Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Kopytka domowe

Kopytka domowe

Kopytka domowe, znane także jako leniwe kluski, są pysznym daniem, które zna niemal każdy. Możemy je podawać zamiast ziemniaków do obiadu, chociaż ilość ich zastosowań jest znacznie większa. Kopytka domowe znakomicie smakują również ze świeżymi surówkami, a także z sosem pieczarkowym. Składniki:- Ziemniaki (ok. 10 sztuk)- Mąka pszenna (1 szklanka)-…
Czytaj więcej
Duszone grzyby leśne

Duszone grzyby leśne

Duszone grzyby leśne są aromatycznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, zapiekanek, a nawet zwyczajnych tostów. Przygotowanie potrawy trwa około godziny, choć nie jest skomplikowane ani trudne. Ten czas związany jest głównie z procesem duszenia, dzięki któremu sos będzie znacznie bardziej wyrazisty. Duszone grzyby leśne można podawać zaraz po przygotowaniu…
Czytaj więcej
Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku

Prosty do przygotowania deser, który można zrobić w kilka chwil. Wafle z mlekiem w proszku są znakomitą przekąską, która idealnie sprawdzi się na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Szybki przepis nie wymaga wielu składników ani wysokich zdolności kulinarnych. Wafle z mlekiem w proszku jednocześnie nie są zbyt słodkie, ale ciężko jest…
Czytaj więcej
Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie cieszą się ogromną popularnością w całym kraju. Nie trzeba jednak ich kupować w sklepach, ponieważ przygotowanie pysznego dania jest proste i tanie. Cebularze lubelskie przygotowane z poniższym przepisem są puszyste, a jednocześnie ich wierzchnia warstwa jest chrupiąca. Składniki:- Mąka pszenna (500 g)- Masło (50 g)- Mleko (250 ml)-…
Czytaj więcej
Łosoś wędzony z buraczkami 

Łosoś wędzony z buraczkami 

Takimi przystawkami można się zajadać w nieskończoność. Połączenie łososia z pieczonymi buraczkami i wspaniałym chrzanowym sosem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nic dziwnego, że są osoby, które tą przystawką zastępują po prostu cały obiad lub kolację.  Składniki:  2 porcje  2 średnie buraczki  100 g łososia wędzonego  2 łyżki koperku  świeżo…
Czytaj więcej
Pan Bagnat 

Pan Bagnat 

Ta wspaniała kanapka pochodzi z Nicei. Główną rolę w jej przygotowaniu odgrywa jajko, tuńczyk i pomidor. Jest także sałata i papryka. W efekcie więc kanapka będzie wyglądać przepięknie i świeżo no i przede wszystkim przecież wspaniale smakuje.  Składniki: 1 porcja  1 większa, okrągła lub podłużna bułka, np. ciabatta  1 łyżka…
Czytaj więcej
Owsiany placek marchewkowy 

Owsiany placek marchewkowy 

Takie ciasta są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Placek marchewkowy zrobiony na bazie płatków owsianych to ciasto błyskawiczne i wspaniale wilgotne. Dietetyczny smakołyk przygotowuje się bez dodatku białej mąki, a jednym z najważniejszych składników jest miód.  Składniki: 2 jajka  3 łyżki jogurtu naturalnego  1 średnia marchewka  1 szklanka…
Czytaj więcej
Kopiec kreta 

Kopiec kreta 

To ciasto nie tylko ciekawie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Na pierwszy rzut oka rzeczywiście wygląda jak mały kopiec usypany z ziemi. Ciasto jest zresztą bardzo popularne, a w przypadku tego przepisu jego przygotowanie nie zabierze dużo czasu.  Składniki: ciasto czekoladowe  2 jajka  80 g masła  100 g czekolady deserowej (lekko…
Czytaj więcej
Sushi futomaki

Sushi futomaki

Japońska kuchnia charakteryzuje się zdrowymi i pożywnymi posiłkami. Sushi futomaki można przygotować szybko, a wszystkie potrzebne składniki znajdzie się w większości supermarketów. Jest to tani i łatwy do przygotowania obiad, który zachwyci wszystkich smakoszy. Składniki:- Ryż basmati (1 szklanka)- Olej kokosowy (1 łyżeczka)- Woda (2 szklanki)- Ocet winny (1 łyżka)-…
Czytaj więcej
Zębacz smugowy

Zębacz smugowy

Wyborna ryba, dzięki której zaskoczysz domowników lub gości. Składniki Ząbek czosnku - 3 szt. Zębacz - 800 g Kapary - 3 łyżki Kminek mielony - 0,5 łyżeczki Świeży koperek - 12,5 g Limonka - 4 szt. Masło - 70 g Oliwa z oliwek - 20 ml Pieprz czarny - 1…
Czytaj więcej
Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Znakomita sałatka, która może być dodatkiem do obiadu, a także samodzielnym lekkim posiłkiem. Składniki Kasza jaglana - 250 g Kurczak wędzona pierś - 250 g Bulion warzywny - 500 ml Papryka czerwona - 1 szt. Papryka żółta - 1 szt. Pomidorki koktajlowe - 8 szt. Świeży koperek - 0,5 pęczka…
Czytaj więcej
Sałatka fattoush

Sałatka fattoush

Lekka i wyborna sałatka z kulkami labneh. Idealny przepis na gorące dni. Składniki Chlebek pita - 5 szt. Oliwa z oliwek - 1 łyżka Sałata rzymska - 1 szt. Ser labneh - 225 g Pomidor czerwony - 2 szt. Ogórek - 1 szt. Cebula czerwona - 1 szt. Rzodkiewka -…
Czytaj więcej
Syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Nieuchronnie zbliża się okres zachorowań i przeziębień. Tradycyjny syrop z cebuli jest polskim remedium na wiele dolegliwości. Dzięki temu prostemu napojowi można wzmocnić swoją odporność i łatwiej przejść czas gwałtownych zmian temperatury i osłabionej odporności. Syrop z cebuli możemy pić łyżką, ale również stosować jako dodatek do sałatek. Ogromną zaletą…
Czytaj więcej
Kotlety z kani

Kotlety z kani

Kotlety z kani są wybornym wegetariańskim daniem, które cieszy się ogromną popularnością w sezonie grzybowym. Rozłożyste kapelusze grzybów potrafią zająć całą patelnię, a ich smak jest zachwycający. Kotlety z kani można z łatwością przygotować w zaledwie 10 minut. Jeśli sami zbieramy grzyby, to musimy mieć absolutną pewność, że są to…
Czytaj więcej
Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Wyjątkowo szybki i prosty przepis na pyszne spaghetti carbonara. Jego przygotowanie zajmuje do 10 minut, a przy tym gwarantuje sycący obiad. Jest to idealne rozwiązanie dla każdego, kto jest zmęczony i ma ochotę na przygotowanie czegoś łatwego oraz smacznego. Spaghetti carbonara będzie w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem. Składniki:- Makaron spaghetti…
Czytaj więcej
Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne są doskonałym i prostym sposobem na wprowadzenie rybiego mięsa do diety. Ryby są źródłem wielu cennych minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na zdrowie organizmu. Czasem jednak ich mięso wydaje się suche. Kotlety rybne są jednak soczyste i aromatyczne. Żeby osiągnąć znakomity efekt, wystarczy postępować zgodnie z poniższym…
Czytaj więcej
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

W tak upalne dni nie ma nic lepszego, niż pyszny chłodnik litewski. Szalejące na zewnątrz temperatury i niemiłosierny upał można załagodzić pyszną i pożywną zupą. Chłodnik litewski jest lekkostrawny, nie obciąża organizmu, pozwala się ochłodzić, a przy tym wszystkim zachwyca smakiem. Składniki:- Botwina z burakami (1 pęczek)- Bulion jarzynowy (500…
Czytaj więcej
Wegańskie kotlety z ziemniaków

Wegańskie kotlety z ziemniaków

Wegańskie kotlety wykonane z bobu i ziemniaków są pyszne i pożywne. Stanowią znakomity obiad dla osób stosujących wegańską dietę. W połączeniu z dowolną surówką wegańskie kotlety można śmiało podać nawet gościom lubującym się w mięsnych daniach. Składniki:- Ziemniaki (600 g)- Czosnek (3 ząbki)- Bób (500 g)- Cebula (2 sztuki)- Olej…
Czytaj więcej
Biała kiełbasa z cebulą

Biała kiełbasa z cebulą

Biała kiełbasa z dużą ilością cebuli jest wybornym obiadem, choć może być serwowana również na kolację. Sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, a także z pysznym świeżym pieczywem. Biała kiełbasa jest prosta w przygotowaniu, a najdłużej (ok. 40 minut) zajmuje jej pieczenie. Składniki:- Biała kiełbasa surowa (800 g)- Cebula (4 sztuki)-…
Czytaj więcej
Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe są wybornym deserem, który trafi w każde gusta. Ich przygotowanie zajmuje niecałe pół godziny łącznie z pieczeniem. Muffinki czekoladowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze lekko ciepłe, zanim czekolada jeszcze w pełni zastygnie. Składniki:- Jajko (1 sztuka)- Kakao (2 łyżki)- Mąka pszenna (320 g)- Czekolada gorzka…
Czytaj więcej
Dal z grochu z kaszą jaglaną 

Dal z grochu z kaszą jaglaną 

Kuchnia indyjska to nie tylko propozycja niezwykle kolorowych i zdrowych uwielbianych przez wegetarian potraw. To także wspaniałe smaki, które zadowolą nawet najbardziej doświadczonych smakoszy.  Składniki: 2 - 4 porcje  100 g grochu łuskanego połówki  1/3 szklanki kaszy jaglanej  1 duży pomidor (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów)  1 papryczka chili  1…
Czytaj więcej
Koktajl Ostra Seniorita 

Koktajl Ostra Seniorita 

Takich trunków po prostu się nie zapomina. Co jest takiego niesamowitego w Ostrej Senioricie? Już na pierwszy rzut oka widać, że będzie to degustacja niezapomniana. wspaniały czerwony kolor po prostu przyciąga wzrok. Wyjątkowy smak zapewnia połączenie arbuza, pomidora z ostrą papryką.  Składniki:  100 g truskawek  100 g miąższu arbuza bez…
Czytaj więcej
Makaron orzo z fetą tą i botwinką 

Makaron orzo z fetą tą i botwinką 

Są takie dania, które smakują po prostu zawsze i to niezależnie od tego, czy są podgrzane, czy też ostudzone. Przykładem jest właśnie makaron orzo z botwinką i fetą. To włoskie danie powinno zadowolić wszystkich miłośników węglowodanów, a także wspaniałych kolorów na talerzu.  Składniki: 3 porcje  1 pęczek botwinki z małymi…
Czytaj więcej
Aperol na ciepło 

Aperol na ciepło 

Czy wszystkie drinki muszą być schłodzony lub mają w nich pływać kostki lodu? Bynajmniej, a przykładem jest grzany aperol. To rozgrzewający drink, który dzięki składnikom stworzy niezapomnianą kompozycję smakową. Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach w chłodny wieczór, ta receptura będzie jak znalazł.  Składniki: 2 porcje  125 ml Aperola  375…
Czytaj więcej
Leśny mech  

Leśny mech  

Jeżeli ktoś słyszy taką nazwę i wie, że chodzi o ciasto, to na pewno nie będzie mógł się powstrzymać, aby spróbować, jak smakuje. Udana degustacja jest po prostu gwarantowana. Dodatkowo walory smakowe będą wzbogacone także atrybutami wzrokowymi, ponieważ ciasto ma wspaniały leśny kolor.  Składniki:  Ciasto ze szpinakiem:  600 g szpinaku…
Czytaj więcej
Sum w śmietanie

Sum w śmietanie

Prosty przepis na gotowanego suma w śmietanie. Składniki Bulion warzywny - 0,5 l Chrzan tarty - 2 łyżki Cukier - 1 szczypta Masło - 2 łyżki Natka pietruszki - 10 g Pieprz czarny - 1 szczypta Sól - 1 szczypta Sum - 500 g Śmietana 18% - 100 ml Przygotowanie…
Czytaj więcej