Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Dorsz po żydowsku 

Dorsz po żydowsku 

To danie to świetne rozwiązanie dla tych osób, które niekoniecznie lubię smak tradycyjnej smażonej ryby. Dorsz po żydowsku jest wyjątkowo smaczny i ceniony na całym świecie. Pachnąca ryba aż prosi się o to, aby wziąć jeszcze jeden kawałek.  Składniki:  1 kg filetów z dorsza  4 średniej wielkości cebule  1 łyżka…
Czytaj więcej
Dietetyczna pizza z awokado 

Dietetyczna pizza z awokado 

Zwykle, gdy pada hasło pizza, przed oczami mamy okrągłą smakowitą potrawę przyozdobioną na czerwono keczupem lub ewentualnie sosem czosnkowym. Tymczasem pizza może być dietetyczna i przybrać wyraźnie zielony kolor. Taka właśnie jest ta, w której główne składniki to cukinia i awokado.  Składniki:  2 cukinie  awokado  50 g mąki  1 jajko …
Czytaj więcej
Zapiekanka z tuńczykiem 

Zapiekanka z tuńczykiem 

Zapiekanki zawsze smakują nam wyjątkowo. Ciepłe danie rozgrzewa i jest idealne na obiad. Najczęściej w zapiekankach uwzględniamy mięso wieprzowe lub makaron. Tymczasem obłędnie wręcz smakuje zapiekanka z tuńczykiem. To będzie potrawa bardzo zdrowa - przecież ryba ta jest ceniona i zalecana przez wielu dietetyków.  Składniki:  1 szklanka ryżu  1 puszka tuńczyka  1…
Czytaj więcej
Smażone kuleczki z cukinii 

Smażone kuleczki z cukinii 

Cukinia to wspaniałe zdrowe warzywo, które przygotowywane może być na wiele rozmaitych sposobów. Można z niego zrobić także wspaniałe przekąski w kształcie kuleczek z dodatkiem sera i cebuli. Sprawdzą się jako przystawka podawana na przyjęciach lub po prostu dodatek do kanapek.  Składniki:  pół cebuli   2 jajka   55 g…
Czytaj więcej
Wołowina w sezamie po chińsku

Wołowina w sezamie po chińsku

Charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej, a w szczególności chińskiej jest dodawanie do wielu potraw sosu sojowego. Popularny jest także olej sezamowy lub po prostu prażony sezam. To właśnie ten ostatni jest niezbędny, aby przygotować tę niezwykle smaczną potrawę wykonaną na bazie wołowiny. Receptura zapewnia nam wyraziste smaki i danie niezwykle pożywne.…
Czytaj więcej
Nowojorskie bajgle z łososiem 

Nowojorskie bajgle z łososiem 

Kto nie słyszał o słynnych nowojorskich bajglach? Obecnie są popularne także w Polsce i można je spotkać w niemal każdej piekarni. Można je jednak przyrządzić w domu, a wyjątkowy przepis to bajgle, które przygotujemy z łososiem. Wystarczy 10 minut i piekarnik.  Składniki:  2 bajgle  100 g serka kanapkowego śmietankowego  jedna…
Czytaj więcej
Koktajl mandarynkowy 

Koktajl mandarynkowy 

Owoce takie jak mandarynki najczęściej po obraniu ze skórki zjadamy w całości. Ale, czy można przyrządzić z nich koktajl? Jak najbardziej tak. Taki owocowy trunek będzie orzeźwiający, a więc szczególnie sprawdzi się, gdy panują upały. Poza tym jest bardzo łatwy w przygotowywaniu, a jego przyrządzenie zajmie nam dosłownie chwilę. Warto…
Czytaj więcej
Naleśniki w stylu buritos 

Naleśniki w stylu buritos 

Do gotowania można podchodzić bardzo kreatywnie, a nawet należy. To w końcu wówczas możemy liczyć na łączenie wyjątkowych smaków. Bez problemu możemy połączyć naleśniki z tradycyjnym meksykańskim burito.  Składniki:  300 g mielonego mięsa wołowego  400 g pomidorów z puszki  przyprawa do spaghetti bolognese  1 cebula  1 puszka czerwonej fasoli  1…
Czytaj więcej
Kanapki z wegańskim smalcem 

Kanapki z wegańskim smalcem 

Śniadanie może być bardzo pożywne także wtedy, gdy nie będziemy używać składników mięsnych. Ten przepis to świetna propozycja dla tych, którzy nie jadają mięsa lub dla kogoś, kto szuka kulinarnej odmiany. Kanapki z wegańskim smalcem zrobionym z cieciorki to prawdziwy przysmak. Składniki: chleb z ziarnami, kromki  ciecierzyca z puszki  1…
Czytaj więcej
Kalafiorowa zupa krem 

Kalafiorowa zupa krem 

Kuchnia wegetariańska to wyjątkowe bogactwo smaków. Przypisów wciąż przybywa, a łączenie ze sobą różnych składników jest czasami wyjątkowo zadziwiające. Przykładem jest wspaniała i pożywna zupa krem, przygotowana na bazie pieczonego kalafiora a wzbogacona orzechami włoskimi. Składniki: 1 duża główka kalafiora, pokrojona na różyczki  1 cebula, pokrojona w kostkę  2 ząbki…
Czytaj więcej
Krewetki z mango z sosem chili 

Krewetki z mango z sosem chili 

Owoce morza jadamy coraz częściej, a nasz organizm pewnością nam za to podziękuje. Potrawy przygotowywane na bazie takich składników jak krewetki są niezwykle pożywne, ale także bardzo zdrowe. Przykładem mogą być krewetki z mango i sosem chili. To może być przekąska, ale smakować także będą na kolację podane z białym…
Czytaj więcej
Domowy makaron

Domowy makaron

Chociaż najłatwiej jest kupić gotowy makaron w sklepie, to obiady można podnieść o oczko wyżej. Wystarczy samodzielnie przygotować makaron, który następnie poda się w zupie lub jako spaghetti! Wbrew pozorom jest to całkiem proste i nie wymaga dużej wiedzy ani umiejętności kulinarnych. Składniki Jajko (1 sztuka) Woda (125 ml) Mleko…
Czytaj więcej
Smoothie z liczi

Smoothie z liczi

Prawdziwa bomba witaminowa, która przy okazji bezsprzecznie skojarzy się z egzotycznymi wakacjami na rajskiej wyspie. Pyszny i prosty do przygotowania napój zabierze Cię w niezapomnianą podróż! Składniki Owoce liczi (10 sztuk) Ananas (200 g) Miód (1 łyżka) Banan (2 sztuki) Jogurt naturalny (300 ml) Lód (10 kostek) Przygotowanie Na początek…
Czytaj więcej
Budyń kokosowy

Budyń kokosowy

Deser, który doceni każdy smakosz. Prosty w przygotowaniu, z podstawowych składników, a przy tym zniewalający swoim smakiem. Składniki: Mąka/skrobia ziemniaczana lub mąka z tapioki - 1/4 szklanki Cukier - 1/3 szklanki Cukier wanilinowy - 1 łyżka Żółtka - od 3 do 5, ile mamy Mleko kokosowe - 500 ml (lub…
Czytaj więcej
Sałatka z serem feta

Sałatka z serem feta

Prosty przepis na znakomitą sałatkę. Składniki: Duże pomidory - 2 Cebula (najlepiej cukrowa) - 1 Ser sałatkowo-kanapkowy typu feta - około 250 g Oliwki (czarne lub zielone) - mały słoiczek Bazylia - pół pęczka Ocet balsamiczny Oliwa extra vergine Przygotowanie Do salaterki przekładamy pomidory pokrojone w kostkę i cebulę pokrojoną…
Czytaj więcej
Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Tradycyjna polska surówka, którą przygotować każdy powinien chociaż raz. A więc nie ma na co czekać. Składniki: Kiszona kapusta - 300 g Marchewka - 1/2 Jabłko - 1/2 Cebula - 1/2 Zmielony pieprz - 1/3 łyżeczki Olej roślinny - 3 łyżki Posiekana natka pietruszki - 1 łyżka Przygotowanie Odciskamy kapustę…
Czytaj więcej
Omlet cesarski wzbogacony o twaróg

Omlet cesarski wzbogacony o twaróg

Dobre śniadanie dla każdego? Z tym przepisem wszyscy będą zachwyceni i najedzeni. Składniki: Twaróg - 200 g Jajka - 2 Sól - mała szczypta Cukier - 1 łyżka Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka Mąka - 1/2 szklanki Mleko - 1/2 szklanki Masło - 2 łyżki Cukier puder Opcjonalnie: Namoczone rodzynki…
Czytaj więcej
Bananowe placki jogurtowe

Bananowe placki jogurtowe

Pomysłowe śniadanie - proste w przygotowaniu i smaczne. Składniki: Jogurt naturalny - 250 g Jajka - 2 Cukier wanilinowy (lub zwykły) - 1 łyżka Mąka pszenna - 170 g Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki Banany - 2 Przygotowanie Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym i jajkami. W osobnej misce…
Czytaj więcej
Bezmięsne udka serowe

Bezmięsne udka serowe

Chcesz zrobić pyszne wegetariańskie danie, ale nie masz pomysłu? Rozpływające się w ustach bezmięsne udka serowe zachwycą każdego smakosza! Dokładek będą domagać się nie tylko wegetarianie, ale również zwolennicy mięsa. Składniki na serowe udka Pieczarka (250 g) Mąka pszenna (280 g) Ser carski (100 g) Por (1 sztuka) Olej (2…
Czytaj więcej
Kluski francuskie w sosie szpinakowym

Kluski francuskie w sosie szpinakowym

Prosty przepis na wyborny obiad dla całej rodziny. Wystarczy pół godziny, żeby zachwycić wszystkich aromatycznym daniem pełnym witamin, a przy tym charakteryzującym się zniewalającym smakiem. Składniki na kluski francuskie Masło (40 g) Jajko (2 sztuki) Mąka pszenna (4 łyżki) Sól (szczypta) Składniki na sos szpinakowy Ser pleśniowy (50 g) Szczypior…
Czytaj więcej
Jajecznica z chorizo

Jajecznica z chorizo

Delikatnie pikantna, a przy tym lekka i puszysta. Jajecznica z chorizo sprawi, że każdy poranek będzie znakomitym początkiem wspaniałego dnia. W zaledwie 10 minut przygotujesz idealne śniadanie. Składniki Jajko (4 sztuki) Cebula dymka (2 łyżki) Śmietana kwaśna (2 łyżki) Chorizo (50 g) Sól (szczypta) Pieprz (szczypta) Przygotowanie Zaczynamy od prostego…
Czytaj więcej
Pieczona dynia z serem kozim 

Pieczona dynia z serem kozim 

Nie każdy obiad musi wyglądać tak samo. Jeżeli znudziły cię się ziemniaki i schabowy, oryginalną propozycją nawet dla znawców kuchni będzie pieczona dynia z serem kozim. Taka potrawa może również wystąpić w roli lekkiej kolacji lub bardzo fajnej przystawki.  Składniki:  1/4 małej dyni np. hokkaido, muscat, piżmowej  100 g sera…
Czytaj więcej
Sałatka z kuskusem i warzywami 

Sałatka z kuskusem i warzywami 

Ten przepis to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które mają niedużo czasu w ciągu dnia i chcą sobie przygotować jakąś szybką potrawę na lunch. Kuskus jest bardzo pożywny, a warzywa zapewnią odpowiednią ilość witamin.  Składniki:  1/2 szklanki kuskusu  1 awokado, obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę  1 czerwona papryka, pokrojona…
Czytaj więcej
Placki z płatków owsianych i bananów 

Placki z płatków owsianych i bananów 

Dobrze rozpoczęty dzień to śniadanie pożywne i bardzo smaczne - kto nie słyszał tej maksymy? Nie zawsze jednak mamy tyle czasu, aby przyrządzić coś interesującego, a tymczasem jest bardzo oryginalny przepis na placki, w których wykorzystamy wszystko to, co z reguły mamy w kuchni. Placki z bananów i płatków owsianych…
Czytaj więcej
Japoński omlet tamagoyaki 

Japoński omlet tamagoyaki 

Czy wśród przepisów azjatyckich także można znaleźć omlety? Jak najbardziej tak, a przykładem jest właśnie danie japońskie. Dzięki omletowi tamagoyaki możecie uzmysłowić sobie, czym jest prawdziwa harmonia smaku. Nieduża ilość składników wykorzystywana w tej recepturze pozwoli potrawę przygotować stosunkowo szybko. Ten omlet to ciekawa propozycja śniadaniowa lub po prostu smaczna…
Czytaj więcej
Skrzydełka z grilla 

Skrzydełka z grilla 

Podczas imprezy w ogrodzie nie może zabraknąć mięsnych smakołyków. Dla każdego prawdziwego mięsożercy udane spotkanie przy grillu nie może się obyć bez grillowanych skrzydełek. Ten przepis to gwarancja na niezwykle smaczną przekąskę. Grillowane skrzydełka sprawdzą się z ryżem lub ziemniakami, lub po prostu z sosem.  Składniki:  1 kg skrzydełek z…
Czytaj więcej
Piccata 

Piccata 

Piccata to danie inspirowane kuchnią włoską. To bardzo dobra propozycja, jeżeli zapraszasz na obiad miłośników mięsa. Przepis nie wymaga od nas wkładania zbyt dużego wysiłku w jego przygotowanie. Wystarczy przecież tylko kilka składników i niecałe pół godziny w kuchni.  Składniki:  4 eskalopki cielęce  250 g przecieru pomidorowego  100 g wędzonego boczku…
Czytaj więcej
Nalewka imbirowa 

Nalewka imbirowa 

Jeżeli przygotujecie nalewkę na bazie imbiru, to na pewno będziecie zadowoleni, jeżeli uwielbiacie mocniejszy i bardziej wyrazisty smak. To doskonała propozycja, jeżeli chcecie się rozgrzać. Trunek będzie, bowiem rozgrzewać podwójnie nie tylko z uwagi na alkohol, ale właśnie także przez imbir. Nalewka ma jednak nie tylko smakowe wartości, ale również…
Czytaj więcej