Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Klopsiki z boczniaków 

Klopsiki z boczniaków 

Kiedyś grzyby pomijane przez wiele osób, jako uznawane za bezwartościowe. Teraz wracają do łask i to w wielkim stylu. Dietetycy zwracają uwagę na zawarte w nich witaminy, a także przeciwutleniacze. Szczególnie dużo tych ostatnich mają boczniaki, z których jak się okazuje, można zrobić niezwykle efektowne i smaczne klopsiki.  Składniki:  400…
Czytaj więcej
Szparagi w panierce 

Szparagi w panierce 

Szparagi to warzywa, po które coraz chętniej sięgamy. Niezwykle często są składnikiem dań wyjątkowo wykwintnych podawanych w ekskluzywnych restauracjach, choć nie tylko. Tymczasem zdrowe warzywa można przygotować w trochę inny sposób, dzięki czemu będą chrupiące.  Składniki:  200 g zielonych szparagów  pół szklanki panierki panko  pół szklanki mąki pszennej   pół…
Czytaj więcej
Pasta z bakłażanem i orzechami 

Pasta z bakłażanem i orzechami 

Pasta z bakłażanem i z dodatkiem orzechów to będzie danie sycące, pomimo tego, że ma charakter zwykłej przystawki. Będzie także wspaniale się prezentować na stole, a więc warto pomyśleć o wykorzystaniu tego przepisu, jeżeli ktoś przygotowuje wiosenną lub letnią imprezę w ogrodzie.  Składniki:  bakłażan - 2 szt.  orzech włoski -…
Czytaj więcej
Chow Mein z kurczakiem w paście miodowo-czosnkowej 

Chow Mein z kurczakiem w paście miodowo-czosnkowej 

Smaki orientalne potrafią być tak wyjątkowe, że dania przypaść mogą do gustu nawet największym ortodoksom kulinarnym. Kuchnia chińska szczególnie ma sporo do zaoferowania, a przykładem jest właśnie ten przepis. Nie zabraknie tu sosu sojowego i pasty czosnkowej, a z dodatkiem miodu taka mieszanka gwarantuje danie wyjątkowe.  Składniki: 1 saszetka Pasty miodowo-czosnkowej …
Czytaj więcej
Kremowa margarita z awokado 

Kremowa margarita z awokado 

To drink ceniony jest przez wielu znawców i szczególnie dobrze będzie się sprawdzać podczas letnich imprez. Jest orzeźwiający, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Szczególnie ciekawie wypada tu konsystencja, która jest kremowa i będzie przyjemnie chłodzić w upalne dni.  Składniki:  1 łyżka soli morskiej do dekoracji kieliszków  1 szklanka tequili …
Czytaj więcej
Piernik z kajmakiem 

Piernik z kajmakiem 

Piernik uchodzi za ciasto uniwersalne. Takie rzeczywiście jest. Może się pojawić na stole świątecznym, ale będzie także smakować w dzień powszedni i stanowić na przykład świetne towarzystwo dla popołudniowej kawy. A piernik z kajmakiem  to szczególnie dobra propozycja dla tych, którzy nie dysponują zbyt dużą ilością czasu.  Składniki: 300 g…
Czytaj więcej
Piętnastominutowe pizzerki 

Piętnastominutowe pizzerki 

Czy można przygotować pizzę bez wyrabiania ciasta i długiego pieczenia? Oczywiście. Aby zrobić błyskawiczne pizzerki, wystarczy nam 15 minut. Będą smakować tak jak tradycyjna pizza, a przepis idealnie się sprawdzi, jeżeli nagle wpadli niespodziewani goście, a nie masz gotowych żadnych przekąsek.  Składniki:  80 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej  2 jajka …
Czytaj więcej
Łosoś marynowany w herbacie 

Łosoś marynowany w herbacie 

Jedną z popularniejszych ryb podawanych na obiad jest z pewnością łosoś. To zdrowa ryba, którą można smażyć lub upiec. Zawsze smakuje wspaniale. Można jednak ją przygotować trochę inaczej. Ciekawą propozycją jest łosoś z grilla marynowany w czarnej herbacie.  Składniki:  4 kawałki łososia  2 torebki czarnej herbaty  kawałek korzenia imbiru  1…
Czytaj więcej
Nalewka orzechowa 

Nalewka orzechowa 

Jeśli masz własną działkę, to możliwe, że rośnie tam orzech, na który w ogóle nie zwracasz uwagi. Są też osoby, które codziennie dodają orzechy do różnych dań takich jak owsianka, ale nie każdy wie, że można je wykorzystać także wtedy, gdy chcemy posmakować jakiegoś mocniejszego trunku. Na bazie orzechów włoskich…
Czytaj więcej
Oczyszczający sok z selerem naciowym 

Oczyszczający sok z selerem naciowym 

Regularne picie soków warzywnych szczególnie tych przygotowanych na bazie zielonych warzyw, zapewnia nam dostarczenie do organizmu niezwykle ważnych antyoksydantów. Są one odpowiedzialne za budowanie odporności, a jeżeli dodamy dodatkowo imbir, to taki napój zagwarantuje nam naturalny detoks.  Składniki:  3 - 4 łodygi selera naciowego  1 łyżeczka świeżo startego imbiru  1…
Czytaj więcej
Sorbet kokosowy

Sorbet kokosowy

Pyszny sorbet o smaku kokosowym. Idealny wybór na wiosenną porę. Składniki 200 g cukru 125 ml wody 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego sok z 2 limonek opcjonalnie - owoce w syropie do podania lub kilka świeżych malin czy jagód Przygotowanie W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem. Mieszamy do momentu…
Czytaj więcej
Sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa

Prosty przepis na sycącą sałatkę. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Składniki 100 g ryżu (np. pełnoziarnistego) przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka 3 plastry ananasa z puszki lub/i słoiczek marynowanego selera (z ananasem) 150 g szynki (np. wędzonego indyka) 1 mała puszka kukurydzy 150 g sera żółtego…
Czytaj więcej
Makaron ze szparagami i wołowiną

Makaron ze szparagami i wołowiną

Prosty przepis na pyszny obiad. Witaminy i rewelacyjny smak, w którym szybko się zakochasz. Składniki 250 g makaronu (np. rigatoni, penne) 1 pęczek zielonych szparagów 1 łyżka oliwy 1/2 młodej cebuli 2 ząbki czosnku 300 g mielonej wołowiny 1 łyżka masła 200 g śmietanki 30% 3 łyżki tartego parmezanu 1…
Czytaj więcej
Kanapka z szarpaną wołowiną

Kanapka z szarpaną wołowiną

Klasyk prosto z USA, w którym zakochają się również fani Śródziemia. Składniki Na burgery: 4 bułki do burgerów 500 g szarpanej wieprzowiny sos BBQ świeży lub kiszony ogórek surówka colesław Sos do burgerów: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu lub 1 łyżeczka srirachy Przygotowanie Sos BBQ mieszamy z wołowiną,…
Czytaj więcej
Kanapka klubowa

Kanapka klubowa

Prosty przepis na jedną z najpopularniejszych kanapek na świecie. Składniki Kanapka: domowy chleb z grubą i chrupiącą skórką pieczony filet z indyka liście sałaty pomidor Sos: majonez sos z pieczonego indyka Przygotowanie Kromki chleba podpiekamy w tosterze lub na patelni. Układamy na nich pokrojoną pierś kurczaka, pomidora i sałatę. Doprawiamy…
Czytaj więcej
Zapiekanka prosto z patelni 

Zapiekanka prosto z patelni 

Czy 20 minut wystarczy, aby przygotować smaczne danie, które może stać się pożywnym obiadem? Jak najbardziej tak, a przykładem jest zapiekanka, ale z patelni. Nie trzeba więc jej piec, a smakować będzie tak samo jak ta z piekarnika  Składniki:  1 puszka krojonych pomidorów  400 g mięsa drobiowego  150 g makaronu …
Czytaj więcej
Sałatka śródziemnomorska z owocami 

Sałatka śródziemnomorska z owocami 

Poniższa propozycja to prawdziwy śródziemnomorski przysmak z krwi i kości. Sekretem są owoce, które bardzo podkręcają smak, ale nie zabraknie tu także sporej porcji białka. Dlatego też sałatka będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również pożywna.  Składniki:  30 dag brzoskwiń (mogą być świeże lub z puszki)  20 dag fig, arbuza…
Czytaj więcej
Słodko-słona feta – przekąska 

Słodko-słona feta – przekąska 

Co jakiś czas każdy z nas ma ochotę na nie tyle obfity posiłek, co na przegryzienie czegoś o bardzo wyrazistym smaku. Taki właśnie jest ser feta. To może być świetna przekąska podawana także podczas przyjęć lub imprezy w ogrodzie. Słodko-słona feta jest także bardzo pożywnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. …
Czytaj więcej
Greckie racuchy z serem feta 

Greckie racuchy z serem feta 

Czy racuchy, które wszyscy uwielbiamy, zawsze muszą być przygotowywane w ten sam sposób? Bynajmniej! Dowodem na to są greckie racuchy z serem feta. To świetne danie, a do tego tak smaczne, że wiele osób nie będzie w stanie się powstrzymać i będzie jeść te wspaniałe placki prosto z patelni!  Składniki: …
Czytaj więcej
Jajecznica ze szpinakiem 

Jajecznica ze szpinakiem 

Kochacie szpinak, ale równie gorącym uczuciem darzycie smażone jajka? Jeżeli nie jedliście jeszcze jajecznicy ze szpinakiem, od tej pory będziecie ją przyrządzać regularnie. Danie przygotowuje się bardzo szybko i będzie to śniadanie zdrowe i smaczne.  Składniki:  garść świeżego szpinaku  2 jajka  1 łyżka oliwy z oliwek  pieprz  sól  gałka muszkatołowa …
Czytaj więcej
Tostadas z wołowiną 

Tostadas z wołowiną 

Przygotowywanie przekąsek to doskonała okazja, aby pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Bywa, że to właśnie przekąski takie jak Tostadas z wołowiną kradną uwagę gości i odwrócą ją od dania głównego. To przepis niezbyt skomplikowany, a dzięki wielości składników, wrażenia smakowe będą gwarantowane. Składniki:  mięso mielone wołowe - 400 g  pomidory…
Czytaj więcej
Kulki ryżowe a’la arancini 

Kulki ryżowe a’la arancini 

Kuchnia indyjska jest ceniona przez wiele osób, które unikają mięsa. Mnóstwo jest w niej witamin, ale to nie jedyna zaleta. To także bogactwo najróżniejszych smaków, a przykładem są właśnie te kulki ryżowe. To klasyczne danie indyjskie. Przygotujemy je błyskawicznie i rzeczywiście można się nim najeść.  Składniki:  1 opakowanie mieszanki -…
Czytaj więcej
Ziemniaki Fondant 

Ziemniaki Fondant 

Ten przepis to gwarancja niesamowitych przeżyć smakowych. Zadowalać będzie nas już sama konsystencja dania. Ziemniaki przygotowane w ten sposób będą chrupiące na zewnątrz, ale gdy trafią do ust, będą się w nich po prostu rozpływać. Potrawa nie będzie nam sprawiać zbyt dużo problemu, a czas jej przygotowania to niecała godzina. …
Czytaj więcej
Koktajl ze szpinakiem i bananem 

Koktajl ze szpinakiem i bananem 

Zdrowy koktajl nie tylko będzie gasić pragnienie w upalne dni, ale również bardzo pozytywnie oddziała na nasz organizm. Trunek z dodatkiem szpinaku to gwarancja dostarczenia sobie dużej ilości przeciwutleniaczy. Banan z kolei gwarantuje sytość i nada napojowi lekko słodki smak.  Składniki:  2 garście liści szpinaku, świeżego  3 kiwi  60 ml…
Czytaj więcej
Ciasto Truskawkowy Puch 

Ciasto Truskawkowy Puch 

Jeżeli mamy ochotę na ciasto, to z pewnością chcemy także, aby wspaniale wyglądało. Przykładem takiego smakołyku jest Truskawkowy Puch. To będzie wspaniały lekki deser, w którym główną rolę odgrywają truskawki. Ciasto świetnie się sprawdzi podczas wiosennych i letnich spotkań w ogrodzie.  Składniki:  Masa truskawkowa: 400 G Jogurtu Greckiego  300 Ml…
Czytaj więcej
Kurczak z ananasem

Kurczak z ananasem

Orientalny przepis kulinarny na wybornego kurczaka z ananasem i papryką. Danie popularne w Chinach, które teraz z łatwością możesz przygotować w swoim domu. Składniki Pierś z kurczaka (400 gramów) Przyprawa chińska (1 opakowanie) Ananas z puszki (1 opakowanie) Papryka czerwona (1 sztuka) Olej (3 łyżki) Woda (300 mililitrów) Przygotowanie Zaczynamy…
Czytaj więcej
Schab w stylu meksykańskim

Schab w stylu meksykańskim

Znakomite, soczyste mięso, które rozpływa się w ustach. Towarzyszy mu szczypta pikanterii, a z dodatkiem ryżu i sałatą, ten obiad robi naprawdę ogromne wrażenie. Składniki Schab (150 gramów) Chili con carne przyprawa (1 opakowanie) Żółta papryka (100 gramów) Cukinia (50 gramów) Kukurydza z puszki (1 łyżka) Ząbek czosnku (1 sztuka)…
Czytaj więcej