Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Sałatka z truskawkami

Sałatka z truskawkami

Pełnia zdrowia na jednym talerzu. Orzeźwiająca i zachęcająca do prowadzenia zdrowego stylu życia. Składniki Orzech pekan - 30 g Ocet balsamiczny - 1 łyżka Oliwa z oliwek - 125 ml Sól - 1 szczypta Szpinak Baby - 100 g Truskawki - 140 g Twaróg wędzony - 125 g Przygotowanie Szpinak…
Czytaj więcej
Sałatka z kukurydzą

Sałatka z kukurydzą

Przepis na tradycyjną sałatkę z kukurydzą - idealny dodatek do każdego obiadu. Składniki Cebula czerwona - 1 sztuka Papryka czerwona - 1 sztuka Cebula dymka - 1 sztuka Kukurydza konserwowa - 400 g Składniki dressing'u: Ząbek czosnku - 1 sztuka Jogurt grecki - 125 g Majonez - 200 g Pieprz…
Czytaj więcej
Kulki ryżowe z tuńczykiem 

Kulki ryżowe z tuńczykiem 

Kulki to idealna przekąska, po którą najchętniej sięgają goście przyjęć dużych i małych, a także bardziej lub mniej oficjalnych. Jeżeli chcesz zorganizować nieduży catering, to nie znajdziesz lepszego przepisu. Ryżowe kulki aż się proszą o to, aby je skonsumować.  Składniki:  2 szklanki ugotowanego ryżu  zestaw przypraw do spaghetti Napoli  2…
Czytaj więcej
Meksykańska zupa z papryką i ogórkiem 

Meksykańska zupa z papryką i ogórkiem 

Kuchnia meksykańska słynie z nieco bardziej ostrych smaków. Jeżeli więc chcemy przygotować zupę z tamtego regionu, która ma być zapamiętana przez kubki smakowe, to na pewno warto wypróbować przepis na tę przyrządzoną na bazie papryki i ogórka.  Składniki:  1 puszka czerwonej fasoli  5 ogórków konserwowych  4 papryki konserwowe czerwone  1…
Czytaj więcej
Trójkąciki z nadzieniem rumowym 

Trójkąciki z nadzieniem rumowym 

Te trójkąciki to prawdziwy przysmak wszystkich łasuchów. Jeżeli chodzi o nadzienie, to mamy pełną dowolność. To może być marmolada albo czekolada. Można je także zrobić większe w zależności od własnych upodobań i preferencji konsumpcyjnych. Czy będą jednak duże, czy małe, zawsze będą smakować wspaniale. Składniki:  ciasto francuskie mrożone  1 budyń…
Czytaj więcej
Koktajl arbuzowo-truskawkowy

Koktajl arbuzowo-truskawkowy

Gdy robi się gorąco, nasz organizm automatycznie domaga się nawodnienia. Należy pić wodę, ale czy przecież soki owocowe nie smakują lepiej? Dodatkowo mają także witaminy, a są takie, które odznaczają się właściwościami nawadniającymi. Taki właśnie jest arbuz, który głównie przecież składa się z wody, a dodatkowo jeszcze pięknie wygląda. Gdy…
Czytaj więcej
Ciasto brownie z borówkami 

Ciasto brownie z borówkami 

Uwielbiacie klasyczne ciasta brownie i bez nich nie może się obejść żadne niedzielne spotkanie rodzinne? Jeżeli tak i dodatkowo kochacie owoce, to ten przepis może się stać prawdziwym przebojem smakowym dla was i dla całej Waszej rodziny lub znajomych.  Składniki:  1 szklanka borówek amerykańskich  200 g masła  200 g deserowej…
Czytaj więcej
Jajecznica z chorizo

Jajecznica z chorizo

Nowa odsłona tradycyjnego śniadania. Jajecznica z chorizo charakteryzuje się bogactwem smaków i niepowtarzalnym aromatem. Składniki Jajko - 4 sztuki Chorizo - 50 g Cebula dymka - 2 łyżki Sól - 1 szczypta Pieprz czarny - 1 szczypta Śmietana kwaśna - 2 łyżki Przygotowanie Jajka bełtamy w misce, dymkę siekamy a…
Czytaj więcej
Jajka na miękko

Jajka na miękko

Jajka na miękko ze złocistym, płynnym środkiem. W towarzystwie świeżego pieczywa z masłem jest to proste i wyborne śniadanie. Składniki Jajko - 4 sztuki Woda - 250 ml Ocet - 10 ml Sól - 5 g Przygotowanie W garnku gotujemy wodę z octem i solą, które dodajemy, kiedy woda zacznie…
Czytaj więcej
Kanapka z grillowanym serem

Kanapka z grillowanym serem

Znakomity wiosenny przepis na lekką kolację. Rozkoszuj się ciepłą kanapką. Składniki Chlebek pita - 0,5 sztuki Oliwa z oliwek - 4 łyżki Minisałata rzymska - 1 sztuka Pomidor bawole serce - 1 sztuka Ogórek konserwowy - 3 sztuki Oliwki zielone - 4 łyżki Olej - 1 łyżeczka Papryczka chili czerwona…
Czytaj więcej
Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Sycące pierożki w towarzystwie warzyw będą sycącym i zdrowym posiłkiem. Przekonaj się, jakie to proste! Składniki Pomidorki koktajlowe - 100 g Parmezan tarty - 60 g Papryka czerwona - 1 sztuka Cebula czerwona - 1 sztuka Ząbek czosnku - 1 sztuka Oliwa z oliwek - 30 ml Ocet balsamiczny -…
Czytaj więcej
Kalafior po grecku 

Kalafior po grecku 

Czy warto dodawać cynamon do warzyw? Tę przyprawę kojarzymy raczej z przepisami na ciasto lub ciastka, ale jak się okazuje, cynamon może także wzbogacić smak. Przykładem jest przepis na Kounoupidi Kapama, czyli kalafiora po grecku.  Składniki:  3 łyżki oliwy  2 małe kalafiory lub 1 duży  1 cebula  3 ząbki czosnku …
Czytaj więcej
Sałatka hawajska 

Sałatka hawajska 

Amerykańska kuchnia przez wiele osób niedoceniona, jest jednak bardzo bogata. Daniem, które jest niemal zawsze towarzyszem wszelkiego rodzaju dużych małych imprez, jest sałatka hawajska. To także świetna przekąska gdy akurat burczy nam w brzuchu.  Składniki:  250 g piersi z kurczaka  200 g ryżu długo ziarnistego ugotowanego  sos sałatkowy włoski  ananasy…
Czytaj więcej
Nalewka z kwiatów bzu 

Nalewka z kwiatów bzu 

Przygotowywanie nalewek ma szczególnie długą tradycję w Polsce. Mogą być jednak zrobione jak się okazuje, także z kwiatów. W tym przypadku chodzi o kwiaty bzu lilaka. Przepis nie jest długi, ale długo będziemy pamiętać walory smakowe takiej nalewki.  Składniki:  5 dużych kiści kwiatów bzu lilaka (fioletowego)  2 szklanki wódki  2…
Czytaj więcej
Japoński chleb mleczny 

Japoński chleb mleczny 

Jeżeli macie ochotę na azjatyckie smak, to z pewnością zaczynacie wyrabiać sobie gust. Zwykle jednak kuchnię orientalną kojarzymy z sushi albo makaronem z warzywami wzbogaconym najróżniejszymi smakowitymi sosami. Tymczasem ciekawą propozycją jest japoński chleb mleczny. To pieczywo bardzo puszyste i miękkie, które będzie rozpływać w ustach.  Składniki:  600 g mąki…
Czytaj więcej
Sernik po japońsku 

Sernik po japońsku 

Nie tylko w obszarze kultury europejskiej serniki są cenione jako ciasta dostarczające wielu walorów smakowych. Są także znane w Azji, a przykładem jest ten przepis. Sernik po japońsku robi się szybko, a dodatkowo nie będziemy używać cukru.  Składniki:  120 g serka typu philadelphia  100 g gorzkiej czekolady  3 jajka  Sposób…
Czytaj więcej
Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Rewelacyjna i prosta do przygotowania surówka, która nada każdej potrawie nowego wymiaru. Składniki Kiszona kapusta - 300 g Marchewka - 1/2 sztuki Jabłko - 1/2 sztuki Cebula - 1/2 sztuki Zmielony pieprz - 1/3 łyżeczki Olej roślinny - 3 łyżki Posiekana natka pietruszki - 1 łyżka Przygotowanie Kiszoną kapustę odciskamy…
Czytaj więcej
Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Jajka faszerowane pieczarkami to prosty przepis na doskonałą przekąskę lub proste śniadanie. Składniki Jajka - 6 sztuk Majonez - 2 łyżki Pieczarki - 6 sztuk Natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżeczka Natka pietruszki (do dekoracji) - według uznania Pieprz czarny mielony - według uznania Olej - 1 łyżka Przygotowanie Ugotowane…
Czytaj więcej
Kanapka ze stekiem w sosie musztardowym 

Kanapka ze stekiem w sosie musztardowym 

Takie dania uwielbiane są przez wszystkich. Można je przygotować w kwadrans, a najeść się można do syta. Tego typu kanapki z mięsem wołowym to idealna propozycja na treściwy i smakowity lunch.  Składniki:  sos musztardowy  200 ml oliwy z oliwek  sok z 1/4 cytryny  ocet jabłkowy -1 łyżeczka  1 czubata łyżeczka…
Czytaj więcej
Carbonara z guanciale 

Carbonara z guanciale 

Czyż nie pokochaliśmy w Polsce kuchni włoskiej? W końcu uwielbiamy makarony, a więc może przyszedł czas, aby przygotować to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich dań. Makaron alla carbonara z guanciale posmakuje każdemu.  Składniki: makaron spaghetti - 340 g  jajko - 2 szt.  żółtko jaja kurzego - 3 szt.  ser pecorino…
Czytaj więcej
Drink Manhattan 

Drink Manhattan 

Prawdziwi smakosze i znawcy drinków z pewnością znają ten przepis. Manhattan to propozycja klasyczna. To drink, który jest symbolem dobrego gustu, stylu i elegancji. Ponadczasowy napój ma rodowód amerykański. Dobrze zakorzenił się w tamtej kulturze, ale z uwagi na wspaniałe walory smakowe jest uznany na całym świecie.  Składniki:  60 m…
Czytaj więcej
Koktajl Zielona Mary 

Koktajl Zielona Mary 

Ten koktajl już swoim kolorem obiecuje niezwykłe doznania smakowe. Świeżość zieleni kojarzy się z relaksem i bliskością natury. Jak łatwo się domyślić, przygotowany będzie z zielonych składników i to bardzo zdrowych. Nie zabraknie tu selera naciowego, a przede wszystkim awokado.  Składniki:  2 sztuki awokado  2 gałązki selera naciowego  1 mała…
Czytaj więcej
Babka pomarańczowa 

Babka pomarańczowa 

Babka to ciasto, które najczęściej jemy od święta. Tymczasem jest cała masa wspaniałych przepisów, które powinny być obowiązkowo wypróbowane przez doświadczonych smakoszy i znawców tego wspaniałego tradycyjnego ciasta. Przykładem jest babka pomarańczowa, której przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu.  Składniki:  200 g masła  200 g cukru  5 jajek  180 g…
Czytaj więcej
Sałatka amerykańska

Sałatka amerykańska

Tradycyjny przepis na sałatkę amerykańską. Składniki Piersi z kurczaka - 2 sztuki Sól - 2 szczypty Pieprz czarny mielony - 2 szczypty Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżka Kapusta pekińska - 1 sztuka Pomidory - 2 sztuki Cebula czerwona - 1 sztuka Ogórki świeże - 3 sztuki Puszka…
Czytaj więcej