Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Kanapka z pastą jajeczną i papryką

Kanapka z pastą jajeczną i papryką

Znakomity pomysł na śniadanie i kolację. Proste kanapki z rewelacyjną pastą jajeczną z dodatkiem papryki i szczypiorku. Składniki Pieczywo tostowe pełnoziarniste, kromki (4 sztuki) Majonez (1 łyżka) Jajko ugotowane na twardo (2 sztuki) Papryka czerwona (0.25 sztuki) Posiekany szczypiorek (1 łyżeczka) Przygotowanie Pieczywo opiekamy w tosterze lub delikatnie podsmażamy na…
Czytaj więcej
Bułgarska sałatka szopska

Bułgarska sałatka szopska

Jak przygotować idealną i oryginalną sałatkę? Wystarczy zainspirować się tym prostym przepisem. Składniki 2 pomidory 4 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 papryka 1 cebula szalotka (podłużna) lub 1/4 białej cebuli 150 g słonego sera bułgarskiego, szopskiego, bałkańskiego 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka soku z cytryny 1…
Czytaj więcej
Solony karmel

Solony karmel

Jak przygotować niezastąpiony dodatek do wielu ciast, batoników i deserów? Poznaj prosty przepis na słony karmel! Składniki 100 g cukru 50 g masła 100 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%) szczypta soli Opcjonalnie: 2 łyżki masła orzechowego kremowego Przygotowanie Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go w taki sposób, żeby…
Czytaj więcej
Kanapka z wędzonym łososiem

Kanapka z wędzonym łososiem

Ryby są zdrowe, pełne witamin i minerałów. A do tego pożywne. Szczególnie podane w ten sposób. Składniki 2 kromki chleba 1-2 łyżki sosu chrzanowego lub majonezu wędzony łosoś, pokrojony na kawałki 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone na plasterki kilka listków rukoli świeżo zmielony czarny pieprz oraz ewentualnie sól morska…
Czytaj więcej
Jajka z farszem szpinakowym

Jajka z farszem szpinakowym

Znakomita przekąska na każdą imprezę i okazję. Sprawdzi się na święta, Sylwestra, ale również urodziny czy imieniny. Przygotujesz ją w kilkanaście minut, a efekt zachwyci każdego smakosza. Składniki Jajka (12 sztuk) Bulion warzywny w kostce (1 sztuka) Świeży szpinak (200 gramów) Starty ser żółty (3 łyżki) Papryka słodka (1 łyżeczka)…
Czytaj więcej
Placki z kus kusu

Placki z kus kusu

Jak przygotować placki z kaszy kus kus? Okazuje się, że bardzo łatwo. A w dodatku tanio i przyjemnie. I przy tym smacznie. Brzmi znakomicie, prawda? No to do dzieła. Składniki Kasza kuskus (300 gramów) Przyprawa do kotletów mielonych (1 opakowanie) Cukinia (0.5 sztuki) Cebula (1 sztuka) Jajko (1 sztuka) Parmezan…
Czytaj więcej
Sałatka gyros w innej wersji

Sałatka gyros w innej wersji

Sałatka gyros jest popularnym dodatkiem do obiadów. Spróbuj nieco ją zmienić, aby osiągnąć prawdziwie ognisty efekt. Wystarczy Ci kilka prostych składników Składniki Piersi z kurczaka (2 sztuki) Ketchup (4 łyżki) Majonez (4 łyżki) Przyprawa do kurczaka (2 łyżki) Pomidory (2 sztuki) Ogórek (1 sztuka) Czerwona cebula (2 sztuki) Kapusta pekińska…
Czytaj więcej
Łosoś w sosie porowym

Łosoś w sosie porowym

Chcesz przygotować obiad, który zachwyci każdego? No to do dzieła! Składniki filety łososia - 600 g przyprawa curry - 1/2 łyżeczki suszone tymianek - 1 łyżeczka olej - 1 łyżka masło - 1 łyżka cebula - 1/4 sztuki por - 1 sztuka czosnek - 2 ząbki białe wino - 50…
Czytaj więcej
Kanapka w stylu włoskim

Kanapka w stylu włoskim

Wprowadź nieco słońca do swojego domu dzięki prostemu przepisowi na kanapki po włosku. Wszystko, czego potrzebujesz na dobry początek dnia! Składniki Ciabatta (2 sztuki) Sos czosnkowy Pomidor (2 sztuki) Mozzarella (2 sztuki) Oliwa z oliwek (4 łyżki) Rukola (0.25 opakowania) Sól (1 szczypta) Przygotowanie Pieczywo przecinamy na pół i smarujemy…
Czytaj więcej
Klopsy orzechowe z tofu

Klopsy orzechowe z tofu

Tofu jak się okazuje, spożywamy w Polsce coraz odważniej i chodzi nie tylko i wyłącznie o osoby, które unikają mięsa. Jeżeli będzie dobrze przyrządzone, to niesamowite przeżycia smakowe mamy gwarantowane. Przykładem są klopsy, które mogą występować w roli kotletów albo kulek do spaghetti. Mogą być także podawane po prostu jako…
Czytaj więcej
Gzik 

Gzik 

Nie ma to jak stare sprawdzone tradycyjne polskie przysmaki, o których niestety czasami zapominamy. Przykładem jest gzik, który wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na terenie Wielkopolski i na Kujawach. Widać też wyraźnie, że w ostatnich latach danie zdobywa serca Polaków mieszkających w innych regionach, ale również turystów z zagranicy. …
Czytaj więcej
Ciasteczka kukurydziane 

Ciasteczka kukurydziane 

A gdyby tak przygotować sobie ciasteczka w domowym zaciszu? Nic prostszego, szczególnie jeżeli wybierzemy te ciasteczka kukurydziane, które zrobimy bez używania piekarnika. Wyglądają wspaniale, a potrzebować będziemy tylko kilku składników.  Składniki: 2 szklanki płatków kukurydzianych  60 g mlecznej czekolady  60 g gorzkiej czekolady  Sposób przygotowania:  Potrzebować więc będziemy czekolady gorzkiej…
Czytaj więcej
Jajecznica na parze 

Jajecznica na parze 

Myśląc o śniadaniu, bardzo często wręcz automatycznie przed oczami mamy jajecznicę. Instynktownie też, jeżeli chcemy ją zrobić, sięgamy po patelnię. Tymczasem to pożywne i smaczne danie można przygotować w nieco inny sposób, a mianowicie na parze. Swoją drogą taki sposób obróbki cieplnej będzie o wiele zdrowszy, aniżeli smażenie.  Składniki:  jajko …
Czytaj więcej
Jajka po wiedeńsku 

Jajka po wiedeńsku 

Miłośnicy gotowania czasami chcą przyrządzić sobie jakąś potrawę w sposób unikalny. Prawdziwie arystokratycznym przepisem są na pewno jajka po wiedeńsku. Warto pamiętać, że niekoniecznie może nam się uda przyrządzić takie danie za pierwszym razem, ale gdy nabierzemy trochę wprawy, to będziemy z pewnością za każdym razem uda nam się umiejętnie…
Czytaj więcej
Sałatka śledziowa z burakami 

Sałatka śledziowa z burakami 

Śledź pod każdą postacią to ryba niezwykle zdrowa. Często wykorzystywana jest jako składnik sałatek. Ta warstwowa sałatka nazywana jest m.in. śledziem pod pierzynką. Jej rodowód jest kresowy, a smak podkręcają buraczki i ziemniaki.  Składniki:  4 filety śledziowe  4 średnie ziemniaki  4 średnie buraki  2 cebule  5 łyżek majonezu  2 jajka…
Czytaj więcej
Biszkoptowa rolada z jabłkowym musem 

Biszkoptowa rolada z jabłkowym musem 

Słodkie rolady zawsze przyciągają wzrok i kuszą wszystkich łasuchów. Takie jak ta przedstawiona w poniższym przepisie pożeramy po prostu oczami. Biszkoptowa rolada z jabłkowym musem to ciasto po prostu pyszne. Jest bardzo efektowne i dobrze będzie pasować do lodów waniliowych lub miętowych.  Składniki:  6 jajek  gorąca woda 180 g cukru …
Czytaj więcej
Rolada jagnięca z morelami 

Rolada jagnięca z morelami 

Rolady to wspaniała propozycja dla osób, które uwielbiają dania mięsne na obiad. To także świetna propozycja, jeżeli chcemy coś przekąsić w ciągu dnia. Plaster takiej rolady można zjeść sam z sosem lub może wylądować na kromce chleba. Składniki:  1 kg mostku jagnięcego  mała główka kapusty włoskiej  250 g świeżych moreli …
Czytaj więcej
Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Prosty przepis na pyszną sałatkę w stylu meksykańskim. Składniki 1 por (biała i jasnozielona część) 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka ananasa (może być plastry lub krojony) 1 puszka czerwonej fasolki 1/2 czerwonej papryki 200 g sera żółtego 3 pełne łyżki majonezu sól, pieprz, szczypta ostrej papryki natka pietruszki do…
Czytaj więcej
Jajka w przyprawach

Jajka w przyprawach

Wyjątkowe bogactwo smaków przy niewielkiej ilości pracy. Jak przygotować doskonałe śniadanie? Wystarczy kilka prostych składników. Składniki jajka - 4 sztuki, ugotowane na twardo lub półtwardo (z żółtkiem jeszcze miękkim) Mieszanka przypraw: kmin rzymski kolendra kardamon pieprz seczuański pieprz czarny lub cytrynowy papryka w proszku (wędzona pikantna lub słodka) papryka chilli…
Czytaj więcej
Jajka mimosa – francuski pomysł na śniadanie

Jajka mimosa – francuski pomysł na śniadanie

Jajka mimosa to prosty przepis na naprawdę smaczne śniadanie. Receptura inspirowana jest kuchnią francuską. Składniki jajka - 10 sztuk majonez - 4 łyżki musztarda - 1 łyżeczka (np. miodowej) sól i pieprz szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki - 1 łyżka Przygotowanie Gotujemy jajka na twardo, a następnie je obieramy…
Czytaj więcej
Panna cotta w 100% jogurtowa

Panna cotta w 100% jogurtowa

Pyszny deser z dodatkiem w postaci biszkoptów moczonych w kawie. Składniki Biszkopty w kawie: mocna kawa - 1/2 szklanki (z przedłużonego 1 espresso lub z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) likier kawowy, likier amaretto lub cukier - 1 łyżka podłużne biszkopty - 4-6 sztuk (jak do tiramisu) żelatyna - 1/2 łyżeczki…
Czytaj więcej
Herbata po góralsku 

Herbata po góralsku 

Wiele jest wariantów herbaty wzmocnionej procentami. Miłośnicy herbaty po góralsku, w zależności od gustu, dodają rum, whisky lub wódkę, czy też śliwowicę. My przedstawiamy wersję z wódką. Ważne, że posiada odpowiednią moc i gwarantuje szybkie rozgrzanie. Szczególnie będzie polecana na chłodne wieczory.  Składniki:  200 ml naparu z czarnej liściastej herbaty …
Czytaj więcej
Klasyczna napoleonka 

Klasyczna napoleonka 

Są takie ciasta, które jak to się mówi, po prostu rozpływają się w ustach. Są takie ciasta, które jak to się mówi, po prostu rozpływają się w ustach. Szczególne miejsce na liście smakołyków zajmuje napoleonka. Zachwyca aksamitnym kremem budyniowym a jak się okazuje wcale nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, aby…
Czytaj więcej
Kurczak z warzywami po chińsku 

Kurczak z warzywami po chińsku 

To jedna z flagowych potraw, którą znajdziemy w każdej chińskiej restauracji. Przepis przewiduje minimalną ilość składników, a przygotowanie dania trwa tyle, ile gotuje się ryż, czyli bardzo krótko.  Składniki:  pierś z kurczaka  biały ryż  brokuły  marchewka  sos sojowy  sos słodko kwaśny  Sposób przygotowania:  Na początek najlepiej od razu wstawić wodę…
Czytaj więcej