Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym

Nietypowa wariacja króla wigilijnego stołu. Nic nie podkreśli lepiej magii Świąt Bożego Narodzenia niż świąteczna esencja zebrana na jednym półmisku. Przepis kulinarny na karpia w sosie piernikowym jest doskonałym sposobem na zaskoczenie i zachwycenie gości. Składniki Karp dzwonek (1000 g) Masło (40 g) Mąka pszenna (30 g) Migdały (25 g)…
Czytaj więcej
Pieczona ryba po grecku

Pieczona ryba po grecku

Pieczona ryba po grecku jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnie przygotowanej ryby. Zachwyca bogactwem smaków, niepowtarzalnym aromatem i prostotą przygotowania. Jest to doskonały pomysł na 1 z 12 dań, które pojawią się na stole wigilijnym podczas Świąt Bożego Narodzenia. Składniki Filet z dorsza (4 sztuki) Cebula (2 sztuki) Marchewka (2 sztuki)…
Czytaj więcej
Syrop piernikowy

Syrop piernikowy

Pełen przypraw korzennych syrop piernikowy jest idealnym świątecznym dodatkiem do wielu napojów. Znakomicie wzbogaci aromat herbaty, kawy, słodkich deserów czy gorącej czekolady. Jego zapach kojarzy się z ciepłem Świąt Bożego Narodzenia, a butelka pełna jest najczystszej magii. Składniki Cynamon (2 łyżeczki) Goździki (10 sztuk) Cukier brązowy (200 g) Wanilia (1…
Czytaj więcej
Czerwony barszcz z uszkami

Czerwony barszcz z uszkami

Są takie potrawy, które zawsze kojarzą się bezpośrednio ze Świętami Bożego Narodzenia i uginającym się od pysznych potraw stołem. Jednym z takich dań jest tradycyjny barszcz czerwony z uszkami, a poniższy przepis pozwoli zrealizować jego najwybitniejszą wersję. Składniki na barszcz czerwony Burak (400 g) Grzyby suszone (50 g) Cebula (50…
Czytaj więcej
Pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć, jeśli na stole wigilijnym nie znajdą się tradycyjne pierogi. Poniższy przepis kulinarny na pierogi wigilijne zapewni wyjątkowy aromat, a także czystą rozkosz płynącą z jedzenia. Składniki Grzyby suszone (100 g) Kapusta kwaszona (½ kg) Mąka pszenna (1 kg) Woda (375 ml) Masło (1…
Czytaj więcej
Szybki bigos

Szybki bigos

Bigos jest jedną z najważniejszych potraw na wigilijnym stole. Często jednak jego przygotowanie kojarzy się z ciężką pracą i wielogodzinną obecnością w kuchni. Na szczęście wcale nie musi tak być. Poniższy prosty przepis na bigos pozwoli przyrządzić wyśmienite danie w niecałe 30 minut. Składniki Świeża biała kapusta (½ główki) Kiełbasa…
Czytaj więcej
Karp pieczony z grzybami

Karp pieczony z grzybami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć króla Wigilii, czyli oczywiście karpia. Poniższy przepis pozwoli na przygotowanie znakomitej potrawy, która pozbawiona będzie charakterystycznego mulistego posmaku. Zachwyć biesiadników wyjątkową potrawą. Składniki Karp dzwonek (800 g) Natka pietruszki (20 g) Masło (3 łyżki) Cytryna (1 sztuka) Cebula (2 sztuki) Pieczarki (10 sztuk) Wino…
Czytaj więcej
Napój z rabarbaru i mięty

Napój z rabarbaru i mięty

Prosty przepis kulinarny na wyśmienity i orzeźwiający napój z rabarbaru i mięty. Jest to doskonała propozycja na napój na każdą porę roku. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a oprócz wybornego smaku, skutecznie gasi pragnienie. Składniki Świeża mięta (1 pęczek) Świeża mięta (kilka dodatkowych listków do dekoracji) Rabarbar (1 kg) Woda…
Czytaj więcej
Bigos z kurczakiem

Bigos z kurczakiem

Przepis na pieczony bigos z kurczakiem jest znakomitą wariacją tradycyjnego bigosu polskiego. Jego przygotowanie jest nieco łatwiejsze, a smak udek i podudzi kurczaka, które zastępują boczek i kiełbasę, działa naprawdę zniewalająco na zmysły. Składniki na marynatę do kurczaka Sos sojowy (3 łyżki) Sok z cytryny (1 łyżka) Wędzona papryka (3…
Czytaj więcej
Steki z łososia w sosie cytrynowym

Steki z łososia w sosie cytrynowym

Wyśmienity przepis na niedzielny obiad lub rodzinną kolację. Przygotowanie łososia w sosie cytrynowym jest niezwykle proste, a przy tym gwarantuje powiew świeżości i wyjątkowego aromatu. Jak przyrządzić idealną rybę? Składniki Łosoś (2 steki) Miód (1 łyżeczka) Olej (1 łyżka) Cytryna (1 sztuka) Szczypiorek (½ pęczka) Masło (100 g) Marynowane serce…
Czytaj więcej
Shake białkowy

Shake białkowy

Dobrze przygotowany shake białkowy pomaga poprawić stan zdrowia i kondycję. Skutecznie uzupełnia dietę o białko i przyspiesza regenerację organizmu. Jest to niezwykle istotne podczas treningów i wzmożonego wysiłku fizycznego. Składniki Odżywka białkowa (30 g) Napój migdałowy (240 ml) Masło orzechowe (1 łyżka) Banan (1 sztuka) Nasiona konopi (1 łyżka) Przygotowanie…
Czytaj więcej
Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Samodzielnie przygotowany sos słodko-kwaśny jest znacznie lepszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Jest to znakomite połączenie dwóch różnych smaków, cieszące się wielką popularnością na całym świecie. Sos słodko-kwaśny można wykorzystać do spaghetti, dań makaronowych, a także licznych obiadów serwowanych w kuchni azjatyckiej. Składniki Ocet ryżowy (70 ml) Sos…
Czytaj więcej
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Niewiele posiłków kojarzy się tak wyraźnie ze świętami, jak wyborna ryba po grecku. Jej przygotowanie, choć zajmuje nieco czasu, to w rzeczywistości jest niezwykle proste i przyjemne. Poniższy przepis kulinarny na rybę po grecku sprawi, że na domowym stole stanie niepowtarzalne danie, zdolne zachwycić każde podniebienie. Składniki na rybę po…
Czytaj więcej
Sos grzybowy

Sos grzybowy

Prosty przepis kulinarny na uniwersalny sos grzybowy. Postępując zgodnie z nim, przygotujemy wyborny sos grzybowy, który idealnie dopełni niejeden obiad. Wszystko jego największe atuty będą najwyraźniej odczuwalne z mięsem, gołąbkami i makaronem. Składniki Grzyby (400 g) Czosnek (1 ząbek) Masło (1 łyżka) Cebula (1 sztuka) Śmietana kremówka 30% (200 ml)…
Czytaj więcej
Sałatka z paluszkami krabowymi

Sałatka z paluszkami krabowymi

Oryginalna i wyjątkowo aromatyczna sałatka stanowi znakomite uzupełnienie każdego obiadu, imprezy imieninowej, świąt czy Sylwestra. Chociaż wymaga nieco więcej składników, to całość przygotujemy szybko i bez większego kłopoty. W efekcie otrzymamy za to zniewalająco pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu. Składniki Drobny makaron (200 g) Ser Gouda (100 g) Ogórek…
Czytaj więcej
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Przepis na domowe pierogi z mięsem jest znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Odpowiednio przygotowane ciasto zapewni lekkość posiłku, a wyborny farsz dostarczy wyjątkowego bogactwa smaku. Do przygotowania idealnych pierogów można wykorzystać poniższy przepis na farsz, lub wykorzystać jego nieco bardziej rozbudowaną wersję (przepis na farsz z kapusty i…
Czytaj więcej
Ślimaczki ze śledzi

Ślimaczki ze śledzi

Pomysłowa i prosta do przyrządzenia przekąska, która znakomicie sprawdzi się podczas imprez towarzyskich, ale także w okresie świątecznym. Zbliżające się Boże Narodzenie może być idealnym momentem, aby zaserwować ślimaczki śledziowe. Składniki Filety śledziowe (3 sztuki) Por (½ sztuki) Pomidor (1 sztuka) Cytryna (kilka plasterków) Sos Majonez (2 łyżki) Śmietana (1…
Czytaj więcej
Farsz z kapusty i mięsa

Farsz z kapusty i mięsa

Niezastąpiony farsz, który znakomicie będzie pasował do wszelkiego rodzaju krokietów, pyzów i pierogów. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smak można delikatnie modyfikować na różne sposoby. Dzięki temu idealnie wpasuje się na każdą okazję. Składniki Kapusta kiszona (820 g) Mięso gotowane (460 g) Papryka mielona (szczypta) Cebula (1 sztuka) Czosnek…
Czytaj więcej
Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Przepis na sałatkę z szynką i ogórkiem charakteryzuje się prostotą wykonania i niebanalnym smakiem. W zaledwie 30 minut można przygotować znakomity dodatek do każdego obiadu lub prostą przekąskę na kolację. Składniki Majonez (5 łyżek) Ogórki konserwowe (5 sztuk) Jajka ugotowane na twardo (5 sztuk) Ser w kawałku (300 g) Szynka…
Czytaj więcej
Arak

Arak

Znakomity anyżowy alkohol, który cieszy się wielką popularnością w Libii. Jest wyjątkowo aromatyczny, ale również bardzo mocny. Jego przygotowanie jest bardzo proste, chociaż wymaga nieco cierpliwości. Przygotowane składniki muszą odstać ponad 2 tygodnie, zanim arak będzie gotowy do podania. Składniki Cukier (500 g) Wódka (3 l) Rodzynki (500 g) Anyż…
Czytaj więcej
Gnocchi z krewetkami

Gnocchi z krewetkami

Wyborny obiad, który można przygotować szybko i przyjemnie. Przepis na gnocchi z krewetkami jest zdrowy i nie ma wymaga wielu skomplikowanych składników. Każdy z łatwością będzie w stanie go przygotować. Przy okazji będzie można zaserwować domownikom oryginalny posiłek. Składniki Krewetki mrożone (200 g) Gotowe gnocchi (400 g) Czosnek (3 ząbki)…
Czytaj więcej
Domowe hot-dogi

Domowe hot-dogi

Domowe hot-dogi w nietypowej wersji są idealne na imprezy i domówki, ale również jako lekki obiad czy śniadanie. Ich przygotowanie, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe. Warto wykorzystać ten przepis na hot-dogi, aby zachwycić wszystkich biesiadników. Składniki Parówki (6 sztuk) Drożdże (10 g) Masło (30 g) Mleko (45 g) Cukier (20…
Czytaj więcej