Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Rolada z boczku 

Rolada z boczku 

Mięsne rolady to świetne rozwiązanie jeżeli lubimy smakowite dodatki do chleba lub nie mamy co podać gościom. Takie potrawy są świetną przekąską o każdej porze dnia, ale dobrze też będą się prezentować na świątecznym stole.  Składniki:  1 kilogram surowego boczku  200 g mielonego mięsa  2 cebule  3 ząbki czosnku  2…
Czytaj więcej
Frużelina z truskawek

Frużelina z truskawek

Coraz popularniejszy zamiennik dla tradycyjnego dżemu. Skąd ta reputacja? Frużelina ma dużo mniej cukru niż dżem, a przy tym jest równie smaczna. Składniki Truskawka - 500 g Woda - 60 ml Skrobia ziemniaczana - 15 g Skrobia kukurydziana - 15 g Cukier - 15 g Cytryna - 1 sztuka Przygotowanie…
Czytaj więcej
Fit sałatka z makaronem 

Fit sałatka z makaronem 

Czy danie z makaronem może być dietetyczne? Jak najbardziej tak. Przykładem jest fitsałatka cezar z makaronem beauty. To potrawa uwielbiana przez wszystkie osoby, które kochają makarony, ale jednocześnie chcą także mieć świetną sylwetkę.  Składniki:  200 g makaronu beauty  2 filety z piersi kurczaka  oliwa z oliwek  sałata rzymska  chleb razowy …
Czytaj więcej
Bostock z rabarbarem 

Bostock z rabarbarem 

Ten przepis jest idealny, jeżeli nie chcecie marnować czerstwego pieczywa. Receptura inspirowana jest kuchnią francuską. Takiego słodkiego śniadania z pewnością nie zapomnicie. Poza tym może to być wspaniała propozycja przygotowania smakowitych przekąsek.  Składniki:  syrop pomarańczowy:  125 ml soku pomarańczowego  60 ml wody  50 g cukru  1 pomarańcza  krem frangipane:  120…
Czytaj więcej
Domowy pasztet wieprzowy 

Domowy pasztet wieprzowy 

Wieprzowy pasztet to prawdziwie polska tradycyjna potrawa. Zwykle przygotowywany jest z okazji świąt, ale przecież można go przyrządzić nie tylko na specjalną okazję. Będzie na pewno zdrowszy i smaczniejszy w porównaniu do pasztetów, które kupujemy w marketach.  Składniki:  500 g mięsa wieprzowego - łopatka  300 g wieprzowej wątróbki  80 ml…
Czytaj więcej
Nalewka z głogu 

Nalewka z głogu 

Miłośnicy nalewek na pewno będą zadowoleni z tego przepisu. Nalewka z w głogu to nie tylko gwarancja wyjątkowo pięknego koloru, ale również smaku. Wszystko właśnie dzięki owocom głogu, które mają bardzo charakterystyczny smak, ale także dodatkom takim jak cynamon i goździki. Jeżeli skorzystacie z tej receptury, to możecie być pewni,…
Czytaj więcej
Tarlatetki bezglutenowe z figowym musem 

Tarlatetki bezglutenowe z figowym musem 

Jeżeli szukacie perfekcyjnego połączenia smaków, to te tarlatetki na pewno będą dobrym wyborem niezależnie od tego, czy macie ochotę na poobiednią słodką przekąskę, czy też chcecie czymś poczęstować gości. Za wspaniałą kompozycję smakową odpowiada mus figowy, słodka gruszka i mascarpone.  Składniki:  Tarlatetki:  20 g cukru pudru  100 g masła  50…
Czytaj więcej
Wieprzowina z kapustą

Wieprzowina z kapustą

Znakomity chiński przepis, gwarantujący niezapomniane doznania. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Składniki Cebula dymka - 1 sztuka Chili mielone - 1 szczypta Imbir świeży - 25 g Olej słonecznikowy - 5 łyżek Skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1 łyżka Sos sojowy - 5 łyżek…
Czytaj więcej
Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Znakomity deser, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jak przygotować czekoladowy krem? To proste, wystarczy chwila cierpliwości i mus czekoladowy będzie gotowy do podania. Składniki 40 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru 1 jajko Szczypta soli Do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce Do podania Na przykład ciasteczko migdałowe Przygotowanie Przygotowanie musu…
Czytaj więcej
Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska, czyli prosty i zachwycający przepis kulinarny. Zdrowe danie na pięknie wyglądającym talerzu. Składnik 1 por (biała i jasnozielona część) 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka ananasa (plastry lub krojony) 1 puszka czerwonej fasolki 1/2 czerwonej papryki 200 g sera żółtego 3 pełne łyżki majonezu Sól, pieprz, szczypta ostrej…
Czytaj więcej
Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński nie bez powodu cieszy się wielką popularnością. Wypróbuj prosty przepis kulinarny na ten znakomity dodatek. Składniki ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) - waga obranego mięsa 100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 3 łyżki oleju…
Czytaj więcej
Pasta z wędzonej ryby z jajkiem

Pasta z wędzonej ryby z jajkiem

Prosty przepis na pyszne śniadanie. Wystarczy dodać świeże pieczywo, a pasta z wędzonej ryby stanie się prawdziwym przysmakiem. Składniki: 4 jajka ok. 500 g wędzonego dorsza lub innej białej ryby (np. makreli, halibuta) 1 cebula 1 łyżka oleju/oliwy 4 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 18% pęczek szczypiorku…
Czytaj więcej
Krem piernikowy

Krem piernikowy

Znakomity dodatek do gofrów, ciast i naleśników. Zanurz się w tym wyjątkowym bogactwie smaków. Składniki Śmietana 30% - 200 ml Czekolada gorzka - 70 g Czekolada mleczna - 50 g Przyprawa do piernika - 0,5 łyżeczki Pierniki - 100 g Przygotowanie Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, a pierniki ścieramy na…
Czytaj więcej
Surówka z ogórka kiszonego 

Surówka z ogórka kiszonego 

Trudno znaleźć prostszy w przygotowaniu przepis na surówkę, a jednocześnie gwarantujący tak uwielbiane przez nas smaki. Nie trzeba też chyba nikomu przypominać, że kiszony ogórek jest bardzo zdrowy. Taką surówkę warto jeść jak najczęściej.  Składniki:  5 ogórków kiszonych  1 cebula  1 płaska łyżka oliwy z oliwek  1 łyżeczka cukru  trochę…
Czytaj więcej
Smażony ryż z pomarańczami 

Smażony ryż z pomarańczami 

Co jest takiego fascynującego zdaniem smakoszy w potrawach indyjskich? Największą zaletą jest ich dietetyczność. Są lekkostrawne, ale poza tym nie można im odmówić bogactwo smaków. Wręcz przeciwnie.  Składniki:  opakowanie indyjskich  150 g ryżu  skórka z pomarańczy  400 g piersi z kurczaka  1 cebula  1 cebula dymka ze szczypiorkiem  szczypta kminu…
Czytaj więcej
Kanapka Katsu Sando

Kanapka Katsu Sando

W tej japońskiej kanapce na nowo można odkryć soczystość mięsa, a całość doprawiona jest smakiem sosu Tonkatsu. Zaletą przepisu jest to, że większość składników stosowanych jest w kuchni polskiej powszechnie, a więc nie będziemy mieli problemu z przygotowaniem potrawy.  Składniki:  80 g sosu tonkatsu 400 g schabu środkowego  100 g panierki panko…
Czytaj więcej
Kurczak miso 

Kurczak miso 

Przygotowanie tego dania to szansa, aby trochę bliżej poznać japońskie smaki. Potrawa szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięsa drobiowego, ale to, co najbardziej jest ujmujące dla kubków smakowych, to sos z pasty miso.  Składniki:  500 g mięso z kurczaka – udka  2 łyżki oleju  1 papryczka czerwona chili  Czosnek  2…
Czytaj więcej
Pizza bąbelkowa 

Pizza bąbelkowa 

Trudno jest zliczyć warianty, w których występuje pizza. Jest cała masa przepisów autorskich, a pizzerie prześcigają się w kolejnych, aby tylko zaskoczyć swoich klientów. Wyjątkową propozycją jest jednak pizza bąbelkowa. Zaskakuje wyjątkowym wyglądem, ale dodatkowo smakuje wspaniale. Wygląda jak kulki ciasta połączone ze sobą, które po prostu możemy odrywać i…
Czytaj więcej
Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką 

Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką 

Torty przede wszystkim jak wiadomo, powinny być kolorowe. To nie tylko smakołyk, który ma urozmaicić kulinarnie przyjęcie lub urodziny, ale ma również wzbogacić kolorystycznie stół, przy którym zasiadają goście. Z takiego zadania wywiązuje się tort jeżynowy z czerwoną porzeczką.  Składniki:  nakropka:  cukier - 150 g  wanilia - 1 szt.  sok…
Czytaj więcej
Zakręcone frytki z szarpaną wieprzowiną i sosem musztardowo-miodowym 

Zakręcone frytki z szarpaną wieprzowiną i sosem musztardowo-miodowym 

O szarpanej wieprzowinie słyszymy coraz częściej, ponieważ smaki amerykańskie są coraz chętniej witane w naszym kraju. W tym przepisie znajdziemy właśnie tak przygotowane mięso, ale również wspaniałe zakręcone frytki. Poza tym, jak przystało na amerykańskie smaki, nie może zabraknąć sosu o wyraźnym smaku. Tu gwarantuje to połączenie miodu z musztardą. …
Czytaj więcej
Japońskie placki Okonomiyaki 

Japońskie placki Okonomiyaki 

Wbrew pozorom azjatyckie dania nie będą dla miłośników kuchni stanowić problemu. Możemy je samodzielnie przyrządzić w domu. Nietrudne w przygotowaniu są na przykład japońskie placki Okonomiyaki. Wspaniale pachną i smakują.  Składniki:   2 łyżki sosu sojowego jasnego  1 marchewka  ½ główki małej, białej kapusty  4 jajka  100 g mąki pszennej  1 łyżeczka…
Czytaj więcej
Rolada biszkoptowa z galaretką i kremem 

Rolada biszkoptowa z galaretką i kremem 

Rolada to zawsze świetne rozwiązanie, jeżeli chcemy podać jakieś ciasto bogate w smaki. Zaprezentowana w tym przepisie jest bardzo delikatna, ale goście uwielbiający wyraźne smaki także będą zadowoleni.  Składniki:  10 łyżek mąki  10 łyżek cukru  10 jajek  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym  25 g…
Czytaj więcej