Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Blog

Gorąca czekolada z czerwonym winem

Gorąca czekolada z czerwonym winem

Rozgrzewający napój, który doskonale sprawdzi się nie tylko jesienią czy zimą. Po ten przepis z pewnością sięgniesz znacznie częściej! Składniki 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5% (niebieski kartonik) 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki likieru amaretto lub syropu klonowego (ilość do smaku) Przygotowanie Do…
Czytaj więcej
Sałatka jajeczna z chrzanem i kukurydzą

Sałatka jajeczna z chrzanem i kukurydzą

Prosty pomysł na znakomitą sałatkę jajeczną. Składniki 4 jajka 1 słoiczek selera (tarty, marynowany) 1 mała puszka kukurydzy 1 jabłko 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika sól i pieprz Przygotowanie Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski, gdzie dodajemy również posiekanego…
Czytaj więcej
Kurczak w kremowym sosie

Kurczak w kremowym sosie

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj rozpływającego się w ustach kurczaka w sosie pomidorowo-koperkowym. Składniki 2 pojedyncze filety kurczaka 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) 150 ml wody 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 125…
Czytaj więcej
Tosty z jajecznicą i boczkiem

Tosty z jajecznicą i boczkiem

Przepis na sycące śniadanie. Proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Składniki 2 plasterki boczku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 jajka 1/2 awokado pieczywo na grzanki Przygotowanie Na suchą patelnię przekładamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Delikatnie skrapiamy oliwą i smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony. W…
Czytaj więcej
Jajecznica z suszonymi pomidorami

Jajecznica z suszonymi pomidorami

Bogactwo smaków na Twoim talerzu. Pyszne śniadanie, które przygotujesz bez wysiłku, a przy tym zapewnisz sobie energię na długie godziny. Składniki 4 jajka 2 łyżki masła do jajecznicy + do posmarowania chleba sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 kromki chleba opieczonego w tosterze lub grillowanego 2 suszone pomidory, pokrojone…
Czytaj więcej
Pasta z bobu 

Pasta z bobu 

Pasty to bardzo praktyczne rozwiązanie, jeżeli chcemy mieć zawsze coś pod ręką, co można dodać do krakersów lub do kanapek. Ciekawą propozycją jest pasta z bobu. To jedno z flagowych dań wegańskich, po które jednak coraz częściej sięgają również osoby niestroniące od mięsa.  Składniki:  1 kg świeżego bobu  2 cytryny …
Czytaj więcej
Makrelowy mus 

Makrelowy mus 

Każdy, kto interesuje się dietą, doskonale wie, że ryby powinniśmy jeść jak najczęściej, ponieważ są znacznie zdrowsze od mięsa wołowego, wieprzowego, czy też drobiowego. Szczególnie często powinniśmy sięgać po makrelę. Z wędzonej natomiast można przygotować wspaniały mus. Taka pasta to idealny dodatek do kanapek.  Składniki:  2 sztuki wędzonej makreli  cebula…
Czytaj więcej
Sałatka z selerem naciowym 

Sałatka z selerem naciowym 

Uwielbiany przez osoby trzymające dietę seler naciowy najczęściej kojarzy nam się z przygotowywaniem soku warzywnego. Na szczęście można sobie urozmaicić konsumpcję tego niezwykle zdrowego warzywa, które może stać się jednym z głównych składników sałatki. Dzięki towarzystwu cebuli i pietruszki będzie bardzo orzeźwiająca.  Składniki:  seler naciowy – około 4 łodygi  pół…
Czytaj więcej
Seekh kebab

Seekh kebab

Wypróbuj nietypowy przepis na kebaba. Zachwyć wszystkich gości i zaserwuj danie, którego długo nie zapomną. Zapewnisz sobie przy tym nieco wygody, bo przepis jest naprawdę prosty. Składniki Baranina (500 gramów) Przyprawa do kebaba Cebule (2 sztuki) Zielona papryka (1 sztuka) Garam masala (1 łyżeczka) Sok z cytryny (1 łyżka) Bułka…
Czytaj więcej
Naleśniki z krewetkami

Naleśniki z krewetkami

Spróbuj zaskakującego aromatu, który zachwyci Ciebie i domowników lub uczestników imprezy. Naleśniki z krewetkami to przepis, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Składniki Cebula (1 sztuka) Woda (250 mililitrów) Sól (null) Cukier (1.5 łyżeczki) Mleko kokosowe (250 mililitrów) Mąka (250 gramów) Olej arachidowy (2 łyżki) Kurkuma (0.5 łyżeczki) Mięta (5…
Czytaj więcej
Kotlety mielone

Kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone przygotujesz w dosłownie chwilę. Wystarczy kilka prostych przepisów, rozgrzana patelnia i odrobina chęci. Składniki Mięso mielone (500 gramów) Przyprawa do kotletów mielonych (1 opakowanie) Woda (125 mililitrów) Olej Przygotowanie Przygotowujemy przyprawę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodajemy ją do mielonego mięsa i dokładnie mieszamy. Z masy…
Czytaj więcej
Tantanmen Ramen z wieprzowiną 

Tantanmen Ramen z wieprzowiną 

Jeżeli cenicie kuchnię azjatycką, to nie można pominąć tego przepisu. Tantanmen Ramen z wieprzowiną to gwarancja smaków niezwykle bogatych i wyraźnych. Nic nie da się porównać z tak wspaniałym aromatem orientalnych przypraw.  Składniki  Sos tara:  2 łyżki Tahini Premium Quality Food  3 łyżki Sosu Mirin House of Asia  1 łyżka masła orzechowego …
Czytaj więcej
Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii w stylu rzymskim, to nic innego jak warzywa, które będą występowały w towarzystwie mozzarelli i anchois. Jeżeli kiedyś zwiedzaliśmy Włochy i zaglądaliśmy do wielu restauracji, to potrawę tę można znaleźć w wielu restauracjach, a zwykle można się na nią natknąć w pizzerii, przy czym będzie podawana jako…
Czytaj więcej
Grillowane kalarepki 

Grillowane kalarepki 

Sezon grillowania na dobre ruszył. Miłośnicy jedzenia w plenerze mają do dyspozycji mnóstwo przepisów. W końcu, jeżeli preferujemy grillowy ruszt, to można na nim upichcić niemal wszystko. W pierwszym odruchu grillowanie kojarzy nam się z opiekaniem mięsa i kiełbasy albo karkówki. Tymczasem przecież coraz częściej przygotowuje się w ten sposób…
Czytaj więcej
Koktajl daktylowy 

Koktajl daktylowy 

Moda na zdrowe koktajle to trend pożądany i warto pomyśleć o włączeniu na stałe takich trunków do diety. Ciekawą propozycją jest ten przepis, w którym wykorzystuje się banany, daktyle i masło orzechowe. Komplet takich składników zagwarantuje nie tylko wspaniałe przeżycia smakowe, ale będzie to koktajl także bardzo pożywny i syty. …
Czytaj więcej
Mazurek

Mazurek

Mazurek to ciasto bardzo dobrze rozpoznawalne w kuchni polskiej. W większości domów nie może go zabraknąć na stole podczas Świąt Wielkanocnych. To niezwykle smaczny deser, ale ciasto stanowi także wspaniałą dekorację stołu świątecznego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je częściej. Tym bardziej że ten przepis nie jest…
Czytaj więcej
Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Soczyste mięso, które po prostu rozpływa się w ustach. Zarumienione, z dodatkiem sałaty, ziemniaków i świeżych pomidorów jest zwyczajnie doskonałe. Składniki Karkówka (1 kilogram) Przyprawa do mięsa (2 łyżki) Olej (2 łyżki) Przygotowanie Karkówkę myjemy, po czym przechodzimy do przygotowania marynaty. W tym celu łączymy przyprawę do mięs z olejem.…
Czytaj więcej
Ser gouda w szynce

Ser gouda w szynce

Pomysłowy przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżającą się wiosnę. Wykorzystaj proste składniki, żeby stworzyć naprawdę wyjątkowe danie. Składniki Ser gouda (400 gramów) Szynka długodojrzewająca (najlepiej parmeńska) (300 gramów) Olej (3 łyżki) Mieszanka ziół i przypraw (2 łyżki) Sos do burgera (4 łyżki) Sałata (4 listki) Przygotowanie Ser kroimy w plastry o…
Czytaj więcej
Pikantny szpinak

Pikantny szpinak

Zachwycający szpinak na ostro, który znajdzie w Twojej kuchni wiele zastosowań. Może być stosowany jako dodatek do dań, a także zastąpić sos do nachos. Składniki Świeży lub mrożony szpinak (450 gramów) Sos śmietanowo-ziołowy (1 opakowanie) Masło lub margaryna (2 łyżki) Śmietana 18% (100 mililitrów) Cebula (0.5 sztuki) Pieprz cayenne (1…
Czytaj więcej
Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Pyszne kluski ziemniaczane z sosem pieczarkowym są proste w przygotowaniu i charakteryzują się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Żeby zrobić pożywny i dobry posiłek dla całej rodziny nie trzeba spędzać całych godzin w kuchni. Wystarczy zrobić rewelacyjne kluski ziemniaczane. Składniki:- Ugotowane ziemniaki (1 kg)- Skrobia ziemniaczana (1 ½ szklanki)- Mąka pszenna…
Czytaj więcej
Kanapka z łososiem wędzonym

Kanapka z łososiem wędzonym

Bajecznie prosty przepis na śniadanie, które zachwyci każdego. Dawka energii z samego rana! Składniki 2 kromki chleba 1-2 łyżki sosu chrzanowego lub majonezu wędzony łosoś, pokrojony na kawałki 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone na plasterki kilka listków rukoli świeżo zmielony czarny pieprz ewentualnie sól morska Przygotowanie Chleb smarujemy sosem…
Czytaj więcej
Kanapka z tuńczykiem

Kanapka z tuńczykiem

Prosty przepis na pożywne i smaczne śniadanie. Składniki kromka pieczywa masło kilka listków rukoli ok. 1/4 puszki tuńczyka w oleju 1 jajko ugotowane na półtwardo musztarda miodowa kilka cienko pokrojonych piórek cebuli Przygotowanie Jajko gotujemy przez 9 minut we wrzącej wodzie, a pieczywo delikatnie podsmażamy na patelni lub w tosterze.…
Czytaj więcej
Kokosowy pudding z tapioki

Kokosowy pudding z tapioki

Tapioka cieszy się ogromną popularnością i jest ku temu powód. Jest naprawdę wyborna. Szczególnie jeśli dobrze się ją przygotuje. Składniki Do tapioki: 500 ml mleka kokosowego 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy) 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru 4 nasiona kardamonu Do sałatki: 1 duże mango 2 łyżki syropu…
Czytaj więcej
Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Doskonała sałatka, którą można wzbogacić o młode ziemniaki lub pomidorki koktajlowe. Znakomicie komponuje się z daniami z grilla, ale też jako samodzielna przekąska. Składniki: 150 g świeżego tuńczyka (lub 4 łyżki odsączonego tuńczyka z puszki) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 90 g zielonej fasolki Mamut lub zwykłej zielonej fasolki…
Czytaj więcej
Kopytka z kurczakiem

Kopytka z kurczakiem

Błyskawiczny przepis na pyszny obiad. Bez kombinowania - bo czasem tak właśnie jest najlepiej. Składniki 400 g kopytek, gnocchi, klusek śląskich lub leniwych 1 pojedynczy filet kurczaka przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 mała cukinia 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku…
Czytaj więcej
Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

Prosty i smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się o każdej porze roku. Galareta wieprzowa jest sycąca i doskonale smakuje schłodzona, przez co Polacy chętnie przygotowują ją w okresie letnim, chociaż popularna jest także w czasie świąt. Pomimo że przygotowanie dania trwa około czterech godzin, to cały proces jest wyjątkowo łatwy.…
Czytaj więcej
Makaron z sosem szpinakowym

Makaron z sosem szpinakowym

Czasami przychodzi ochota na zrobienie czegoś szybkiego i łatwego, a jednocześnie pysznego. W takim momencie z ratunkiem przychodzi makaron z sosem szpinakowym. Ta wyborna potrawa jest gotowa do podania w maksymalnie 30 minut. Jednocześnie jest pożywna, zdrowa i znakomicie sprawdza się w upalne dni, gdy nie ma większych chęci do…
Czytaj więcej
Zupa dahl

Zupa dahl

Indyjska zupa w kolorze pomarańczowym. Spróbuj czegoś nowego i przygotuj przepis, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zarówno z powodu samego przygotowania, jak i wyjątkowego aromatu. Składniki Czerwona soczewica (175 gramów) Pomidory z puszki (3 opakowania) Bulion warzywny w kostce(1 sztuka) Cebula (1 sztuka) Ząbek czosnku (2 sztuki) Napój…
Czytaj więcej
Quesadillas

Quesadillas

Niezrównany przysmak prosto z Meksyku. Jeśli lubisz meksykańską kuchnię lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, to quesadillas będzie znakomitym wyborem. Składniki Tortilla (4 sztuki) Czosnkowa przyprawa do kebaba (1 opakowanie) Różnokolorowe papryki (3 sztuki) Starty ser żółty (1 szklanka) Oliwa (1 łyżka) Majonez (2 łyżki) Jogurt (100 mililitrów) Przygotowanie…
Czytaj więcej