Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Serowa stefanka

Serowa stefanka

Pyszne i słodkie ciasto z zaledwie 7 podstawowych składników? Tak, to możliwe! Ten przepis na ciasto szybko stanie się Twoim TOP. Składniki na ciasto Twaróg - 500 gramów Masło - 125 gramów Cukier puder - 110 gramów Herbatniki kakaowe - 300 gramów Składniki na polewę Czekolada deserowa - 100 gramów…
Czytaj więcej
Serowa przekąska

Serowa przekąska

Znakomity pomysł na przekąskę na imprezę lub seans filmowy z rodziną lub znajomymi. Proste w przygotowaniu, łatwe w podaniu i zaskakująco pyszne! Składniki Kremowy serek - 125 gramów Przyprawa do spaghetti - 1 opakowanie Starty ser cheddar - 125 gramów Mleko - 0.5 szklanki Jajka - 2 sztuki Proszek do…
Czytaj więcej
Wytrawne gofry

Wytrawne gofry

Gofry, chociaż kojarzą się ze słodką przekąską, mogą być również wytrawne. Są zdrowsze, a przy tym gwarantują zdecydowanie lepsze doznania kulinarne. Składniki na gofry Mąka - 1 szklanka Jajka - 3 sztuki Cukier - 1 łyżka Margaryna - 100 gramów Mleko - 1 szklanka Jogurt naturalny - 100 gramów Proszek…
Czytaj więcej
Sałatka caprese

Sałatka caprese

Jedna z najsłynniejszych włoskich sałatek. Nie bez powodu cieszy się ona tak wielką popularnością. Koniecznie musisz ją wypróbować! Wtedy wszystko zrozumiesz. Składniki: Pomidory - 2 Kulka mozzarelli - 125 g Liście bazylii - kilkanaście Suszone oregano - szczypta Oliwa z pierwszego tłoczenia (extra vergine) Sól i pieprz Przygotowanie Pomidory kroimy…
Czytaj więcej
Dorsz w słodkim sosie chili

Dorsz w słodkim sosie chili

Limonka z mlekiem kokosowym i sosem chili. A to wszystko pięknie łączące się z pysznym dorszem. Składniki: Filety dorsza atlantyckiego bez skóry - około 600 g Sól, pieprz Mąka kukurydziana (lub pszenna) - 1 łyżka Olej kokosowy - 2 łyżki Mleczko kokosowe - 165 ml Słodki sos chili - 80…
Czytaj więcej
Budyń jaglany o smaku malinowym

Budyń jaglany o smaku malinowym

Przygotuj pyszne śniadanie na słodko. Składniki: Kasza jaglana - 1/2 szklanki Mleko - 2 szklanki Maliny (świeże lub mrożone) - około 1/2 szklanki Syrop/sok malinowy - 3 łyżki Przygotowanie Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem, zmniejszamy ogień i gotujemy…
Czytaj więcej
Jaglanka z bananem

Jaglanka z bananem

Pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, które zawsze można z łatwością przygotować. Składniki: Kasza jaglana - 1/4 szklanki Mleko (krowie lub roślinne) - 1 szklanka Banan - 1 Sok z cytryny - 1 łyżka Orzechy (dowolne) - kilka Sos z masła orzechowego: Masło orzechowe - 1 łyżka Syrop klonowy -…
Czytaj więcej
Kanapki z pastą czosnkową

Kanapki z pastą czosnkową

Znakomity początek lub zakończenie dnia. Wyborne kanapki z pastą czosnkową sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub przekąska w trakcie dnia. Składniki Twarożek - 150 gramów Grahamki - 4 sztuki Czosnek ząbki - 2 sztuki Majonez - 2 łyżki Natka pietruszki - 0.5 pęczka Zioła prowansalskie - 1 łyżka Przygotowanie Czosnek…
Czytaj więcej
Paszteciki z indykiem

Paszteciki z indykiem

Prosty przepis na niezrównaną przekąskę. Delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach, a odpowiednio dobrane przyprawy pomagają wydobyć pełnię jego smaku. Składniki Ciasto francuskie - 1 opakowanie Mielone mięso z indyka - 400 gramów Por - 1 sztuka Papryczka chili - 1 sztuka Jajko - 3 sztuki Bułka tarta -…
Czytaj więcej
Smażony makaron

Smażony makaron

Smażony makaron spaghetti z orientalną nutą. Spróbuj czegoś oryginalnego i zachwycającego bogactwem smaków. Składniki Piersi z kurczaka - 200 gramów Ketchup - 2 łyżki Przyprawa do potraw chińskich - 1 opakowanie Makaron jajeczny lub spaghetti - 1 opakowanie Orzeszki ziemne - 3 łyżki Chińska mieszanka mrożonych warzyw - 1 opakowanie…
Czytaj więcej
Rosół na szybko

Rosół na szybko

Masz ochotę na szybki i zdrowy rosół, ale nie masz czasu godzinami stać w kuchni? W takim razie tu jest 20-minutowe rozwiązanie specjalnie dla Ciebie. Składniki Marchewka - 2 sztuki Pietruszka - 1 sztuka Rosół z kury w kostce - 2 sztuki Natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka Makaron -…
Czytaj więcej
Naleśniki po fińsku 

Naleśniki po fińsku 

Czy naleśniki mogą być przygotowane w piekarniku? A Dlaczego nie? Co prawda przyzwyczajeni jesteśmy do używania patelni, jeżeli chodzi o to smakowite danie, ale z piekarnika wychodzą rzeczywiście niezwykle smakowite. Tak zresztą właśnie przyrządzają je regularnie Finowie. W Finlandii to jedno z najpopularniejszych dań.  Składniki:  500 mililitrów mleka  500 g…
Czytaj więcej
Bezalkoholowe mojito 

Bezalkoholowe mojito 

Mohito jest drinkiem jednym z najbardziej rozpoznawalnych na całym świecie. Smakuje rzeczywiście wyjątkowo, ale występuje także w wersji bezalkoholowej! To będzie napój idealny, jeżeli szukamy orzeźwienia w upalne letnie dni.  Składniki:  2 do 3 plasterków limonki  listki mięty  łyżeczka cukru trzcinowego  tonic  200 ml kruszonego lodu  Sposób przygotowania:  Najpierw plasterki…
Czytaj więcej
Chili sin carne con tofu 

Chili sin carne con tofu 

Ten przepis powinien zadowolić przede wszystkim miłośników smaków amerykańskich, ale także wegetarian. Jednogarnkowe danie, w którym znajdziemy mnóstwo czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i tofu to posiłek gwarantujący sytość i bogaty w smaki.  Składniki:  CHILI CON TOFU:  cebula - 1 szt.  syrop klonowy - 1 łyżka  ocet winny, czerwony - 2…
Czytaj więcej
Kurczak po seczuańsku 

Kurczak po seczuańsku 

Wykorzystanie tego przepisu to idealna propozycja, jeżeli tym razem w daniu obiadowym chcecie poczuć rzeczywiście wyraźne smaki. Jest tu wszystko, co potrzebne, aby przeżyć prawdziwą azjatycką podróż kulinarną. Danie będzie słodkie, kwaśne, ale również ostre. A mięso z kurczaka zagwarantuje, że po takim posiłku będziecie najedzeni.  Składniki:  4 porcje piersi…
Czytaj więcej
Koktajl z czerwonych pomarańczy 

Koktajl z czerwonych pomarańczy 

Koktajle z cytrusami są szczególnie orzeźwiające. Świetnie będą się sprawdzać w letnie upalne dni. Ten trunek będzie wyjątkowo bogaty w smaki, ponieważ oprócz pomarańczy zastosujemy tu maliny, truskawki i herbatę z hibiskusem.  Składniki:  Koktajl z czerwonych pomarańczy:  Pomarańcza - 2 Szt.  Herbata Z Hibiskusem - 1 Łyżeczka  Maliny Mrożone -…
Czytaj więcej
Pasta kanapkowa z tofu i botwinką 

Pasta kanapkowa z tofu i botwinką 

Jeżeli macie ochotę na nietypową pastę kanapkową, to ten przepis może was zaskoczyć. Czy ktoś przecież sobie wyobraża, że można połączyć tofu z botwinką? A okazuje się, że jak najbardziej tak. Pasta będzie niezwykle pożywna, a dodatkowo ma wspaniały przyciągający wzrok kolor.  Składniki:  botwina - 1 pęczek  tofu, wędzone -…
Czytaj więcej
Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami 

Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami 

Te ciastka z budyniem i truskawkami to najlepszy pomysł na letni deser, który przygotowuje się błyskawicznie. Słodkie przekąski są chrupiące i pyszne, a jeżeli akurat nie macie truskawek, to można je zastąpić malinami lub jagodami. Z kolei osoby, które niekoniecznie przepadają za budyniem, zamiast niego mogą użyć bitej śmietany albo…
Czytaj więcej
Sałatka krakowska na każdą okazję 

Sałatka krakowska na każdą okazję 

Sałatki to potrawy, które są świetne na każdą okazję i bez nich stół lub lodówka zawsze wygląda jakoś pusto. Jeżeli mamy ochotę na coś pożywnego i jednocześnie dietetycznego, najlepsza będzie sałatka krakowska. Przygotowuje się ją szybko, a sukces zawdzięcza kiełbasie krakowskiej.  Składniki:  300 g kiełbasy krakowskiej  4 ugotowane ziemniaki  3…
Czytaj więcej
Rabarbarowo-pomarańczowy dżem 

Rabarbarowo-pomarańczowy dżem 

Rabarbar to warzywo bardzo wartościowe, choć przez wielu zapomniane. Czasami rośnie sobie gdzieś w głębi w przydomowym ogródku, a przecież można z niego zrobić wspaniały dżem. Szczególnie będzie smakowity, jeżeli dodamy trochę pomarańczy.  Składniki:  1 kg rabarbaru  1 duża pomarańcza  500 g cukru  4 łyżki rumu  Sposób przygotowania:  W pierwszej…
Czytaj więcej
Drożdżowe paszteciki 

Drożdżowe paszteciki 

Zaletą przekąsek jest to, że można je konsumować o każdej porze dnia. W przypadku pasztecików drożdżowych można je podać jednak także na świątecznym stole. Będą wspaniale smakować z barszczem. To również świetna przekąska, którą można zabrać ze sobą na piknik lub na lunch do pracy.  Składniki:  500 g gotowanego mięsa…
Czytaj więcej
Warzywne leczo 

Warzywne leczo 

Leczo to jedna z popularniejszych w Polsce potraw. Choć najczęściej jednym z głównych składników jest kiełbasa lub parówki, to potrawa występuje także w wersji bezmięsnej. Okazuje się, że pożywne leczo będzie smakować tak samo dobrze, a może nawet jeszcze lepiej!  Składniki:  1 cukinia  pół bakłażana  500 ml sosu spaghetti  1…
Czytaj więcej
Makaron z kiełbasą i dynią 

Makaron z kiełbasą i dynią 

Dynia najczęściej kojarzy nam się z Helloween. W okresie jesiennym i zimowym zwykle sięgamy po to warzywo, które jednak powinno stale przez cały rok gościć na naszych stołach. Jest zdrowe i od razu nastraja optymistycznie. Nie każdy też wie, że dynię można dodać do makaronu. A jeżeli jeszcze dorzucimy trochę…
Czytaj więcej
Sałatka z selera

Sałatka z selera

Bajecznie prosty przepis na wyborną sałatkę z selera. Składniki: Seler (krojony, konserwowy) - 1 słoik Szynka - 200 g Ser żółty - 200 g Ananas - 1 puszka Majonez - 3 łyżki Natka do dekoracji Przygotowanie Selera odcedzamy i delikatnie odciskamy. Pilnujemy, żeby nie zrobić tego zbyt dokładnie, dzięki czemu…
Czytaj więcej
Kanapki z wędzonym łososiem

Kanapki z wędzonym łososiem

Proste i pyszne śniadanie, które w dodatku pełne jest witamin i minerałów. Składniki: Łosoś wędzony (na gorąco) - 125 g Ogórki gruntowe - 2 Sok z cytryny - 2 łyżeczki Posiekany koperek - 1 łyżka Kremowy serek - 125 g Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Łososia rozdrabniamy, a…
Czytaj więcej