Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Budyniowy deser z serkiem mascarpone 

Budyniowy deser z serkiem mascarpone 

Czym byłby niedzielny obiad bez estetycznie przygotowanego i smaczne deseru? Są jednak takie przepisy, które na pewno będziemy chcieli wprowadzić do codziennego menu. Przykładem jest właśnie ten budyniowy deser z serkiem mascarpone i musem. Połączenie kwaskowatych owoców z budyniem zagwarantuje świetny smakowy kontrast, co może przekonać do deserów osoby, które…
Czytaj więcej
Śledzie po łotewsku 

Śledzie po łotewsku 

Śledzie to niezwykle zdrowe ryby i idealnie uniwersalna przystawka. Szczególnie może wzbogacić imprezy na powietrzu, choć też sprawdzi się podczas świąt. Przepis na śledzie po litewsku to receptura błyskawiczna w realizacji i nieskomplikowana. Wystarczy wam tylko kilka chwil, aby przyrządzić danie, które zapewne na stałe wejdzie do waszego wigilijnego menu,…
Czytaj więcej
Sałatka z boczniakami 

Sałatka z boczniakami 

To smaczna i bardzo prosta w wykonaniu sałatka. A dodatkowo będzie bardzo zdrowa. W końcu wszyscy dietetycy coraz głośniej mówią o tym, jak dużo zdrowych składników zawierają boczniaki. Obok pieczarek to grzyby najbardziej dostępne w sklepach i dodatkowo tak samo tanie. Mają jednak nie tylko mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak…
Czytaj więcej
Warzywny omlet 

Warzywny omlet 

Szukasz śniadaniowej odmiany, ponieważ spowszedniały Ci kanapki lub jajecznica? Dobrą alternatywą będzie omlet, ale nie byle jaki. Poniżej zaprezentowany przepis to receptura na omlet warzywny, gdzie nie zabraknie szynki, cebulki i mozzarelli.  Składniki:  8 jajek  mleko olej   1 cebula   szczypiorek   125 g mozzarelli w kulkach   8…
Czytaj więcej
Pierogi z bobem i koperkiem 

Pierogi z bobem i koperkiem 

Bób niejednokrotnie traktowany w kuchni nieco po macoszemu, jest jednak bardzo wartościowy. A dodatkowo może mieć zastosowanie dla wielu smakoszy raczej nietypowe. Może bowiem posłużyć jako składnik farszu pierogowego. Jeśli chcecie urozmaicić swoje menu i zaskoczyć bliskich niebanalnymi pierożkami, to ten przepis jest akurat dla was.  Składniki:  2 szklanki mąki…
Czytaj więcej
Musaka grecka 

Musaka grecka 

Miłośnicy zapiekanek cenią takie potrawy za to, że są sycące i charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, jaki można uzyskać tylko poprzez zapiekanie składników. Polscy smakosze szczególnie uwielbiają zapiekanki, ale jak się okazuje, w kuchni greckiej także zajmują one specjalne miejsce. Przykładem jest właśnie musaka przygotowywana na bazie mielonego mięsa, pomidorów i…
Czytaj więcej
Buraczkowe pesto 

Buraczkowe pesto 

Gdy mamy ochotę na pieczywo posmarowane jakąś smakowitą pastą, najczęściej wybieramy jakiś pasztet lub humus z ciecierzycy lub makreli. A gdyby tak przygotować pastę z buraczków? Okazuje się, że także będzie smakować wybornie i niezwykle kolorowo.  Składniki:  3 nieduże buraczki  3 łyżki oliwy z oliwek  3 łyżki pokrojonego w kosteczkę…
Czytaj więcej
Zapiekane naleśniki po bolońsku

Zapiekane naleśniki po bolońsku

To danie bardzo chętnie jest przygotowywane przez osoby, które są pasjonatami kuchni włoskiej, a także naleśników. Potrawa sprawdzi się na pewno idealnie, jeżeli chcemy przed kimś zrobić wrażenie i przygotować obiad w stylu włoskim. Składniki: 10-12 naleśników 500 g świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik przecieru pomidorowego…
Czytaj więcej
Pieczeń z jelenia 

Pieczeń z jelenia 

Dziczyzna wciąż przez wiele osób jest pomijana z uwagi na za wyższą cenę. Tymczasem taki rodzaj mięsa jest o wiele bardziej wartościowy. Ma ono znacznie mniej tłuszczu i nie jest nafaszerowane antybiotykami tak jak niejednokrotnie na przykład drób dostępny w sklepach. Wyjątkowo smakuje, a przykładem jest pieczeń z jelenia w…
Czytaj więcej
Sok pomidorowy

Sok pomidorowy

Wyborny sok z pomidorowy, który przygotujesz szybko i sprawnie. Jest też druga dobra wiadomość. Potrzebujesz tylko 1 składnika. Pewnie domyślasz się, jakiego. Składniki Pomidor czerwony - 1 kg Przygotowanie Nalewamy wodę do garnka. Następnie pokrojone w ćwiartki pomidory, razem z ich szypułkami, wkładamy do drugiego garnka, który ustawimy na tym…
Czytaj więcej
Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Wyjątkowy sok wielokrotnie wspomoże Cię w kuchni. Popularna i tradycyjna receptura na wyjątkowy sok z czarnego bzu już na Ciebie czeka. Składniki Woda - 1 l Cukier - 200 g Owoce czarnego bzu - 1 kg Przygotowanie Myjemy i osuszamy owoce czarnego bzu. Odcinamy od owoców gałązki. Usuwamy wszystkie niejadalne…
Czytaj więcej
Rosół drobiowo-wołowy

Rosół drobiowo-wołowy

Wydobądź pełnię smaku z prostych składników. Przenieść swoją kuchnię na zupełnie nowy poziom. Wszystko to w przyjemny i prosty sposób. Składniki Kurczak porcja rosołowa - 1 kg Mostek wołowy - 0,6 kg Por - 100 g Seler - 270 g Marchew - 150 g Korzeń pietruszki - 50 g Cebula…
Czytaj więcej
Korzenna zupa dyniowa

Korzenna zupa dyniowa

Przepis, który musi znać każdy. Idealna o każdej porze roku, choć najlepiej wpasowuje się w jesienny klimat. Znakomity pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Składniki Dynia hokkaido - 500 g Cebula - 1 szt. Marchew - 80 g Ząbek czosnku - 2 szt. Masło - 3 łyżki Oliwa z…
Czytaj więcej
Buddha bowl z kaszą bulgur

Buddha bowl z kaszą bulgur

Nieco orientalnych aromatów w Twojej kuchni. Skosztuj prawdziwego przysmaku, który sprawdzi się w domu, ale również jako lunch do pracy czy szkoły. Składniki Kasza bulgur - 200 g Bulion warzywny - 300 ml Cebula - 1 szt. Ajwar - 2 łyżki Kmin - 1 szczypta Sól - 1 szczypta Pieprz…
Czytaj więcej
Nalewka z mirabelek 

Nalewka z mirabelek 

Jeżeli nie macie co zrobić z mirabelkami, to można je wykorzystać do przygotowania nalewki. Te wspaniałe owoce to odmiana śliwki charakteryzująca się delikatnym miąższem i wspaniałą złotą skórką. Z uwagi na to, że mirabelki są nie tylko słodkie, ale również lekko kwaskowate, gwarantują wspaniały aromat i świetnie się sprawdzą do…
Czytaj więcej
Ciasto Banofee 

Ciasto Banofee 

Czy można się oprzeć składnikom takim jak karmel i czekoladowa granola? Oczywiście, że nie, a szczególnie dotyczyć będzie to wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają wspaniale wyglądające ciasta. Już sam wygląd będzie przyciągać nie tylko najmłodszych, ale każdego, kto lubi wspaniałe desery.  Składniki:  5 bananów   150 g cukru   2 łyżki…
Czytaj więcej
Deser Eton Mess

Deser Eton Mess

Jeżeli zdecydujecie się na skorzystanie z tego przepisu, to będziecie mieli możliwość degustacji jednego z najbardziej rozpoznawalnych brytyjskich deserów. To po prostu raj dla wszystkich łasuchów, którzy cenią harmonijne smaki i delikatną konsystencję.  Składniki:  Beza:  3 białka  100 g cukru drobnego  100 g cukru pudru  szczypta soli  Reszta składników:  700…
Czytaj więcej
Sałatka z chrupiącymi kalmarami 

Sałatka z chrupiącymi kalmarami 

Ta sałatka z kalmarami to idealna propozycja, jeżeli nie macie pomysłu na przekąski podawane gościom podczas imprezy. Jest wspaniale chrupiąca i niezwykle bogata w różne smaki. Z powodzeniem może to być także twój lunch, który zabierzesz ze sobą do pracy.  Składniki:  Chrupiące kalmary:  300 g kalmarów   kefir   mąka…
Czytaj więcej
Tarta z pomidorkami i włoskimi serami 

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami 

Są takie potrawy, podczas konsumowania których wydaje nam się, że zajadamy się deserem. Taką właśnie ucztę gwarantuje nam ten przepis, czyli tarta z pomidorkami i włoskimi serami. To kompozycja smaków, o których marzą najwięksi smakosze. A delikatność dania gwarantuje ciasto francuskie.  Składniki:  ciasto francuskie   150 g pomidorów suszonych w…
Czytaj więcej
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Wiosna jest idealnym sposobem, żeby wprowadzić nieco zdrowej diety do swojego jadłospisu. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością zachwycisz się niepowtarzalnym aromatem. Składniki Sałata masłowa - 150 g Rzodkiewka - 80 g Młoda marchewka drobna - 50 g Ogórek - 2 sztuki Świeży koperek - 5 g Szczypiorek - 5…
Czytaj więcej
Kanapka z pieczonymi jajkiem i szparagami 

Kanapka z pieczonymi jajkiem i szparagami 

W tych bardziej kreatywnych przepisach na kapki można zastosować wszystkie składniki. W tym przepisie wykorzystamy pieczone jajko, szparagi i awokado. W ten sposób na pewno zaskoczysz bliskich oryginalnym, ale jakże pożywnym śniadaniem.  Składniki:  bułka paryska  1 jajko  350 g szparagów zielonych  1 awokado  5 pomidorków koktajlowych  sól i pieprz  Sposób…
Czytaj więcej
Jajka faszerowane schabem 

Jajka faszerowane schabem 

Nigdzie nie jest napisane, że faszerowane jajka musimy jeść tylko na Wielkanoc. Zawsze przecież wspaniale smakują, a szczególnie wtedy, jeżeli na faszerujemy je schabem. Poza tym to przekąska także bardzo zdrowa i ceniona przez dietetyków. Powód? Nie dodaje się majonezu.  Składniki:  6 jajek ugotowanych na twardo  1 łyżka jogurtu naturalnego …
Czytaj więcej
Awokado z mozzarellą 

Awokado z mozzarellą 

Przystawki jak się okazuje, mogą być przygotowane szybko ze składników, które mamy akurat pod ręką. W kuchni sprawdzają się niejednokrotnie kreatywne pomysły na łączenie składników. Tak jest w przypadku tej sałatki, w której w rolach głównych występuje awokado i mozzarella.  Składniki:  1 awokado  50 g miksu sałat  2 pomidory  120…
Czytaj więcej
Zupa z kurczakiem i kukurydzą 

Zupa z kurczakiem i kukurydzą 

Ta zupa przygotowana na bazie kukurydzy i kurczaka jest bardzo popularna w Ameryce. Przede wszystkim dużą zaletą jest to, że absolutnie nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Składniki są niedrogie i powszechnie dostępne. Danie jest bardzo smaczne i pożywne.  Składniki:  1/2 kg piersi kurczaka  4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego  1…
Czytaj więcej
Ciasto próżniak 

Ciasto próżniak 

Są takie receptury na upieczenie ciasta, którym każdy powinien podołać. Tak właśnie jest z przepisem na próżniak. Co prawda nie wygląda jakoś bardzo efektownie, ale będzie smakować każdemu.  Składniki:  1 szklana mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 opakowanie cukru wanilinowego  0,5 szklanki cukru  0,5 szklanki oleju  2 jajka  1…
Czytaj więcej
Omlet z grzybami 

Omlet z grzybami 

Omlet to danie bardzo często wybierane na śniadanie lub szybki lunch. Czy może być jednak wzbogacony w grzyby? Jak najbardziej tak. Szczególnie warto spróbować takiego przepisu, który przewiduje kurki. Uważane są za najzdrowsze grzyby.  Składniki:  4 jajka  2 łyżki wody mineralnej niegazowanej  szczypta soli  masło do smażenia  250 g kurek …
Czytaj więcej