Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Wegański tort roślinny

Wegański tort roślinny

Kto powiedział, że wyborne torty nie są dla wegan? Roślinny tort marchewkowy jest nie tylko zdrowszy od swoich tradycyjnych odpowiedników, ale też wyjątkowo prosty w przygotowaniu. A smak? Zwyczajnie: boski. Składniki na tort marchewkowy Mąka orkiszowa (2,25 szklanki) Cukier (1 szklanka) Proszek do pieczenia (1 łyżeczka) Soda oczyszczona (1 łyżeczka)…
Czytaj więcej
Tort z arbuza

Tort z arbuza

Oryginalny tort arbuzowy, który będzie wyśmienitym wyborem na cieplejsze dni. Jeśli chcesz zaskoczyć gości i zaserwować coś naprawdę wyjątkowego, to tort z arbuza będzie strzałem w 10. Składniki Arbuz (1 sztuka) Cukier (2 łyżki) Truskawka (300 g) Pianki marshmallow (20 g) Ser mascarpone (250 g) Mięta świeża (2 g) Ser…
Czytaj więcej
Rolada z łososia

Rolada z łososia

Przekąska idealna na każdy dzień. Spora dawka witamin miesza się z rewelacyjnym smakiem doskonałej ryby. Prosto i przyjemnie. Wystarczy 30 minut pracy, a później odczekać kilka godzin na schłodzenie się dania. Składniki Plastry łososia wędzonego na zimno (300 g) Puszysty serek (300 g) Świeży ogórek (70 g) Czerwona papryka (70…
Czytaj więcej
Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki są półmięsnym tradycyjnym polskim daniem, które z dumą można prezentować na stole. Faszerowane liście kapusty mają wielką moc i zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienie. Jednocześnie to wyjątkowe danie dostarcza organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych i witamin. Składniki:- Mielona wieprzowina (700 g)- Ryż (100 g)- Cebula (2 sztuki)- Biała kapusta…
Czytaj więcej
Pierogi z rabarbarem

Pierogi z rabarbarem

Pierogi są w Polsce bardzo popularnym daniem, które cieszy się wielkim uznaniem. Często są serwowane w luksusowych restauracjach, choć równie łatwo (i znacznie taniej) można przygotować je w domu. Czasem warto jednak odejść od utartych schematów i spróbować czegoś nowego. Pierogi z rabarbarem są znakomitym posiłkiem, który z pewnością doceni…
Czytaj więcej
Chłodnik pomidorowy

Chłodnik pomidorowy

To lato zapowiada się wyjątkowo upalnie. W taką pogodę nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak chłodnik pomidorowy. Prosta do przygotowania zupa zachwyci podniebienie, nasyci, a przy tym będzie zdrowa. Żeby przygotować chłodnik, wystarczy nam 20 minut spędzonych w kuchni. Składniki:- Zupa pomidorowa Winiary (1 opakowanie)- Pomidory (3 sztuki)- Papryka…
Czytaj więcej
Sałatka truskawkowa

Sałatka truskawkowa

Sałatka truskawkowa jest znakomitym, sezonowym daniem, które znakomicie sprawdza się jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu na słodko. Potrawa jest nie tylko pyszna, ale również wyjątkowo zdrowa i nie obciąża układu pokarmowego. Z tego powodu znakomicie sprawdza się latem podczas upałów. Składniki:- Sałata lodowa (½ sałaty)- Truskawki (10 dag)-…
Czytaj więcej
Lody pistacjowe

Lody pistacjowe

Delikatne, kremowe i rozpływające się w ustach lody pistacjowe z drobnymi kawałkami orzechów. Brzmi wybornie? I takie właśnie jest. W dodatku potrzebujemy do tego zaledwie kilku prostych składników i niewielkiej ilości czasu. Składniki Mleko (250 ml) Pistacje solone, niełuskane (250 g) lub gotowe niesolone pistacje łuskane (120 g) Cukier (80…
Czytaj więcej
Fudge pistacjowy z suszoną żurawiną

Fudge pistacjowy z suszoną żurawiną

Znakomity deser, który zachwyci każdego. Fudge pistacjowy jest idealnym deserem sezonowym, ponieważ można wzbogacić go o dowolne owoce. Dzięki temu można dostosować go do aktualnych potrzeb. Jednocześnie nie musi być zawsze taki sam, a więc nie ma mowy o żadnej monotonii. Składniki:- Pistacje niesolone (130 g)- Suszona żurawina (100 g)-…
Czytaj więcej
Kotlety mielone ze szpinakiem

Kotlety mielone ze szpinakiem

Przepis na kotlety mielone ze szpinakiem najlepiej sprawdza się latem, kiedy można w sklepie lub na targu dostać świeże, zielone liście. Jest to wyjątkowo sycące danie z bardzo zdrowym dodatkiem. Obiad jest przy tym łatwy do przygotowania i z pewnością niejednokrotnie zagości na stole. Składniki:- Mielone mięso (40 dag)- Świeże…
Czytaj więcej
Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym

Jeśli masz bardziej leniwy dzień, ale chcesz przygotować coś na obiad, to zapiekanka z mięsem mielonym będzie znakomitym rozwiązaniem. Szybko, prosty i przyjemnie. A przy tym jak smacznie! Składniki Warzywa na patelnię w stylu greckim (450 g) Mięso mielone wieprzowe (500 g) Olej (1 łyżka) Śmietana 18% (250 g) Jajko…
Czytaj więcej
Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Masz mało czasu, ale musisz przygotować posiłek dla gości? Rolada szpinakowa będzie idealnym wyborem. Bogactwo smaków i zniewalający aromat zachwycą dosłownie każdego. Składniki Pieprz czarny (1 szczypta) Gałka muszkatołowa mielona (1 szczypta) Jajko (3 sztuki) Majeranek (1 szczypta) Oliwa z oliwek (2 łyżki) Oregano świeże (1 łyżka) Sól (1 szczypta)…
Czytaj więcej
Tacos z jajecznicą

Tacos z jajecznicą

Tacos z jajecznicą jest intrygującym pomysłem, który może być zaserwowany na śniadanie. Rozpocznij dzień w stylu meksykańskim. Składniki Cebula suszona (1 łyżeczka) Chili mielone (1 łyżeczka) Cebula czerwona (2 sztuki) Ząbek czosnku (1 sztuka) Jajko (6 sztuk) Kolendra świeża (1 łyżka) Limonka (0,5 sztuki) Papryczka jalapeno (2 sztuki) Masło (2…
Czytaj więcej
Gnocchi z ricotty

Gnocchi z ricotty

Szybki obiad we włoskim stylu? Sprowadź słońce do swojego domu dzięki temu prostemu przepisowi. Gnocchi z ricotty sprawdzi się również jako drugie śniadanie lub lekka kolacja. Składniki Guanciale (150 g) Ser ricotta (250 g) Jajko (1 sztuka) Parmezan tarty (50 g) Sól (0,5 łyżeczki) Mąka pszenna typ 450 (100 g)…
Czytaj więcej
Tort tiramisu

Tort tiramisu

Tort tiramisu to klasyczne włoskie danie deserowe, które zachwyca intensywnym smakiem kawy, delikatnością serka mascarpone i słodyczą kakao. Ta wersja tortu z pewnością oczaruje Twoich gości swoim wyjątkowym smakiem i eleganckim wyglądem. Składniki Jaja (6 sztuk) Cukier (150 g) Mąka pszenna (120 g) Kakao (30 g) Espresso (silnie zaparzone, 200…
Czytaj więcej
Cookie dough

Cookie dough

Kultowy amerykański przysmak. Surowa masa ciasteczkowa ma wiele zastosowań. W USA jest chętnie dodawana do wszelkiego rodzaju deserów, lodów, a nawet jako samodzielna przekąska. Składniki Cukier (20 g) Cukier brązowy (80 g) Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Masło (125 g) Mąka pszenna (175 g) Mleko 3,2% (2 łyżki) Kawałki czekolady, gorzka…
Czytaj więcej
Stek wołowy z musem czosnkowym

Stek wołowy z musem czosnkowym

Pyszne mięso z ograniczoną ilością oleju. Pożywne, dobre i proste w przygotowaniu. Czego więcej chcieć? W tym przepisie będziemy jednak potrzebować beztłuszczowej frytkownicy. Składniki Ziemniak (300 g) Polędwica wołowa (2 steki) Olej po suszonych pomidorach (3 łyżki) Ząbek czosnku (6 sztuk) Jogurt naturalny (5 łyżek) Sól (1 szczypta) Pieprz czarny…
Czytaj więcej
Tornado dog

Tornado dog

Chcesz spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego? W takim razie tornado dog jest właśnie tym, czego szukasz. Esencja amerykańskiego street foodu, czyli niezrównana wariacja hot doga z parówką z serowym nadzieniem. Składniki Bułki hot-dog (2 sztuki) Parówka (2 sztuki) Boczek wędzony w plastrach (50 g) Mozzarella, tarta (30 g) Pomidor czerwony (1…
Czytaj więcej
Omlet marchewkowy

Omlet marchewkowy

Nietypowy początek wyjątkowego dnia. Pyszny omlet marchewkowy przygotujesz szybko, przyjemnie i tanio. A przy tym zachwycisz się jego smakiem. Składniki Jajko (2 sztuki) Mąka pszenna pełnoziarnista (20 g) Marchew (50 g) Cynamon (1 szczypta) Oliwa z oliwek (5 ml) Sól (1 szczypta) Skyr naturalny (100 g) Orzech pekan (20 g)…
Czytaj więcej
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Orientalny przepis na wyborne danie. Wprowadź do swojej kuchni nieco smaku z Dalekiego Wschodu dzięki temu prostemu przepisowi na kurczaka po chińsku. Składniki Kiełki fasoli mung (50 g) Makaron ryżowy (200 g) Papryka mielona ostra (1 szczypta) Czosnek granulowany (0,5 łyżeczki) Imbir mielony (0,5 łyżeczki) Oliwa z oliwek (1 łyżka)…
Czytaj więcej
Chachumbar, indyjska sałatka

Chachumbar, indyjska sałatka

Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry. Idealne danie na letni obiad lub kolację! Składniki Cukier brązowy (1 łyżeczka) Cebula (1 sztuka) Cytryna (1 sztuka) Pieprz czarny (1 szczypta) Pomidor czerwony (500 g) Kumin (1 łyżeczka) Ogórek (1 sztuka) Papryka pepperoni…
Czytaj więcej
Kurczak chili po indyjsku

Kurczak chili po indyjsku

Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru tworzą niezwykłe połączenie, które sprawia, że ten kurczak jest prawdziwie wyjątkowy. Gotowy do zasmakowania! Składniki Cukier brązowy (2 łyżeczki) Bulion drobiowy (250 ml) Cebula (1 sztuka) Papryczka chili czerwona (3 sztuki) Papryka czerwona (1 sztuka) Kurczak (filety z piersi - 4 sztuki, pałki -…
Czytaj więcej
Warzywa po indyjsku

Warzywa po indyjsku

Warzywa po indyjsku to połączenie soczystego mango, aromatycznego curry i chrupiących orzechów, które zachwycą Twoje kubki smakowe. To danie z pewnością doda kolorytu Twojej kulinarnej podróży! Składniki Cebula dymka (1 sztuka) Curry (1 łyżka) Czosnek (2 ząbki) Świeży imbir (15 g) Mango (500 g) Masło orzechowe (2 łyżki) Natka pietruszki…
Czytaj więcej
Nalewka z miodu

Nalewka z miodu

Miodówka! Idealny wybór na każdą porę roku. Latem wprowadzi w przyjemny klimat ciepłych dni, a zimą skutecznie rozgrzeje. Do tego znakomicie sprawdzi się jako środek na wzmocnienie naszej odporności. Bo jak wiadomo, to właśnie nalewki są najskuteczniejsze. Składniki Spirytus (700 ml) Cytryna (1/2 sztuki) Imbir świeży (5 g) Gałka muszkatołowa…
Czytaj więcej
Poncz różany

Poncz różany

Zachwyć swoich gości wyjątkowym ponczem różanym z truskawkami. Gwarantuję, że wszyscy będą domagać się więcej. Wybitny aromat napoju potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Składniki Płatki róży (3 sztuki) Truskawka (1 kg) Woda różana (2 łyżki) Wino białe (750 ml) Szampan (1050 ml) Cukier puder (100 g) Przygotowanie Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy…
Czytaj więcej
Nalewka wiśniowa

Nalewka wiśniowa

Popularna wiśniówka zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego. Jej wyjątkowy aromat oraz słodki i niepowtarzalny aromat skuszą każdego. Składniki Wiśnia (2,5 kg) Spirytus (500 ml) Cukier (1 kg) Wanilia (3 g) Migdały (100 g) Woda (250 ml) Przygotowanie Zaczynamy od drylowania wiśni. W żadnym z owoców…
Czytaj więcej
Leczo z papryki

Leczo z papryki

Leczo jest prostą potrawą, która swoje korzenie ma w kuchni węgierskiej. W Polsce jest najczęściej przygotowywane z dodatkiem kiełbasy, dzięki czemu stanowi osobny i pełnowartościowy posiłek. Czasami jako dodatek stosuje się pieczywo, zazwyczaj wieloziarniste. Przygotowanie leczo wymaga nieco większego nakładu pracy, ale zdecydowanie warto poświęcić odrobinę czasu. Składniki:- Kiełbasa (20…
Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Znakomite ciasto marchewkowe jest doskonałym wyborem dla każdego, kto w szybki i przyjemny sposób chce zrobić pyszny deser dla całej rodziny. Całość zajmuje zaledwie 90 minut i jest wyjątkowo prosta do przygotowania. Każdy zdoła zrobić pyszne ciasto, którego wszyscy z rozkoszą skosztują.. Składniki:- Mąka pszenna (300 g)- Olej rzepakowy (350…
Czytaj więcej