Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Kurczak tandorii 

Kurczak tandorii 

To wywodzące się z kuchni indyjskiej danie zawdzięcza swoją popularność specjalnej marynacie. Będzie najlepiej smakować, jeżeli będziemy je marynować przez kilka godzin. Jeżeli jednak nie mamy na to czasu, to powinna to być minimum 1 godzina czasu, aby składniki mogły się połączyć. Danie świetnie smakuje z ryżem, sałatkami lub chlebkami…
Czytaj więcej
Ubijany ser brie z grzankami 

Ubijany ser brie z grzankami 

Takie przekąski uwielbiamy wszyscy. Przygotowuje się je błyskawicznie i nie ma możliwości, aby na mnie posmakowały. Wszystko dzięki połączeniu składników. Nie brakuje tu czosnku, świeżej mięty, miodu i wyraźnie zaznaczającego swoją obecność sera brie.  SKŁADNIKI: ser brie - 275 g  serek śmietankowy - 100 g  masło - 2 łyżki  sól…
Czytaj więcej
Nalewka z miodu spadziowego 

Nalewka z miodu spadziowego 

Uwielbiacie miód, a jednocześnie czasami pozwalacie sobie na trochę mocniejsze trunki? Jeżeli tak, to może warto wykorzystać ten wspaniały naturalny składnik, aby przygotować nalewkę? Perfekcyjnie się sprawdzi jako dodatek do ciast, ale może być także degustowana samodzielnie. W tym przepisie wykorzystamy wanilię i imbir, a więc już sam zapach będzie…
Czytaj więcej
Roślinny tort marchewkowy 

Roślinny tort marchewkowy 

Ciasta marchewkowe są znane jak świat długi i szeroki. Nie zawsze jednak słyszymy o marchewkowych tortach. A prezentować będzie się on wspaniale. Dodatkowo jest pyszny i puszysty. Nie zabraknie tu orzechów włoskich i kremu kokosowego, dzięki czemu smakuje wspaniale no i zadowoli także wszystkich wegan.  Składniki:  CIASTO MARCHEWKOWE: mąka orkiszowa…
Czytaj więcej
Pieczeń z udźca indyka

Pieczeń z udźca indyka

Rzymska pieczeń z udźca indyka to tradycyjny włoski przysmak, którym zachwycisz każdego smakosza. Przygotuj nieszablonowane danie, będące w stanie z łatwością skraść serce. Składniki Udziec z indyka bez kości (800 gramów) Przyprawa do mięsa mielonego (1 opakowanie) Jajka (7 sztuk) Kajzerki namoczone w mleku (2 sztuki) Przyprawa pikantna (1 łyżeczka)…
Czytaj więcej
Ryż na słodko

Ryż na słodko

Prosty przepis kulinarny na ryż z ananasem i mango. Wystarczy kilka prostych składników, żeby sprowadzić uśmiech na twarze wszystkich biesiadników. Składniki Ryż (120 gramów) Przyprawa uniwersalna (1 opakowanie) Napój kokosowy (200 mililitrów) Curry (1 łyżka) Mango (1 sztuka) Dymka (50 gramów) Młody szpinak (100 gramów) Olej (4 łyżki) Przygotowanie Na…
Czytaj więcej
Smalec wegetariański

Smalec wegetariański

Prosty pomysł na wyborny dodatek do kanapek. Idealnie sprawdzi się na śniadanie oraz na kolację. Z pewnością niejednokrotnie wykorzystany będzie też w trakcie dnia, bo jest zwyczajnie wyborny. Składniki Biała fasola (600 gramów) Cebula (2 sztuki) Jabłko (1 sztuka) Śliwki suszone, najlepiej polskie wędzone (8 sztuk) Liść laurowy (2 sztuki)…
Czytaj więcej
Pomidorowe krakersy

Pomidorowe krakersy

Wyborna przekąska wegańska, która zachwyci każdego. Nie trzeba przestrzegać diety, żeby zachwycić się lekkimi krakersami pomidorowymi. Składniki Mieszanka nasion i pestek (45 gramów) Czerwona cebula (1 sztuka) Czosnek ząbki (1 sztuka) Sos spaghetti (100 mililitrów) Mąka orkiszowa (75 gramów) Soda (1 łyżeczka) Oliwa (2 łyżki) Przygotowanie Na początek rozgrzewamy piekarnik…
Czytaj więcej
Deserki z czekoladą i malinami

Deserki z czekoladą i malinami

Wyborne małe deserki z czekoladą, malinami i bitą śmietaną. Słodycz, która rozpływa się w ustach. Składniki około 100 - 150 g malin kilkanaście małych listków mięty 250 ml śmietanki kremowej 36% lub 30%, bardzo zimnej 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 25 g masła Przygotowanie Maliny…
Czytaj więcej
Sałatka grecka z sosem tzatziki

Sałatka grecka z sosem tzatziki

Pyszny sposób na orzeźwiającą i pełną witamin sałatkę. Składniki 1 puszka ciecierzycy (400 g) 2 ogórki gruntowe 200 g pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka mała czerwona cebula 100 g fety 100 g oliwek bez pestek Przygotowanie Odsączoną ciecierzycę przekładamy na dno salaterki. Następnie układamy na niej obrane i pokrojone w…
Czytaj więcej
Żurek ekspresowy

Żurek ekspresowy

Czasem przychodzi taki moment, że potrzebna jest pyszna zupa, ale nie ma czasu lub sił, żeby ją robić. Tutaj z pomocą przychodzi żurek ekspresowy. Składniki 250 g boczku wędzonego (lub 500 g kości lub żeberek wędzonych) 2 litry bulionu 500 ml żuru - zakwasu (gotowego, z butelki) 200 ml gęstej…
Czytaj więcej
Kanapka z kozim serem

Kanapka z kozim serem

Czasem proste pomysły są najlepsze, a taka właśnie jest kanapka z kozim serem. Składniki 2 duże kromki chleba wiejskiego lub ciabatty masło 1/2 opakowania kremowego serka koziego 10 czarnych oliwek garść liści bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Chleb opiekamy w tosterze, w piekarniku, na grillu lub na patelni.…
Czytaj więcej
Marynowane kurki

Marynowane kurki

Kurki marynowane to znakomity dodatek do większości mięsnych oraz wegetariańskich dań. Te wyjątkowe grzyby nie bez powodu są uwielbiane w Polsce. Składniki Kurki (1 kilogram) Ocet (5 łyżek) Białe wino (100 mililitrów) Liść laurowy (8 listki) Pieprz czarny ziarnisty (7 ziaren) Gałka muszkatołowa (1 łyżeczka) Ząbek czosnku (2 sztuki) Kawałek…
Czytaj więcej
Kanapka z boczkiem i pomidorem

Kanapka z boczkiem i pomidorem

Klasyk wśród kanapek, czyli chleb z boczkiem, pomidorem i serem. Przygotujesz go szybko i bez problemów. Składniki 2 kromki pieczywa razowego 1 plasterek boczku 1 plasterek sera żółtego 1 plasterek pomidora 2 łyżeczki majonezu cebulka rzeżucha sól i czarny pieprz Przygotowanie Podpieczone lub podsmażone pieczywo smarujemy majonezem. Na 1 kromce…
Czytaj więcej
Tort czekoladowy z kawą

Tort czekoladowy z kawą

Zbliża się wyjątkowa okazja, a Ty nie masz jeszcze pomysłu na idealny tort? Tutaj z pomocą przychodzi niezastąpiony, prosty w przygotowaniu i wyborny tort czekoladowy z kawowym posmakiem. Składniki na ciasto Masło (150 gramów) Mąka (170 gramów) Cukier (100 gramów) Jogurt naturalny (150 mililitrów) Jajka (2 sztuki) Soda oczyszczona (1…
Czytaj więcej
Wegańskie kulki z cynamonem

Wegańskie kulki z cynamonem

Znakomita przekąska, która zasmakuje dosłownie każdemu. Prosty przepis na kulinarny sukces. Koniecznie wypróbuj go w domu! Składniki Suszone śliwki (100 gramów) Suszone morele (100 gramów) Orzechy nerkowca (100 gramów) Słonecznik (3 łyżki) Owoce goji (100 gramów) Migdały (100 gramów) Wiórki kokosowe (50 gramów) Niebieski mak (50 gramów) Pomarańcza (1 sztuka)…
Czytaj więcej
Chili sin carne

Chili sin carne

Ostra przystawka prosto z meksykańskiej kuchni. Zachwyć gości tą wyborną delicją, która powoduje przyjemne uczucie ciepła... i wymaga popicia wodą. Składniki Ugotowany ryż (100 gramów) Roślinne mięso mielone (400 gramów) Przyprawa pikantna (1 łyżka) Kolendra (1 pęczek) Ząbek czosnku (2 sztuki) Cebula (1 sztuka) Papryczka chili (1 sztuka) Papryka (3…
Czytaj więcej
Kebab z grilla 

Kebab z grilla 

Kebab najczęściej kojarzy nam się z formą, w jakiej jest przygotowywany w barach, które można znaleźć teraz wszędzie. Dostajemy go więc w tortilli albo w bułce. Tymczasem może być przyrządzone trochę inaczej i możemy to zrobić samodzielnie, gdy na przykład jest okazja do rozpalenia grilla.  Składniki:  400 g mięsa wieprzowego…
Czytaj więcej
Jajka w cieście francuskim 

Jajka w cieście francuskim 

Jeżeli szukasz oryginalnego, ale jednocześnie bardzo prostego w przygotowaniu śniadania, to właśnie jajka w cieście francuskim mogą być dla ciebie. To bardzo modna propozycja na dłuższy sobotni lub niedzielny poranek, a poza tym danie wygląda efektownie.  Składniki:  8 jajek  opakowanie ciasta francuskiego  8 jajek  rukola  masło  opcjonalnie bekon (jeżeli nie…
Czytaj więcej
Lodowe spaghetti

Lodowe spaghetti

Czy połączenie ze sobą spaghetti i lodów rzeczywiście może się udać? Okazuje się, że tak. A jeżeli dodamy jeszcze truskawki i czekoladę, to takie oryginalne danie rzeczywiście może być wyjątkowo smaczne.  Składniki:  500 g truskawek  lody śmietankowe  2 opakowania cukru waniliowego  2 łyżki miodu  jedna biała czekolada  listek świeżej mięty …
Czytaj więcej
Młode ziemniaki z kefirem i koperkiem 

Młode ziemniaki z kefirem i koperkiem 

Nawet najwięksi znawcy kulinarni potwierdzają, że czasami najbardziej smakują najprostsze dania przygotowane z minimum składników. Nic na przykład nie da się porównać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i podawanymi z kefirem. To tradycyjne polskie danie kiedyś często spożywane szczególnie na wsi, obecnie cieszy się ogromną popularnością.  Składniki:  niecały 1 kg…
Czytaj więcej
Koktajl zielony z gruszką 

Koktajl zielony z gruszką 

Koktajle lubi każdy, szczególnie jeżeli mają owocowe słodkie smaki. Nie zawsze jednak dorzucamy do nich składniki zdrowe. Ale na pewno warto to robić, szczególnie jeżeli chodzi o awokado, czy też jarmuż. Porcja takiego koktajlu to dodatkowy ładunek energetyczny i prawdziwa bomba witaminowa.  Składniki:  awokado - 0,5 szt.  gruszka - 1…
Czytaj więcej
Zapiekanka z porem 

Zapiekanka z porem 

Czy nie każdy z nas przyzna, że por to warzywo traktowane trochę po macoszemu? Dodajemy je oczywiście, przygotowując rosół lub ewentualnie sałatkę z pora, za którą jednak nie każdy przepada. Tymczasem można zrobić zapiekankę właśnie z porem, boczkiem i pieczarkami. Wystarczy raz jej spróbować, aby ponownie wracać do tego przepisu. …
Czytaj więcej
Ciasteczka marchewkowe z kremem 

Ciasteczka marchewkowe z kremem 

Jeżeli uwielbiacie marchew, to możecie przygotować wspaniałe dietetyczne ciasteczka na bazie tego warzywa. Nie brakuje osób, które zastępują nimi śniadanie, ale może to być naturalnie także świetna przekąska, którą z pewnością zrobicie wrażenie na znajomych podczas imprezy. Dodatkowym atutem jest wspaniałe kremowe nadzienie.  Składniki: Ciasto: banan - 1 szt.  cynamon…
Czytaj więcej
Burgery w stylu amerykańskim 

Burgery w stylu amerykańskim 

Burgery można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Mogą to być te tradycyjne, w naszym rodzimym wydaniu polskim ze schabowym lub też wegetariańskie. Kto z nas nie chciał jednak spróbować prawdziwego amerykańskiego burgera? Słyną np. z tego, że można znaleźć w nim jajko sadzone!  Składniki:  500 g mięsa wołowego z udźca …
Czytaj więcej
Zupa czereśniowa na słodko 

Zupa czereśniowa na słodko 

Zupa z czereśni może być doskonałą alternatywą, gdy znudził nam się już rosół, kapuśniak i krupnik. A w tym wariancie wzbogacona o czekoladowy makaron i migdały będzie smakować wyjątkowo.  Składniki:  2 szklanki czereśni  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  2 łyżki płatków migdałowych  2 łyżki cukru  2 szklanki wody  cynamon mielony  2-3…
Czytaj więcej
Gulasz po węgiersku 

Gulasz po węgiersku 

Węgierski gulasz to świetna propozycja kulinarna, jeżeli mamy pustkę w głowie i nie wiemy, co zrobić na obiad. Można go oczywiście także konsumować o dowolnej porze dnia z kromką chleba. Szybko napełni nam żołądki.  Składniki:  600 g mięsa wołowego  2 papryki czerwone  2 papryki zielone  2 cebule  4 ziemniaki  2…
Czytaj więcej