Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Sos do mięsa

Sos do mięsa

Wyjątkowo aromatyczny sos, który doskonale będzie pasować do każdego mięsnego posiłku. W tym również do dań z grilla. Składniki Musztarda (20 dekagramów) Sos do pieczeni przyprawa (1 sztuka) Kapary (5 dekagramów) Pomarańcza (1 sztuka) Przygotowanie Sos do pieczeni przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie musztardę dokładnie mieszamy z wypłukanymi…
Czytaj więcej
Łosoś smażony w ziołach

Łosoś smażony w ziołach

Łosoś smażony w ziołach jest jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie ryby. Jednocześnie zachwyca bogactwem smaków, jest zdrowy i nigdy się nie nudzi. Doskonale sprawdzi się jako stosunkowo lekki obiad w każdym dniu tygodnia. Do zrobienia pysznego dania potrzeba zaledwie kilku prostych i tanich składników. Nie wymaga również od nas…
Czytaj więcej
Udka kurczaka

Udka kurczaka

Udka kurczaka są jednym z popularniejszych dań obiadowych w Polsce. Przygotowane razem z pieczonymi ziemniakami, a podane ze znakomicie przyrządzoną mizerią, zachwycą każdego smakosza. Obiad jest sycący i prosty w przygotowaniu. Można je serwować na większych spotkaniach rodzinnych, ale także jako domowy posiłek bez okazji. Składniki:- Udka kurczaka (3 sztuki)-…
Czytaj więcej
Truskawkowa galaretka

Truskawkowa galaretka

Niezwykle prosta w przygotowaniu truskawkowa galaretka zachwyca wyglądem i smakiem. Deser można przygotować w kilka chwil, a przy tym stanowi smaczny deser, którym z radością będą częstować się wszyscy domownicy czy goście. Truskawkowa galaretka najlepiej prezentuje się, kiedy jest podana w eleganckich, szerokich kielichach. Składniki:- Truskawki (400 g)- Śmietana 30%…
Czytaj więcej
Mizeria

Mizeria

Mizeria prosta, smaczna i doskonale pasuje jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Znakomita surówka, jeśli zostanie dobrze przygotowana, zachwyci każdego smakosza. Jej ogromną zaletą jest również to, że mizeria wymaga niewielu składników, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Składniki:- Świeże ogórki (450 g)- Śmietana 18% (3 łyżki)- Posiekany koperek…
Czytaj więcej
Pierogi ze szpinakiem 

Pierogi ze szpinakiem 

Pierogi to co prawda tradycyjna potrawa typowo polska, ale jak się okazuje, występują one pod najróżniejszymi postaciami w zasadzie pod każdą szerokością geograficzną. Ciekawą alternatywą dla pierogów ruskich lub z kapustą i grzybami mogą być pierogi ze szpinakiem i serem feta.  Składniki:  300 g mąki pszennej  bulion warzywny  1 jajko …
Czytaj więcej
Sadzone jajka na kaszy gryczanej 

Sadzone jajka na kaszy gryczanej 

To, że danie jest proste w przygotowaniu, nie znaczy, że potrawa nie będzie zadowalająca smakowo. Wzorcowym przykładem może być jajko osadzone na kaszy gryczanej. Taki posiłek zapewni nam odpowiednią ilość białka, witamin i węglowodanów, a także zdrowych tłuszczy.  Składniki:  2 jajka  100 g kaszy gryczanej  2 łyżki masła  1 średnia…
Czytaj więcej
Tacos krewetkami 

Tacos krewetkami 

Osoby, które uwielbiają kosztować potrawy charakterystyczne dla kuchni z różnych regionów świata, nigdy obojętnie nie przechodzą obok dań meksykańskich. Dania z tego kraju są uwielbiane pod każdą szerokością geograficzną. Dlatego ciekawą propozycją może być tacos z krewetkami. Danie przygotowuje się łatwo, a smakuje wybornie każdemu.  Składniki:  200 g krewetek  4…
Czytaj więcej
Frittata z mozarellą 

Frittata z mozarellą 

Są takie dania, które uwielbiamy i przygotowujemy błyskawicznie. Należy do nich frittata z mozarellą, której przygotowanie zabierze nam niewiele więcej czasu, aniżeli usmażenie jajecznicy. Nie potrzebujemy też dużej ilości składników.  Składniki:  2 łyżki sera tartego mozarella  4 jajka  1 papryka czerwona  2 garści szpinaku  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy…
Czytaj więcej
Zupa krem z kukurydzy 

Zupa krem z kukurydzy 

Krem z kukurydzy to idealna zupa, która będzie pożywna, rozgrzewająca, a jednocześnie tchnie wręcz optymizmem dzięki wspaniałej żółtawej barwie. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy jedna godzina i już można napełniać talerze.  Składniki:  500 gram kukurydzy konserwowej  500 mililitrów śmietanki 30%  0,5 litra mleka…
Czytaj więcej
Drożdżowe dyniowe racuchy 

Drożdżowe dyniowe racuchy 

Racuchy kochają wszyscy zarówno najmłodsi jak i dorośli. Interesującą propozycją mogą być drożdżowe dyniowe racuchy, które odznaczają się wyjątkowo piękną pomarańczową barwą. Każdemu poprawią humor w chłodne jesienne i zimowe wieczory, ale będą także smaczne wiosną z kubkiem ciepłej herbaty. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną albo…
Czytaj więcej
Roladki z cukinii i łososia 

Roladki z cukinii i łososia 

Są takie przystawki, które na długo pozostają w pamięci. Zaliczyć do nich z pewnością należy te przygotowane na bazie łososia i cukinii. Będą nie tylko smaczne, ale również niezwykle pożywne i zdrowe. Poza tym po prostu obłędnie będą się prezentować na talerzu. Świeżość kolorystyczna będzie gwarantowana. Dlatego to idealna propozycja…
Czytaj więcej
Gulasz z makaronem i mozarellą 

Gulasz z makaronem i mozarellą 

Danie powinno być pożywne, ale także smaczne. Za makaronami przepadają wszyscy. Ciekawą propozycją na obiad lub na kolację może być gulasz na przykład z makaronem penne i do tego z mozarellą. Ta ostatnia nada daniu nie tylko wspaniałego wyglądu, ale zagwarantuje także serowy, aczkolwiek delikatny smak.  Składniki:  200 g mięsa…
Czytaj więcej
Wątróbka wieprzowa do obiadu 

Wątróbka wieprzowa do obiadu 

Walory smakowe i zdrowotne wątróbki są już chyba legendarne. W Polsce ogromną popularnością cieszą się wątróbki drobiowe, a całkiem niesłusznie pomijane są wieprzowe. A to przecież idealna propozycja, jeżeli zamiast schabowego chcemy zaproponować inny rodzaj mięsa na tradycyjnie przygotowany obiad. Wątróbka wieprzowa smażonej z ziołami i cebulą to idealny dodatek…
Czytaj więcej
Ciasto orzechowiec 

Ciasto orzechowiec 

Orzechowiec to ciasto należące do tych smaczniejszych, a jednocześnie bardzo wartościowych z uwagi na składniki. Rozpływa się po prostu w ustach, a dzięki orzechom włoskim, które uważane są za jedne z najzdrowszych, zapewnia potężny zastrzyk magnezowy. W połączeniu z węglowodanami i cukrami można liczyć na prawdziwy “odjazd” endorfinowy.  Składniki na…
Czytaj więcej
Tradycyjne panini z szynką

Tradycyjne panini z szynką

Smaki kuchni włoskiej nie mają sobie równych. Przynajmniej zdaniem wielu smakoszy. Niezależnie od tych opinii, panini cieszy się ogromną popularnością. I nie bez powodu! Składniki Chleb typu panini (4 sztuki) Kostka bulionu warzywnego (1 sztuka) Szynka (4 plastry) Ser żółty (8 plastrów) Pomidory (2 sztuki) Suszone pomidory (100 gramów) Bazylia…
Czytaj więcej
Musli z jabłkiem i dynią

Musli z jabłkiem i dynią

Wyborne musli na słodko na rozpogodzenie ponurego poranka. Po spróbowaniu tego śniadania uśmiech od razu zagości na Twojej twarzy. Składniki Musli (3 łyżki) Dynia hokkaido (200 g) Jabłko czerwone (1 szt.) Kardamon, mielony (1 szczypta) Cynamon (1 szczypta) Ser twaróg półtłusty (125 g) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC. W…
Czytaj więcej
Owsianka kokosowa

Owsianka kokosowa

Zbierz siły na początek nowego dnia dzięki tej wyjątkowej owsiance. Szybko, smacznie i przyjemnie. Składniki płatki owsiane (50 g) mleczko kokosowe (100 g) cukier (1 łyżka) czekolada gorzka (15 g) wiórki kokosowe (1 łyżeczka) Przygotowanie Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy do garnka płatki owsiane i cukier, a całość…
Czytaj więcej
Proste lody czekoladowe w likierze

Proste lody czekoladowe w likierze

Prosty przepis na udoskonalenie gotowych lodów czekoladowych. Wystarczy dodać kilka składników, żeby stały się prawdziwie zniewalające. Składniki Lody czekoladowe w pudełku (300 g) Wiśnie w likierze (2 łyżki) Śmietana kremówka (250 ml) Cukier puder (2 łyżki) Przygotowanie Zaczynamy od ubicia mikserem schłodzonej kremówki. Następnie dodajemy do niej cukier puder i…
Czytaj więcej
Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Prosty, a zarazem pewny przepis, który chętnie jest wybierany jako szybki i sycący obiad. Przygotuj wyjątkową rybę, która zachwyci każde podniebienie. Składniki Filet z białej ryby (40 dag) Przyprawa do kurczaka słodko-kwaśnego (1 opakowanie) Posiekana natka pietruszki (1 łyżka) Białka (2 sztuki) Mąka ziemniaczana (1.5 łyżki) Świeży imbir (5 dag)…
Czytaj więcej
Twarożek wiosenny

Twarożek wiosenny

Lekki idealny przepis na nieco wiosennego lenistwa. Smaczny i puszysty, doskonale wpasowujący się w klimat pory roku. Składniki Ser twaróg półtłusty (250 g) Śmietana 18% (100 g) Rzodkiewka (7 szt.) Szczypiorek (2 łyżki) Świeży koperek (2 łyżki) Sól (1 szczypta) Pieprz czarny (1 szczypta) Przygotowanie Koperek, szczypiorek i rzodkiewki umieszczamy…
Czytaj więcej
Brokuły z sosem serowym

Brokuły z sosem serowym

Proste, szybkie, łatwe. Taki właśnie jest przepis kulinarny na brokuły z sosem serowym. Wystarczy kilka podstawowych składników, żeby zrobić naprawdę pyszną przekąskę (lub lekki obiad na upalny dzień). Składniki Brokuły Przyprawa - sosie śmietankowym (1 opakowanie) Śmietanka (100 ml) Ser feta (150 g) Czarne oliwki (50 g) Koperek (2 łyżki)…
Czytaj więcej
Owsianka białkowa

Owsianka białkowa

Białkowa owsianka doda Ci energii na długie godziny pracy lub zabawy. Rozpocznij dzień z tym wyjątkowym przepisem, a nie pożałujesz. Składniki Czarna fasola konserwowa (4 łyżki) Napój owsiany (240 ml) Płatki owsiane (5 łyżek) Orzech nerkowca (35 g) Kakao (1 łyżeczka) Syrop klonowy (1 łyżeczka) Przygotowanie Odsączoną fasolę blendujemy do…
Czytaj więcej
Sos z sera pleśniowego 

Sos z sera pleśniowego 

Nawet najsmaczniejszej rybie lub kawałkowi mięsa, czy też ulubionym warzywom czegoś może brakować. Wystarczy jednak dodać trochę sosu przygotowanego na bazie sera pleśniowego, aby doznać niezapomnianych przeżyć kulinarnych. Sos taki idealnie pasować będzie także do makaronu.  Składniki:  200 g dojrzałego sera z niebieską pleśnią (powinien to być ser typu gorgonzola,…
Czytaj więcej
Sos teriyaki 

Sos teriyaki 

Czy można jeść kurczaka albo rybę bez sosu? Wiele osób odpowie, że jak najbardziej, ale nie wyobrażają sobie tego na przykład Japończycy. Jeżeli takie dania lądują na ich talerzach, to niezbędnym dodatkiem jest sos teriyaki. Szybko można zresztą to zrozumieć, gdy go spróbujemy. Słodko-ostry sos przygotowany na bazie miodu nadaje…
Czytaj więcej
Nalewka na bazie czosnku niedźwiedziego 

Nalewka na bazie czosnku niedźwiedziego 

Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw, a szczególnie prozdrowotne właściwości ma czosnek niedźwiedzi. Reguluje ciśnienie, działa przeciwzapalnie, a także wspomaga pracę układu pokarmowego. Swoje pozytywne cechy może zachować na długo, szczególnie wtedy, jeżeli na jego bazie przygotowana będzie nalewka. Nie wymaga to fachowej wiedzy, a potem można się delektować wspaniałym…
Czytaj więcej
Nalewka w czerwonych porzeczek 

Nalewka w czerwonych porzeczek 

Kto powiedział, że nalewki cenione za rozgrzewające działanie będą się sprawdzały tylko jesienią i zimą? Każdy od czasu do czasu niezależnie od pory roku może spróbować wspaniałej nalewki z czerwonych porzeczek. A jej dodatkową zaletą jest to, że będzie dobrze komponować się z drobiem lub czerwonym mięsem.  Składniki:  1 kg…
Czytaj więcej
Ogórki faszerowane twarożkiem 

Ogórki faszerowane twarożkiem 

Przepisy na smukłą sylwetkę zyskują na popularności. Nie inaczej jest z ogórkami i twarożkiem. To danie lekkie, które perfekcyjnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Warzywa dostarczą nam niezbędnych witamin, a twarożek zapewni odpowiednią ilość białka. Potrawa sprawdzi się w przypadku osób aktywnych lub odchudzających się.  Składniki:  kostka…
Czytaj więcej