Wiele osób z pewnością ryżu nie kojarzy ze smakiem słodkim. Wystarczy jednak dodać składników, w których jest sporo cukru, aby uzyskać danie obiadowe, które na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom. Ten przepis jest do tego stopnia uwielbiany, że może wystąpić w roli nie tylko obiadu, ale także deseru. Wszystko dzięki jabłkom…
Czym by było śniadanie bez jajek? Konsumujemy je na całym świecie pod różnymi postaciami. Lekarze coraz częściej mówią o tym, że spokojnie tygodniowo możemy zjadać ich nawet 12. Można je też przygotować w trochę bardziej oryginalny sposób. Przykładem są różowe Deviled Eggs. Z dodatkiem zielonej kruszonki będą wyglądać zjawiskowo. Składniki: …
Są takie przystawki, po które z chęcią sięgną zawsze wszyscy goście niezależnie od gustów kulinarnych. Należą do nich paszteciki. Tradycyjnie naturalnie pojawiają się na stołach świątecznych, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je podczas ważnych przyjęć, ale również wtedy, gdy przygotowujesz grilla dla znajomych lub rodziny. Paszteciki…
Ten drink słynie z tego, że występuje w wielu wariantach kolorystycznych. Zawsze jednak urzeka bogactwem smakowym. Dlatego miłośnicy trunków go uwielbiają. Szczególne wrażenie robi melonowy posmak. Jeżeli rozsmakowaliście się w klasycznych drinkach, to warto na pewno wypróbować także ten. Składniki: 20 ml czystej wódki 20 ml ginu 20 ml jasnego…
Przepisy wegańskie jak najbardziej mogą przypaść do gustu wszystkim smakoszom, bez względu na “orientację kuchenną”. Jednym z przykładów jest wegański tort z malinami z kremem, ale nie będzie to byle jaki krem, ponieważ zrobiony jest na bazie kaszy jaglanej. Tort w roślinnym wydaniu to dla wielu osób prawdziwa nowość, a…
Przepadacie za tartą i jesteście jednocześnie ciekawi nowych smaków? Jeżeli dodatkowo bardzo smakują wam francuskie sery, to na pewno warto wypróbować przepis na wytrawną wersję Tarty Tatin. W tym daniu nie zabraknie warzyw, a bogactwo smaków zadowoli największych znawców kuchni francuskiej. Składniki: 375 g ciasta francuskiego 4 ziemniaki …
Ponadczasowy i znany niemal przez wszystkich przepis na krokiety de volaille. Sztandarowy przepis kuchni francuskiej, czyli mięso z płynnym nadzieniem. Składniki Pierś z kurczaka najlepiej z kostką - 4 sztuki Olej roślinny np. rzepakowy - 200 mililitrów Masło - 200 gramów Koperek - 1 pęczek Ząbek czosnku - 1 sztuka…
Najlepszy sos do delikatnego mięsa z kaczki lub indyka. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jego pomarańczowy aromat, to pod koniec przygotowywania dodaj kieliszek pomarańczowego likieru. Składniki Sos do pieczeni - 1 sztuka Pomarańcza - 1 sztuka Kora cynamonowa, kawałek - 1 sztuka Goździki - 2 sztuki Gwiazdka anyżu, kawałek -…
Masz ochotę na naprawdę smaczne, a przy tym proste i szybkie śniadanie? Aromat gofrów w kilka minut rozejdzie się po domu i ściągnie domowników. Jest to też znakomita przekąska w trakcie dnia, a nawet deser po pysznym obiedzie. Składniki Mąka jaglana - 60 gramów Jajko - 1 sztuka Gałka muszkatołowa…
Pomysłowe, sycące i smaczne danie. Idealny wybór na śniadanie dla całej rodziny. Składniki Jajka - 4 sztuki Przyprawa do warzyw z grilla - 1 łyżka Papryka czerwona - 1 sztuka Ząbek czosnku - 2 sztuki Pomidor - 3 sztuki Świeże czerwone chili - 1 sztuka Oliwa z oliwek - 3…
Znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić sos marsala, to tutaj znajdziesz na to prosty przepis. Składniki Wino Marsala - 300 mililitrów Sos do pieczeni - 1 sztuka Szalotka - 1 sztuka Oliwa z oliwek - 50 mililitrów Przygotowanie Szalotkę szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie.…
Znakomity, elegancki i wyborny. Idealne połączenie smaków skradnie serca wszystkich smakoszy. Składniki Banan - 1 sztuka Lody waniliowe w pudełku - 8 łyżek Zimne mleko - 180 mililitrów Sos czekoladowy - 90 mililitrów Dekoracja Sos czekoladowy do dekoracji - 100 gramów Drobno pokrojone orzechy laskowe Przygotowanie Brzegi wybranych kieliszków lub…
W opinii miłośników makaronów wystarczy dodać trochę oliwy i mogą one być konsumowane bez żadnych dodatków. To prawda, ale jakże wspaniale będzie smakować makaron tagliatelle z kurczakiem. A po dodaniu odpowiednio dobranych ziół, będzie to niebo w gębie! Składniki: 300 g tagliatelle 2 piersi z kurczaka, pokrojone w plastry lub…
Kiedyś awokado w ogóle niedostępne w polskich sklepach, teraz już na dobre zadomowiło się na naszych stołach. Można z niego przyrządzić wiele zdrowych potraw, a jedną z nich jest pikantna zupa, która jest prawdziwym przysmakiem kuchni meksykańskiej. Składniki: 3 dojrzałe awokado kawałek ostrego sera żółtego 1/2 l wywaru warzywnego łyżka…
Kawa to napój tak samo popularny jak herbata. Pijemy ją, aby się pobudzić lub po prostu dla czystej przyjemności. Nie każdy jednak skojarzyłby ją z napojami alkoholowymi. A tymczasem kawa może być wykorzystana do przygotowania bardzo smacznej nalewki. Składniki: 5 łyżeczek kawy mielonej (rodzaj arabica) 1 litr wody 1 litr…
Jeżeli uwielbiasz drobne przekąski i przepadasz za konsystencją pasty kanapkowej, ten przepis może Cię zaskoczyć. Pesto z dynią, z dodatkiem masła orzechowego i przyprawy curry to dla wielu osób może być ciekawa innowacja smakowa. Składniki: 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka puree z pieczonej dyni …
Zupę cebulową najczęściej kojarzymy z kuchnią polską, a tymczasem wywodzi się przecież z Francji. Niezwykle ciekawą pod względem smaku i aromatu wersją jest ta z grzankami i piwem. Miłośnicy zup będą mogli liczyć na wyjątkowo wyrazisty smak. Składniki: 300 gr cebuli 200 ml ciemnego piwa 80 ml tłuszczu opakowanie przypraw…
Czym byłby niedzielny obiad bez estetycznie przygotowanego i smaczne deseru? Są jednak takie przepisy, które na pewno będziemy chcieli wprowadzić do codziennego menu. Przykładem jest właśnie ten budyniowy deser z serkiem mascarpone i musem. Połączenie kwaskowatych owoców z budyniem zagwarantuje świetny smakowy kontrast, co może przekonać do deserów osoby, które…
Śledzie to niezwykle zdrowe ryby i idealnie uniwersalna przystawka. Szczególnie może wzbogacić imprezy na powietrzu, choć też sprawdzi się podczas świąt. Przepis na śledzie po litewsku to receptura błyskawiczna w realizacji i nieskomplikowana. Wystarczy wam tylko kilka chwil, aby przyrządzić danie, które zapewne na stałe wejdzie do waszego wigilijnego menu,…
To smaczna i bardzo prosta w wykonaniu sałatka. A dodatkowo będzie bardzo zdrowa. W końcu wszyscy dietetycy coraz głośniej mówią o tym, jak dużo zdrowych składników zawierają boczniaki. Obok pieczarek to grzyby najbardziej dostępne w sklepach i dodatkowo tak samo tanie. Mają jednak nie tylko mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak…
Szukasz śniadaniowej odmiany, ponieważ spowszedniały Ci kanapki lub jajecznica? Dobrą alternatywą będzie omlet, ale nie byle jaki. Poniżej zaprezentowany przepis to receptura na omlet warzywny, gdzie nie zabraknie szynki, cebulki i mozzarelli. Składniki: 8 jajek mleko olej 1 cebula szczypiorek 125 g mozzarelli w kulkach 8…
Bób niejednokrotnie traktowany w kuchni nieco po macoszemu, jest jednak bardzo wartościowy. A dodatkowo może mieć zastosowanie dla wielu smakoszy raczej nietypowe. Może bowiem posłużyć jako składnik farszu pierogowego. Jeśli chcecie urozmaicić swoje menu i zaskoczyć bliskich niebanalnymi pierożkami, to ten przepis jest akurat dla was. Składniki: 2 szklanki mąki…
Kiszone ogórki najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do sałatek lub w całości zjadamy je do obiadu. Mało kto jednak słyszał o nalewce, gdzie główną rolę właśnie będzie odgrywać to ukiszone warzywo. Nietypowa nalewka z pewnością jest jednak godna tego, aby i jej posmakować. Składniki: 1 kg kiszonych ogórków 4 pęczki koperku …
Miłośnicy zapiekanek cenią takie potrawy za to, że są sycące i charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, jaki można uzyskać tylko poprzez zapiekanie składników. Polscy smakosze szczególnie uwielbiają zapiekanki, ale jak się okazuje, w kuchni greckiej także zajmują one specjalne miejsce. Przykładem jest właśnie musaka przygotowywana na bazie mielonego mięsa, pomidorów i…
Gdy mamy ochotę na pieczywo posmarowane jakąś smakowitą pastą, najczęściej wybieramy jakiś pasztet lub humus z ciecierzycy lub makreli. A gdyby tak przygotować pastę z buraczków? Okazuje się, że także będzie smakować wybornie i niezwykle kolorowo. Składniki: 3 nieduże buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę…
Pieczony schab z dzika to najlepsza alternatywa dla osób, które są znudzone mięsem z kurczaka lub wieprzowiny, kupowanym w sklepie. Mięso z dzika jest niezwykle dietetyczne i bardzo aromatyczne. Z dodatkiem ziół zawsze będzie smakować wybornie. Składniki: 1 kg schabu z dzika, oczyszczonego z błonek i tłuszczu 1 duża cebula,…
To danie bardzo chętnie jest przygotowywane przez osoby, które są pasjonatami kuchni włoskiej, a także naleśników. Potrawa sprawdzi się na pewno idealnie, jeżeli chcemy przed kimś zrobić wrażenie i przygotować obiad w stylu włoskim. Składniki: 10-12 naleśników 500 g świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik przecieru pomidorowego…
Dziczyzna wciąż przez wiele osób jest pomijana z uwagi na za wyższą cenę. Tymczasem taki rodzaj mięsa jest o wiele bardziej wartościowy. Ma ono znacznie mniej tłuszczu i nie jest nafaszerowane antybiotykami tak jak niejednokrotnie na przykład drób dostępny w sklepach. Wyjątkowo smakuje, a przykładem jest pieczeń z jelenia w…
Wyborny sok z pomidorowy, który przygotujesz szybko i sprawnie. Jest też druga dobra wiadomość. Potrzebujesz tylko 1 składnika. Pewnie domyślasz się, jakiego. Składniki Pomidor czerwony - 1 kg Przygotowanie Nalewamy wodę do garnka. Następnie pokrojone w ćwiartki pomidory, razem z ich szypułkami, wkładamy do drugiego garnka, który ustawimy na tym…
Wyjątkowy sok wielokrotnie wspomoże Cię w kuchni. Popularna i tradycyjna receptura na wyjątkowy sok z czarnego bzu już na Ciebie czeka. Składniki Woda - 1 l Cukier - 200 g Owoce czarnego bzu - 1 kg Przygotowanie Myjemy i osuszamy owoce czarnego bzu. Odcinamy od owoców gałązki. Usuwamy wszystkie niejadalne…