Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Pastrami po filadelfijsku 

Pastrami po filadelfijsku 

Uwielbiasz amerykańską kuchnię? A może odkrywasz dopiero smaki, które mają taki rodowód? Niezależnie od twoich gustów, warto spróbować pastrami po filadelfijsku. To bardzo szybki przepis wymagający jedynie 15 minut. Dzięki niemu poczujesz, czym są smaki i aromaty kuchni północnoamerykańskiej. Składniki:  bułki hot-dog - 2 szt.  Pastrami - 200 g  cebula…
Czytaj więcej
Nalewka jeżynowa 

Nalewka jeżynowa 

Sezon na jeżyny rozpoczynający się w lipcu to doskonała okazja, aby przygotować smakowitą nalewkę na bazie właśnie tych owoców. Będzie miała wspaniały aromat i smak, a dodatkowo pamiętajmy, że jeżyny są niezwykle bogate w zdrowe składniki. To bogactwo przeciwutleniaczy, ale także witamina c oraz witamina k i minerały działające dobroczynnie…
Czytaj więcej
Tarta z truskawkami i kruszonką 

Tarta z truskawkami i kruszonką 

Tarta to typ ciasta coraz bardziej popularny w Polsce. W takiej formie doskonale prezentuje się na stole i może to być bardzo ciekawy pomysł na letni deser. W tym przepisie mamy wszystko to, co potrzebne, a więc dużą ilość owoców, a także kruszonkę na wierzchu. Poza tym takie kruche ciasto…
Czytaj więcej
Klasyczna jajecznica z pomidorami 

Klasyczna jajecznica z pomidorami 

Wśród śniadaniowych klasyków szczególne miejsce zajmuje jajecznica z pomidorami. To zresztą zadziwiające, jak jedno warzywo może nadać całkiem inny smak tak popularnej potrawie. Świetnie będzie smakować szczególnie wówczas, gdy jest sezon na pomidory. To przecież wtedy te wspaniałe warzywa będą najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze.  Składniki:  1 pomidor lub więcej w…
Czytaj więcej
Domowy hummus

Domowy hummus

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy może wzbogacić smak najróżniejszych nawet potraw. Sprawdzi się jako składnik śniadania bez względu na to, jakie pieczywo preferujesz. Mogą to być tosty albo bułka, czy też chleb. Będzie smakować nawet z waflami ryżowymi. Poza tym hummusy będą się także świetnie komponować z tortillami. Składniki: 1…
Czytaj więcej
Omlet z czekoladą 

Omlet z czekoladą 

Omlety przygotowywane mogą być na wiele różnych sposobów. To bardzo smakowity typ śniadania, choć są też osoby, które lubią sobie przyrządzić tę potrawę nawet w środku dnia. Może smakować jak deser, szczególnie wtedy, jeżeli będzie to omlet budyniowy z czekoladą.  Składniki:  3 duże jajka  szczypta soli i  2 płaskie łyżki…
Czytaj więcej
Wegańskie kotlety z tofu 

Wegańskie kotlety z tofu 

Jeżeli preferujemy konsumowanie tradycyjnych obiadów, na pewno podstawowym składnikiem są kotlety. Nie każdy jednak je mięso. Jak temu zaradzić? Można zrobić kotlety wegańskie, które po prostu zrobimy z wędzonego tofu.  Składniki:  300 g tofu wędzonego  3 łyżki masła orzechowego  60 g bułki tartej  1 czerwona cebula  3 łyżki sosu sojowego …
Czytaj więcej
Zupa orzechowa 

Zupa orzechowa 

Zupa z orzechów? To może brzmieć źle wielu osób kuriozalnie i bardzo dziwnie. Tymczasem takie danie jest niezwykle popularne na przykład w krajach afrykańskich, ale nie jest także obce wszystkim tym, którzy interesują się po prostu ciekawymi i smacznymi przepisami.  Składniki:  180 g masła orzechowego  300 ml mleka kokosowego  sól…
Czytaj więcej
Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Przysmak, któremu nie sposób odmówić. W końcu kto by się oparł wspaniałemu aromatowi gorącej czekolady? Składniki 250 ml mleka 5 łyżek śmietanki kremowej 30% 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki mielonego chili (lub kawałek papryczki chili) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kawałek kory cynamonu) 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady Przygotowanie…
Czytaj więcej
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa. Idealna nie tylko na święta, ale również w każdy inny dzień roku. Składniki 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone 1/4 cebuli 1/2 jabłka 1 mała puszka zielonego groszku ok. 1 szklanka majonezu 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie Nieobrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wkładamy…
Czytaj więcej
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Przygotuj zupę pełną witamin i znakomitego smaku. W dodatku szybką w przyrządzeniu! Składniki 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 2 marchewki 5 ziemniaków 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego) 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 200 g gęstej śmietany 18%…
Czytaj więcej
Grzanki z pieczonymi pomidorami

Grzanki z pieczonymi pomidorami

Masz ochotę na ciepłe i proste śniadanie? Grzanki z pomidorami i serem zawsze będą najlepszym rozwiązaniem! Składniki: ok. 300 g pomidorków koktajlowych ok. 200 g roladki koziej pleśniowej pieczywo (np. wiejski chleb na zakwasie, ciabatta) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oliwy extra…
Czytaj więcej
Turecki menemen

Turecki menemen

Pomysłowy przepis na pyszne śniadanie inspirowany kuchnią turecką. Składniki: 0,5 łyżki oliwy 1/4 zielonej papryki lub 1 podłużna łagodna papryka 0,5 łyżki masła 200 g siekanych, obranych pomidorów (z puszki lub świeżych) sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku 50 g twarogu tureckiego (sera bałkańskiego lub fety) 2 jajka Przygotowanie…
Czytaj więcej
Sos madera

Sos madera

Sos madera, który nada wyjątkowego aromatu każdemu mięsnemu dania. Jeśli chcesz osiągnąć najlepszy efekt, to wykorzystuj do jego przygotowania pozostałości po pieczeniu mięsa. Składniki Szalotka (1 sztuka) Olej roślinny do smażenia (2 łyżki) Sos do pieczeni (1 sztuka) Wino madera (300 mililitrów) Masło (1 łyżka) Przygotowanie Na patelni po mięsie…
Czytaj więcej
Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną

Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną

Pozwól sobie na chwilę rozkoszy z tym znakomitym przepisem na ptysie z bitą śmietaną. Przygotuj wyjątkowo szybki i prosty deser, który nie ma sobie równych. Składniki Mleko 3,2% (70 mililitrów) Woda (70 mililitrów) Masło (50 gramów) Sól (0.25 łyżeczki) Cukier (1 łyżeczka) Mąka pszenna (80 gramów) Jajka (2 sztuki) Składniki…
Czytaj więcej
Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Znakomity dodatek do niemal każdego dania. Wyborna sałatka z serem pleśniowym i kapustą pekińską zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Składniki Kapusta pekińska (1 sztuka) Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy (1 opakowanie) Majonez (3 łyżki) Ketchup (3 łyżki) Orzechy włoskie (3 łyżki) Rodzynki (2 łyżki) Ser z niebieską pleśnią (120 gramów) Natka pietruszki…
Czytaj więcej
Sola w liściach bananowca

Sola w liściach bananowca

Znakomite rybne danie, które z pewnością Cię urzeknie. Odejdź na chwilę od standardowych przepisów i spróbuj czegoś zupełnie nowego. Składniki Sola filety (2 sztuki) Przyprawa uniwersalna (1 łyżeczka) Liście bananowca Cytryna (1 sztuka) Natka pietruszki (0.5 pęczka) Świeży tymianek (0.5 pęczka) Cukinia (1 sztuka) Oliwa z oliwek (0.5 szklanki) Pomidorki…
Czytaj więcej
Omlet po hiszpańsku

Omlet po hiszpańsku

Wyborny omlet w stylu hiszpańskim. Przygotuj znakomite śniadanie, które zagwarantuje doskonały początek dnia. Już sam aromat potrawy rozbudzi wszystkich domowników. Składniki Jajko (5 sztuk) Majonez (2 łyżki) Natka pietruszki (2 łyżki) Pieprz czarny mielony (0.5 łyżeczki) Oliwa z oliwek (1 łyżka) Kiełbasa chorizo (50 gramów) Młode ziemniaki (400 gramów) Cebula…
Czytaj więcej
Borowiki z polentą

Borowiki z polentą

Znakomita przekąska na poprawę nastroju. Wyborna polenta z borowikami sprawdzi się przy każdej okazji. Składniki Polenta (250 gramów) Mleko (100 mililitrów) Szalotka (2 sztuki) Wegetariański parmezan (100 gramów) Bulion warzywny Knorr (1 sztuka) Masło (1 łyżka) Garść świeżej pietruszki (1 sztuka) Borowiki świeże (600 gramów) Oliwa (4 łyżki) Przyprawa uniwersalna…
Czytaj więcej
Grillowany indyk

Grillowany indyk

Znakomita przekąska z grillowanego indyka. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycająca bogactwem aromatów. Przygotujesz ją w zaledwie 15 minut! Składniki Masło (80 gramów) Oliwa Sałata (1 sztuka) Bagietka (1 sztuka) Przyprawa w kostce (1 sztuka) Filety z indyka (4 sztuki) Przygotowanie Kostkę do rosołu kruszymy, a następnie mieszamy ją z…
Czytaj więcej
Roladki z indyka po hawajsku 

Roladki z indyka po hawajsku 

Roladki przygotowane w nieco inny sposób to może już być świetna odmiana, jeżeli chcemy wpuścić trochę świeżego powietrza do naszej kuchni. Zawijasy w stylu hawajskim to świetna propozycja, jeżeli chcesz przygotować przekąski na imprezę. Sprawdzą się także jako dodatek do ryżu lub kaszy w porze obiadowej.  Sposób przygotowania:  400 g…
Czytaj więcej
Wege Ramen z grzybami Shiitake 

Wege Ramen z grzybami Shiitake 

Dania kuchni orientalnej mogą wprowadzić do naszego jadłospisu nieco świeżego powietrza. Potrawy japońskie to także otwarcie się na obcą daleką kulturę. A smaki takie potrafią do tego stopnia zrobić na nas duże wrażenie, że świat kulinarny zaczniemy odkrywać na nowo.  Składniki:  200 g Makaronu świeżego Ramen House of Asia  30 g Grzybów…
Czytaj więcej
Smażona burrata z pomidorkami 

Smażona burrata z pomidorkami 

Ten włoski przepis to gwarancja, że przeżycia smakowe będą niezapomniane. Chrupiąca skorupka, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia tworzą niezapomniany bukiet smakowy. Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach, to koniecznie musicie wykorzystać ten przepis. Potrawa prezentuje się także wspaniale, jeżeli chodzi o kolorystykę. Dlatego chętnie jest przygotowywana na spotkanie przy grillu…
Czytaj więcej
Koktajl z buraka 

Koktajl z buraka 

Przygotowany z buraka koktajl to dosłownie witaminowa bomba. Warzywo to charakteryzuje się działaniem detoksykującym, ale także odkwaszającym. Regularne picie napoju to gwarancja uregulowania przemiany materii, a także usprawnienie pracy jelit. Dodatkowo sok z buraka oczyszcza krew, a dodanie banana i miodu poprawia smak koktajlu.  Składniki:  1 banan, dojrzały  1 szklanka…
Czytaj więcej
Ciasto eklerek 

Ciasto eklerek 

Takie ciasto uwielbiamy nie tylko za wspaniały wyraźny smak, ale również za nieduży czas wymagany do jego przygotowania. To będzie idealny szybki deser, jeżeli masz napięty grafik, a coś trzeba przygotować i podać gościom.  Składniki:  800 ml mleka  1/2 szklanki cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego  2 żółtka o temp. pokojowej …
Czytaj więcej
Pancakes

Pancakes

Znany w Stanach Zjednoczonych przepis na wyborne pancakes. Przygotuj słodką ucztę w swoim domu. Składniki Mleko (1 szklanka) Mąka pszenna (2 szklanki) Jaja (2 sztuki) Roztopione masło (100 gramów) Proszek do pieczenia (3 łyżeczki) Cukier (3 łyżki) Syrop klonowy (150 mililitrów) Cynamon (0.5 łyżeczki) Olej (80 mililitrów) Masło do smażenia…
Czytaj więcej
Duszona soczewica

Duszona soczewica

Przygotuj pyszne i pożywne danie, od którego nie będziesz w stanie się uwolnić. Duża ilość składników jest tylko pozornie straszna! W rzeczywistości nie ma tam nic niepokojącego ani trudnego do zdobycia. Składniki Zielona soczewica (1 puszka) Ciecierzyca z puszki (200 gramów) Pomidory pelatti (1 puszka) Ząbek czosnku (3 sztuki) Napój…
Czytaj więcej
Makaron w sosie pieczarkowym

Makaron w sosie pieczarkowym

Makaron w sosie pieczarkowym jest prostym i niewymagającym przepisem, który łatwo można przygotować. Nie potrzeba do tego wielu składników ani dużej ilości czasu. Każdy może przygotować pożywny i pyszny posiłek, który sprawdzi się przy każdej okazji. Składniki:- Makaron spaghetti (200 g)- Pieczarki (250 g)- Śmietanka 30% (200 ml)- Natka pietruszki…
Czytaj więcej
Grecka sałatka

Grecka sałatka

Tradycyjna grecka sałatka. Orzeźwiająca, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Składniki: 2 pomidory 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe 1/2 czerwonej cebuli 1/2 szklanki czarnych oliwek 250 g oryginalnego, greckiego sera feta 4 łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki oliwy extra vergine świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Pomidory kroimy w drobną kostkę, ogórki…
Czytaj więcej