Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Interesująca (i zdrowa) alternatywa dla popularnej Krwawej Mary. Koktajl z awokado to bomba witaminowa, która skutecznie wzmocni Twój organizm. Składniki Awokado - 2 sztuki Gałązki selera naciowego - 2 sztuki Mała papryczka chili - 1 sztuka Imbir suszony - 1 szczypta Przyprawa Za'atar - 1 szczypta Limonka - 1 sztuka…
Czytaj więcej
Tagiatelle

Tagiatelle

Proste i doskonałe. Tagiatelle z delikatnym mięsem indyka sprawdzi się przy każdej okazji. Wyborne danie, którego musisz spróbować. Ten niezwykle prosty przepis będzie Twoim asem w rękawie. Składniki Tagliatelle - 500 gramów Szynka z indyka - 200 gramów Ser żółty, starty - 200 gramów Cieciorka - 1 opakowanie Przyprawa do…
Czytaj więcej
Absynt

Absynt

Absynt jest wyjątkowym alkoholem, wokół którego wyrosło wiele mitów i legend. Zielony napój owiany jest nutką tajemnicy. Jak przygotować go w domowych warunkach? Składniki Liść piołunu - 30.0 g Liść hyzopu lekarskiego - 8.5 g Kłącze tataraku zwyczajnego - 1.8 g Liść melisy - 6.0 g Owoc anyżu (biedrzeńca) -…
Czytaj więcej
Zielona słodycz

Zielona słodycz

Absynt w połączeniu z koniakiem daje intensywny aromat, który wzbogacony o odrobinę słodyczy, potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Składniki Koniak - 80 ml Absynt - 20 ml Angostura - 10 ml Syrop cukrowy - 15 ml Skórka z cytryny Kostki lodu Przygotowanie Do shakera (lub słoika z nakrętką) przelewamy koniak, absynt…
Czytaj więcej
Kawowa nalewka na bazie portera

Kawowa nalewka na bazie portera

Porterówka może być przygotowana na wiele sposobów. Jednak to właśnie przepis zniewalający aromatem kawy cieszy się największą popularnością. Jest to znakomity sposób na przygotowanie dodatku do deserów, napojów, a także na prezent. Składniki Piwo porter – 1 litr Ziarna kawy – 100 g Cukier – 100 g Wanilia – 1…
Czytaj więcej
Bursztynowa nalewka

Bursztynowa nalewka

Znakomita nalewka z bursztynu, która wykorzystywana jest często w medycynie alternatywnej. Przygotowane butelki z bursztynem można kupić nad morzem. Jeszcze lepszy efekt osiągniemy, gdy samodzielnie uzbieramy bursztyn. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Składniki Bursztyn - 50 gramów Spirytus 95% - 0,5 litra Przygotowanie Bursztyn przekładamy na sitko i…
Czytaj więcej
Aroniówka

Aroniówka

Jeśli wierzyć ludowym przekonaniom, to nalewka z aronii opóźnia procesy starzenia i wzmacnia odporność. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i intensywnym smakiem. Składniki Aronia – 500 g Spirytus lub wódka – 500 ml Cukier – 250 g Przygotowanie Umytą i osuszoną aronię przesypujemy do…
Czytaj więcej
Jarzębinówka

Jarzębinówka

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się świeże owoce, które jednak najpierw 2-3 dni przeleżą w zamarażalniku. Tym sposobem pozbędziesz się całej goryczy. Jarzębinówka jest tradycyjnie wykorzystywana do ochrony przed przeziębieniem ze względu na dużą ilość witaminy C. Składniki Jarzębina – 500 g Spirytus 70% – 500 ml Cukier – 150…
Czytaj więcej
Żurawinówka

Żurawinówka

Wyborna, słodka nalewka z żurawiny. Jeśli szukasz wiosennego przepisu z tych owoców, to tutaj go znajdziesz. Składniki Żurawina świeża lub mrożona – 500 g Cukier – 250 g Wódka (45%) – 300 ml Spirytus 40% – 100 ml Woda – 250 ml Przygotowanie Cukier gotujemy we wrzącej wodzie do momentu…
Czytaj więcej
Krupnik z kaszą jaglaną 

Krupnik z kaszą jaglaną 

Do najbardziej tradycyjnych zup należy z pewnością krupnik. Gdy go jednak przygotowujemy, to najczęściej używana jest kasza orkiszowa lub pęczak. A tymczasem bardzo ciekawą opcją będzie wykorzystanie kaszy jaglanej. Dzięki temu krupnik odkryje przed nami całkiem nowe smaki.  Składniki:  6 szklanek bulionu warzywnego  100 g kaszy jaglanej  3 ziemniaki  2…
Czytaj więcej
Chińska zupa z wieprzowiną 

Chińska zupa z wieprzowiną 

Azjatyckie dania coraz bardziej cenimy za charakterystyczne dla nich bardzo wyraźne smaki. Zupa z wieprzowiną to świetna propozycja dla tych, którzy szukają dania pożywnego, które można przygotować błyskawicznie.  Składniki:  300 g chudej wieprzowiny  2 pęczki dymki  1 nieduża pekinka  1 opakowanie chińskiego makarony jajecznego  1,5 l bulionu drobiowego  2 łyżki…
Czytaj więcej
Sałatka curry

Sałatka curry

Nie ma chyba bardziej kojarzącego się z kuchnią indyjską słowa, aniżeli curry. Przepisy pochodzące z tamtej części świata są zresztą dosyć dobrze rozpoznawalne także wśród polskich smakoszy. Jeśli jesteście ciekawi egzotycznych smaków, to takie właśnie zapewni również sałatka curry. Dzięki składnikom takim jak mięso drobiowe, owoce i warzywa, przepis sprawdzi…
Czytaj więcej
Koktajl z buraka i ananasa 

Koktajl z buraka i ananasa 

Witaminowy koktajl to coś, bez czego nie może się obyć osoba dbająca o linię i starająca się odżywiać zdrowo. Miłośnicy takich napojów dzielą się zwykle na tych, którzy preferują koktajle owocowe i na tych, którzy delektują się w warzywnych smoothie. Warto jednak pomyśleć o piciu soków hybrydowych, ponieważ wtedy możemy…
Czytaj więcej
Ciasto czekoladowo-bananowe 

Ciasto czekoladowo-bananowe 

Czekolada to jeden z najbardziej podstawowych składników wykorzystywanych przy pieczeniu ciast. A gdyby tak jeszcze dodać banany? Jak łatwo się domyślić, efekt będzie wyjątkowo smakowity. W ten sposób powstać może pyszne ciasto czekoladowo bananowe.  Składniki:  2 szklanki mąki pszennej  1 i 1/2 szklanki cukru  1 szklanka purée bananowego  1 banan …
Czytaj więcej
Cannoli z kremem pistacjowym 

Cannoli z kremem pistacjowym 

Ciastka pełne delikatnego kremu pistacjowego... Czego więcej chcieć, jeżeli marzymy o smakowitych ciastkach na deser? To chyba najlepszy przepis, jeżeli znudziły wam się często spotykane w sklepach ciastka. A jeżeli dodatkowo uwielbiacie kuchnię włoską, to cannoli Was z pewnością nie rozczarują. Składniki:  Ciasto:  250 g mąki pszennej   100 g cukru…
Czytaj więcej
Kotleciki z ciecierzycy z kukurydzą

Kotleciki z ciecierzycy z kukurydzą

Błyskawicznie przyrządzone kotleciki z ciecierzycy z kukurydzą nadającą im prawdziwie obłędnie żółty wspaniały kolor to niezwykle smaczne danie dla całej rodziny. Przepis przewiduje tylko kilka składników i nie wymaga zbyt dużych umiejętności. Składniki: 80 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka…
Czytaj więcej
Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami 

Sałatka z nowalijek z różowymi jajkami 

Sałatki szczególnie wiosną chętniej jadamy, ponieważ przybywa świeżych zielonych warzyw. To samo zdrowie, bo nowalijki są bogate w witaminy i mikroelementy. Ale dlaczego nie spróbować jakiegoś innego przepisu? Sałatka z różowymi jajkami będzie nie tylko smaczna i sycąca, ale kolorystycznie prezentuje się na stole.  Składniki:  różowe jajka:  4 ugotowane na…
Czytaj więcej
Batoniki kokosowe 

Batoniki kokosowe 

Świetnie wszystkim znane i uwielbiane kokosowe batoniki bounty to smakołyk, po jaki chwytają czasami dzieci, ale także dorośli. A gdyby tak przygotować własną wersję i to bez cukru? Dlatego właśnie podajemy poniższy przepis.  Składniki:  Spód:  120 g gorzkiej czekolady  100 g herbatników  40 g roztopionego oleju kokosowego  masa kokosowa:  250…
Czytaj więcej
Klopsiki z kaszą 

Klopsiki z kaszą 

Szybko przyrządzony obiad również może obfitować w bogactwo smaków. Smaczne i syte obiadowe danie to właśnie te klopsiki z kaszą. Wystarczy 30 minut, aby zrealizować przepis i uraczyć bliskich wspaniałym posiłkiem.  Składniki:  500 g mięsa mielonego drobiowego  100 g kaszy bulgur  1/2 szklanki mąki pszennej  1 cebula  1 jajko  2…
Czytaj więcej
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 

Trudno sobie wyobrazić majówkę bez grilla i jakiejś smacznej sałatki. Do najbardziej popularnych należą sałatki ziemniaczane występujące w różnych wersjach. Niekoniecznie jednak zawsze dodajemy rzodkiewkę, a taki scenariusz zapewnia wyjątkowe połączenie smaków.  Składniki:  1 kg ziemniaków  1 pęczek szczypiorku  1 cebula  5 rzodkiewek  3 ząbki czosnku  4 łyżki oliwy z…
Czytaj więcej
Zapiekane ziemniaki z kapustą 

Zapiekane ziemniaki z kapustą 

Ziemniaki w zapiekance to co prawda nic nowego. Ale kapusta? To dla wielu osób może być rzeczywiście innowacja kulinarna. Tymczasem teraz właśnie na wiosnę jest najlepszy moment, aby wykorzystać młodą kapustę, która w zapiekance będzie mogła zaprezentować wiele walorów smakowych i aromatycznych.  Składniki:  1 kg młodej kapusty  1 kg ziemniaków …
Czytaj więcej
Kruchy sernik z rabarbarem 

Kruchy sernik z rabarbarem 

Wiosna to czas, gdy zawsze mamy ochotę no jakąś odmianę. Nowości szukamy także pośród przypisów kulinarnych. A co może być bardziej interesującego, aniżeli kruchy sernik z rabarbarem? Będzie idealny podczas rodzinnego spotkania w ogrodzie.  Składniki:  kruche ciasto:  200 g mąki pszennej  100 g zimnego masła  70 g cukru pudru  2…
Czytaj więcej
Chicken karahi

Chicken karahi

Wyjątkowy smak - z pewnością niejednokrotnie do niego powrócisz. Wypróbuj przepis na kurczaka po indyjsku, a jego aromat urzeknie Cię jeszcze w trakcie gotowania. Składniki Chilli mielone - 1 łyżeczka Cały średniej wielkości kurczak - 1 sztuka Kurkuma - 1 łyżeczka Kmin rzymski - 1 łyżeczka Kolendra mielona - 1…
Czytaj więcej