Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Wiele osób z pewnością ryżu nie kojarzy ze smakiem słodkim. Wystarczy jednak dodać składników, w których jest sporo cukru, aby uzyskać danie obiadowe, które na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom. Ten przepis jest do tego stopnia uwielbiany, że może wystąpić w roli nie tylko obiadu, ale także deseru. Wszystko dzięki jabłkom…
Czytaj więcej
Paszteciki z soczewicą z barszczem czerwonym 

Paszteciki z soczewicą z barszczem czerwonym 

Są takie przystawki, po które z chęcią sięgną zawsze wszyscy goście niezależnie od gustów kulinarnych. Należą do nich paszteciki. Tradycyjnie naturalnie pojawiają się na stołach świątecznych, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je podczas ważnych przyjęć, ale również wtedy, gdy przygotowujesz grilla dla znajomych lub rodziny. Paszteciki…
Czytaj więcej
Drink Tokyo Iced Tea 

Drink Tokyo Iced Tea 

Ten drink słynie z tego, że występuje w wielu wariantach kolorystycznych. Zawsze jednak urzeka bogactwem smakowym. Dlatego miłośnicy trunków go uwielbiają. Szczególne wrażenie robi melonowy posmak. Jeżeli rozsmakowaliście się w klasycznych drinkach, to warto na pewno wypróbować także ten.  Składniki:  20 ml czystej wódki  20 ml ginu  20 ml jasnego…
Czytaj więcej
Wegański tort z malinami 

Wegański tort z malinami 

Przepisy wegańskie jak najbardziej mogą przypaść do gustu wszystkim smakoszom, bez względu na “orientację kuchenną”. Jednym z przykładów jest wegański tort z malinami z kremem, ale nie będzie to byle jaki krem, ponieważ zrobiony jest na bazie kaszy jaglanej. Tort w roślinnym wydaniu to dla wielu osób prawdziwa nowość, a…
Czytaj więcej
Wytrawna Tarta Tatin 

Wytrawna Tarta Tatin 

Przepadacie za tartą i jesteście jednocześnie ciekawi nowych smaków? Jeżeli dodatkowo bardzo smakują wam francuskie sery, to na pewno warto wypróbować przepis na wytrawną wersję Tarty Tatin. W tym daniu nie zabraknie warzyw, a bogactwo smaków zadowoli największych znawców kuchni francuskiej.  Składniki:  375 g ciasta francuskiego   4 ziemniaki  …
Czytaj więcej
Szakszuka

Szakszuka

Pomysłowe, sycące i smaczne danie. Idealny wybór na śniadanie dla całej rodziny. Składniki Jajka - 4 sztuki Przyprawa do warzyw z grilla - 1 łyżka Papryka czerwona - 1 sztuka Ząbek czosnku - 2 sztuki Pomidor - 3 sztuki Świeże czerwone chili - 1 sztuka Oliwa z oliwek - 3…
Czytaj więcej
Sos marsala

Sos marsala

Znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić sos marsala, to tutaj znajdziesz na to prosty przepis. Składniki Wino Marsala - 300 mililitrów Sos do pieczeni - 1 sztuka Szalotka - 1 sztuka Oliwa z oliwek - 50 mililitrów Przygotowanie Szalotkę szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie.…
Czytaj więcej
Koktajl bananowo-czekoladowy

Koktajl bananowo-czekoladowy

Znakomity, elegancki i wyborny. Idealne połączenie smaków skradnie serca wszystkich smakoszy. Składniki Banan - 1 sztuka Lody waniliowe w pudełku - 8 łyżek Zimne mleko - 180 mililitrów Sos czekoladowy - 90 mililitrów Dekoracja Sos czekoladowy do dekoracji - 100 gramów Drobno pokrojone orzechy laskowe Przygotowanie Brzegi wybranych kieliszków lub…
Czytaj więcej
Tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem

W opinii miłośników makaronów wystarczy dodać trochę oliwy i mogą one być konsumowane bez żadnych dodatków. To prawda, ale jakże wspaniale będzie smakować makaron tagliatelle z kurczakiem. A po dodaniu odpowiednio dobranych ziół, będzie to niebo w gębie! Składniki: 300 g tagliatelle 2 piersi z kurczaka, pokrojone w plastry lub…
Czytaj więcej
Zupa z awokado 

Zupa z awokado 

Kiedyś awokado w ogóle niedostępne w polskich sklepach, teraz już na dobre zadomowiło się na naszych stołach. Można z niego przyrządzić wiele zdrowych potraw, a jedną z nich jest pikantna zupa, która jest prawdziwym przysmakiem kuchni meksykańskiej.  Składniki:  3 dojrzałe awokado  kawałek ostrego sera żółtego  1/2 l wywaru warzywnego  łyżka…
Czytaj więcej
Nalewka kawowa 

Nalewka kawowa 

Kawa to napój tak samo popularny jak herbata. Pijemy ją, aby się pobudzić lub po prostu dla czystej przyjemności. Nie każdy jednak skojarzyłby ją z napojami alkoholowymi. A tymczasem kawa może być wykorzystana do przygotowania bardzo smacznej nalewki.  Składniki:  5 łyżeczek kawy mielonej (rodzaj arabica)  1 litr wody  1 litr…
Czytaj więcej
Pesto z dyni 

Pesto z dyni 

Jeżeli uwielbiasz drobne przekąski i przepadasz za konsystencją pasty kanapkowej, ten przepis może Cię zaskoczyć. Pesto z dynią, z dodatkiem masła orzechowego i przyprawy curry to dla wielu osób może być ciekawa innowacja smakowa.  Składniki:  1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy  1 szklanka puree z pieczonej dyni …
Czytaj więcej
Zupa cebulowa z piwem i grzankami

Zupa cebulowa z piwem i grzankami

Zupę cebulową najczęściej kojarzymy z kuchnią polską, a tymczasem wywodzi się przecież z Francji. Niezwykle ciekawą pod względem smaku i aromatu wersją jest ta z grzankami i piwem. Miłośnicy zup będą mogli liczyć na wyjątkowo wyrazisty smak.  Składniki:  300 gr cebuli  200 ml ciemnego piwa  80 ml tłuszczu  opakowanie przypraw…
Czytaj więcej
Budyniowy deser z serkiem mascarpone 

Budyniowy deser z serkiem mascarpone 

Czym byłby niedzielny obiad bez estetycznie przygotowanego i smaczne deseru? Są jednak takie przepisy, które na pewno będziemy chcieli wprowadzić do codziennego menu. Przykładem jest właśnie ten budyniowy deser z serkiem mascarpone i musem. Połączenie kwaskowatych owoców z budyniem zagwarantuje świetny smakowy kontrast, co może przekonać do deserów osoby, które…
Czytaj więcej
Śledzie po łotewsku 

Śledzie po łotewsku 

Śledzie to niezwykle zdrowe ryby i idealnie uniwersalna przystawka. Szczególnie może wzbogacić imprezy na powietrzu, choć też sprawdzi się podczas świąt. Przepis na śledzie po litewsku to receptura błyskawiczna w realizacji i nieskomplikowana. Wystarczy wam tylko kilka chwil, aby przyrządzić danie, które zapewne na stałe wejdzie do waszego wigilijnego menu,…
Czytaj więcej
Sałatka z boczniakami 

Sałatka z boczniakami 

To smaczna i bardzo prosta w wykonaniu sałatka. A dodatkowo będzie bardzo zdrowa. W końcu wszyscy dietetycy coraz głośniej mówią o tym, jak dużo zdrowych składników zawierają boczniaki. Obok pieczarek to grzyby najbardziej dostępne w sklepach i dodatkowo tak samo tanie. Mają jednak nie tylko mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak…
Czytaj więcej
Warzywny omlet 

Warzywny omlet 

Szukasz śniadaniowej odmiany, ponieważ spowszedniały Ci kanapki lub jajecznica? Dobrą alternatywą będzie omlet, ale nie byle jaki. Poniżej zaprezentowany przepis to receptura na omlet warzywny, gdzie nie zabraknie szynki, cebulki i mozzarelli.  Składniki:  8 jajek  mleko olej   1 cebula   szczypiorek   125 g mozzarelli w kulkach   8…
Czytaj więcej
Pierogi z bobem i koperkiem 

Pierogi z bobem i koperkiem 

Bób niejednokrotnie traktowany w kuchni nieco po macoszemu, jest jednak bardzo wartościowy. A dodatkowo może mieć zastosowanie dla wielu smakoszy raczej nietypowe. Może bowiem posłużyć jako składnik farszu pierogowego. Jeśli chcecie urozmaicić swoje menu i zaskoczyć bliskich niebanalnymi pierożkami, to ten przepis jest akurat dla was.  Składniki:  2 szklanki mąki…
Czytaj więcej
Nalewka z kiszonych ogórków 

Nalewka z kiszonych ogórków 

Kiszone ogórki najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do sałatek lub w całości zjadamy je do obiadu. Mało kto jednak słyszał o nalewce, gdzie główną rolę właśnie będzie odgrywać to ukiszone warzywo. Nietypowa nalewka z pewnością jest jednak godna tego, aby i jej posmakować.  Składniki:  1 kg kiszonych ogórków  4 pęczki koperku …
Czytaj więcej
Musaka grecka 

Musaka grecka 

Miłośnicy zapiekanek cenią takie potrawy za to, że są sycące i charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, jaki można uzyskać tylko poprzez zapiekanie składników. Polscy smakosze szczególnie uwielbiają zapiekanki, ale jak się okazuje, w kuchni greckiej także zajmują one specjalne miejsce. Przykładem jest właśnie musaka przygotowywana na bazie mielonego mięsa, pomidorów i…
Czytaj więcej
Buraczkowe pesto 

Buraczkowe pesto 

Gdy mamy ochotę na pieczywo posmarowane jakąś smakowitą pastą, najczęściej wybieramy jakiś pasztet lub humus z ciecierzycy lub makreli. A gdyby tak przygotować pastę z buraczków? Okazuje się, że także będzie smakować wybornie i niezwykle kolorowo.  Składniki:  3 nieduże buraczki  3 łyżki oliwy z oliwek  3 łyżki pokrojonego w kosteczkę…
Czytaj więcej
Pieczony schab z dzika

Pieczony schab z dzika

Pieczony schab z dzika to najlepsza alternatywa dla osób, które są znudzone mięsem z kurczaka lub wieprzowiny, kupowanym w sklepie. Mięso z dzika jest niezwykle dietetyczne i bardzo aromatyczne. Z dodatkiem ziół zawsze będzie smakować wybornie. Składniki: 1 kg schabu z dzika, oczyszczonego z błonek i tłuszczu 1 duża cebula,…
Czytaj więcej
Zapiekane naleśniki po bolońsku

Zapiekane naleśniki po bolońsku

To danie bardzo chętnie jest przygotowywane przez osoby, które są pasjonatami kuchni włoskiej, a także naleśników. Potrawa sprawdzi się na pewno idealnie, jeżeli chcemy przed kimś zrobić wrażenie i przygotować obiad w stylu włoskim. Składniki: 10-12 naleśników 500 g świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik przecieru pomidorowego…
Czytaj więcej
Pieczeń z jelenia 

Pieczeń z jelenia 

Dziczyzna wciąż przez wiele osób jest pomijana z uwagi na za wyższą cenę. Tymczasem taki rodzaj mięsa jest o wiele bardziej wartościowy. Ma ono znacznie mniej tłuszczu i nie jest nafaszerowane antybiotykami tak jak niejednokrotnie na przykład drób dostępny w sklepach. Wyjątkowo smakuje, a przykładem jest pieczeń z jelenia w…
Czytaj więcej
Sok pomidorowy

Sok pomidorowy

Wyborny sok z pomidorowy, który przygotujesz szybko i sprawnie. Jest też druga dobra wiadomość. Potrzebujesz tylko 1 składnika. Pewnie domyślasz się, jakiego. Składniki Pomidor czerwony - 1 kg Przygotowanie Nalewamy wodę do garnka. Następnie pokrojone w ćwiartki pomidory, razem z ich szypułkami, wkładamy do drugiego garnka, który ustawimy na tym…
Czytaj więcej
Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Wyjątkowy sok wielokrotnie wspomoże Cię w kuchni. Popularna i tradycyjna receptura na wyjątkowy sok z czarnego bzu już na Ciebie czeka. Składniki Woda - 1 l Cukier - 200 g Owoce czarnego bzu - 1 kg Przygotowanie Myjemy i osuszamy owoce czarnego bzu. Odcinamy od owoców gałązki. Usuwamy wszystkie niejadalne…
Czytaj więcej