem, czy też kapuśniak. A gdyby tak spróbować czegoś innego i przygotować zupę rybną? Najważniejsze, aby ryby wykorzystane do jej przygotowania były świeże.  Składniki:  1 kg świeżych ryb - razem z ogonami głowami  3 cebule  bulion warzywny  włoszczyzna…
Czytaj więcej
Twarożek z owocami goji

Twarożek z owocami goji

Wyborne danie, które może być zarówno prostym przepisem, jak i szybkim śniadaniem. Lekkie, smaczne i po prostu doskonałe. Składniki Twarożek naturalny homogenizowany - 600 gramów Płatki owsiane błyskawiczne - 12 łyżek Owoce goji - 4 łyżki Przygotowanie Dodajemy płatki owsiane do twarożku. Następnie wyparzamy owoce goji i czekamy do ich…
Czytaj więcej
Kanapka z owocami morza

Kanapka z owocami morza

Znakomity początek dnia z rozpływającą się w ustach kanapką z krewetkami i pomidorami. Składniki Bułka ciabatta - 1 sztuka Krewetki koktajlowe gotowane - 8 sztuk Majonez - 3 łyżki Kolendra - 1 garść Ząbek czosnku - 1 sztuka Sól - 1 szczypta Pomidor - 1 sztuka Przygotowanie Roztarty na miazgę…
Czytaj więcej
Pasta con le sarde 

Pasta con le sarde 

Makaron stanowi podstawę kuchni włoskiej. Uwielbiamy go także w Polsce, coraz chętniej poznając italskie smaki. Wiele osób też jak się okazuje, nigdy nie pomyślałoby, że makaron można jeść z sardynkami. Tymczasem takie danie smakuje wyjątkowo dobrze.  Składniki:  makaron bugattini/ spagetti 10 dag na osobę  sadrynki świeże 30 dag/ lub puszka…
Czytaj więcej
Słodko-ostry pak choi 

Słodko-ostry pak choi 

Smaki potrafią wprowadzić do kuchni sporo świeżych smaków. Czasami nawet kilka składników potrafi odmienić smakowo całe danie główne. Przykładem jest właśnie kapusta chińska pak choi. Może stanowić ciepłą przekąskę lub element głównego dania.  Składniki:  kapusta pak choi - 2szt  olej - 1 łyżeczka  czosnek - 2 ząbki  chilli suszone płatki…
Czytaj więcej
Śledzie po węgiersku 

Śledzie po węgiersku 

To prawdziwa niespodzianka dla wszystkich miłośników śledzi. Tym razem będą przygotowane po węgiersku. Dzięki papryce, cebuli i przecierowi pomidorowemu, będzie to prawdziwy rarytas, po który z chęcią będą sięgać goście na każdym przyjęciu.  Składniki:  5 płatów śledziowych w oleju  1 czerwona papryka  1 duża cebula  150 ml passata pomidorowa (przecier) …
Czytaj więcej
Kotlety z groszku 

Kotlety z groszku 

Uwielbiacie smakowite nietypowe przekąski - a może poszukujecie zamiennika dla kotletów wieprzowych lub drobiowych? Te wykonany z groszku to gwarancja, że wasz posiłek nie będzie nudny no i przede wszystkim w całej kuchni roztaczać się będą wspaniałe orientalne aromaty.  Składniki:  250 g zielonego groszku  100 ml wody  1 papryczka chili …
Czytaj więcej
Gotowana golonka 

Gotowana golonka 

Golonka to naturalnie synonim tego co tradycyjne w naszej rodzimej polskiej przestrzeni kulinarnej. Gotowana będzie niezwykle aromatyczna, a może to być nie tylko i wyłącznie danie obiadowe. Świetnie będzie się sprawdzać jako dodatek do kanapek.  Składniki:  1,4 kg golonki  300 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, cebula)  30 g soli  2…
Czytaj więcej
Łazanki 

Łazanki 

Do tradycyjnych dań i uwielbianych chyba przez wszystkich należą łazanki. To potrawa sycąca, ale nie każdy wie, że korzenie ma w typowej polskiej kuchni wiejskiej. Nadal jednak danie jest uwielbiane przez smakoszy z uwagi na wyjątkowy smak.  Składniki:  500 g kapusty kiszonej  4 listki laurowe  kilka kulek ziela angielskiego  3…
Czytaj więcej
Kebab w kajzerce 

Kebab w kajzerce 

Bary z kebabem obecne są już teraz nawet w najmniejszych miastach. Jeżeli lubicie tę potrawę, to można ją także spróbować przyrządzić samodzielnie w domu. Okazuje się, że wcale nie będzie to trudne zadanie. Składniki:  400 gram mięsa wołowego  Gotowa marynata w opakowaniu sosem czosnkowym  200 g papryki czerwonej  100 g…
Czytaj więcej
Wrap z pastą jajeczną 

Wrap z pastą jajeczną 

Czy przekąską można się najeść do syta? Jak najbardziej tak szczególnie wtedy, jeżeli będzie to wrap z pastą jajeczną, kurczakiem i kukurydzą. Wystarczy zjeść takie 2 porcje lub 3, aby spokojnie zastąpić obiad. Poza tym jest to niebo w gębie.  Składniki:  3 łyżki sosu czosnkowego  2 placki tortilla z mąki…
Czytaj więcej
Ciasto metrowiec 

Ciasto metrowiec 

To ciasto jest znane od lat i lubiany przez wszystkich łasuchów. Popularny metrowiec zwany też pieszczotliwie tasiemcem w swoją atrakcyjność nie tylko smakową, ale również wizualną dostarcza dzięki charakterystycznym kilku warstwom ciasta i kremu.  Składniki:  ciasto:  2 jajka  140 g mąki pszennej  120 g cukru  70 g wody  2 łyżeczki…
Czytaj więcej
Sałatka ze świeżych ogórków

Sałatka ze świeżych ogórków

Niezastąpiona tradycyjna sałatka, która wielokrotnie zagości w Twojej kuchni. Składniki świeże ogórki - 3 sztuki włoski sos sałatkowy - 1 opakowanie cebula czerwona - 1 sztuka plastry sera feta - 4 sztuki suszone oregano - 0.5 łyżki cukier - 1 szczypta oliwa z oliwek - 3 łyżki Przygotowanie Z ogórków…
Czytaj więcej
Omlet po francusku

Omlet po francusku

Poczuj się jak o poranku we francuskiej restauracji w sąsiedztwie Wieży Eiffla. Wypróbuj ten przepis, żeby wyruszyć w niezapomnianą podróż! Składniki jajka - 4 sztuki przyprawa (pietruszka) - 1 sztuka mleko - 4 łyżki zielony groszek konserwowy - 8 łyżek starty żółty ser - 2 łyżki natka pietruszki - 2…
Czytaj więcej
Płatki owsiane z jabłkiem

Płatki owsiane z jabłkiem

Prosty przepis kulinarny na pomysłowe śniadanie. Płatki owsiane na mleku z jabłkiem sprawdzą się dobrze w każdej sytuacji. Składniki płatki owsiane zwykłe - 40 gramów mleko 1,5% tłuszczu - 125 mililitrów małe jabłko - 1 sztuka cynamon - 1 łyżeczka Przygotowanie Płatki zalewamy wrzącą wodą (taką ilością, żeby nie przekroczyła…
Czytaj więcej
Kanapka z jajkiem

Kanapka z jajkiem

Rozpływające się w ustach śniadanie, które jest łatwe do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników? Brzmi świetnie. A smakuje jeszcze lepiej. Składniki jajko - 2 sztuki kromki chleba - 2 sztuki majonez - 3 łyżki ser cheddar - 2 plastry bekon - 2 plastry sól i pieprz do smaku -…
Czytaj więcej
Omlet z szynką i warzywami

Omlet z szynką i warzywami

Wyborne śniadanie w 15 minut? Nie musisz już dłużej szukać. Z tym przepisem zachwycisz każdego. Składniki plastry szynki - 4 plastry przyprawa (pietruszka) - 1 sztuka jajka - 6 sztuk papryka - 1 sztuka świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta mleko - 0.25 szklanki masło Przygotowanie Siekamy paprykę, a…
Czytaj więcej
Jajka zapiekane z łososiem

Jajka zapiekane z łososiem

Znakomity przepis na eleganckie śniadanie, które przygotujesz w ok. 20 minut. Składniki jajka - 6 sztuk przyprawa do spaghetti bolognese - 1 opakowanie świeży łosoś - 100 gramów cukinia - 1 sztuka seler naciowy - 1 sztuka papryka czerwona - 1 sztuka oliwa z oliwek - 1 łyżka otarta skórka…
Czytaj więcej